GİRESUN LİMANI eski günlerini arıyor

1959 yılında hizmete giren, 1990 öncesi İran ile yapılan ticaretin ana merkezi olan ve Avrupa'ya yapılan fındık ihracatında büyük rol oynayana Giresun Limanı'na şubatta bir tane gemi uğramadı.

Bir zamanlar gemilerle Avrupa'ya fındık ihracatının yapıldığı ve Doğu Karadeniz'in önemli limanlarından biri olan Giresun Limanı'na şubat ayında gemi uğramadı.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, 1959 yılında hizmete giren ve özellikle 1990 öncesi İran ile yapılan ticaretin ana merkezi olan Giresun Limanı'nın Türkiye'nin Avrupa'ya yaptığı fındık ihracatında önemli rol oynadığını belirtti.

Limanın son zamanlarda pasif duruma düşerek işlevini yitirdiğini ifade eden Çakırmelikoğlu, "Liman hem jeopolitik konumu hem de kullanım kapasitesiitibariyle deniz yolu ticaretine uygundur. Anadolu'nun iç kesimi ve doğu bloku ülkeleriyle olan ticaretin sıcak denizlere açılan penceresi konumundaki GiresunLimanı, ro-ro taşımacılığında ise önemli bir görev üstlenebilir. Bunun için milyon dolarlık bir yatırım olan limanın atıl durumda olması doğru değildir"dedi.

KULLANIM KAPASİTESİ YÜKSEK

Karadeniz Sahil Yolu ve Tirebolu-Torul yolunun hizmete açılmasıyla birlikte İç Anadolu'ya açılımda Giresun Limanı'nın daha ekonomik hale geldiğini anlatan Çakırmelikoğlu, şunları söyledi:"Şubat ayında limana gemi uğramadı ve dolayısıyla yükleme ve boşaltma dayapılmadı. Yıl sonunda çıkması beklenen sektörel ve bölgesel teşvik paketinin Giresun Limanı gibi kullanım kapasitesi yüksek konumu itibariyle hassas limanları içine alması gerekmektedir. Teşvik paketinde Giresun Limanı gibi bölgelerin ihracat ve ithalatta avantajlı hale getirilmesi sağlanmalıdır. Geçmişte olduğugibi fındık ihracatının tekrar buradan yapılması teşvik edilmelidir. "

İŞLERLİK KAZANMASI İÇİN PROJE HAZIRLANIYOR

Giresun Limanı'nın yükünü son yıllarda sadece kömür ithalatının çektiğinibelirten Çakırmelikoğlu, "Limanın tekrar işlerlik kazanması için projehazırlıyoruz. Limanla birlikte yöre ekonomisinde canlılık sağlayacak projemiz henüz fizibilite aşamasındadır. Alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonrakamuoyuna açıklanan projenin Giresun Limanı'na canlılık kazandıracağına inanıyoruz" diye konuştu.1999 yılında yaşanan deniz afetinde ana mendireği zarar gören ve bununardından önemli onarım ve genişletme çalışmaları yapılan Giresun Limanı'nınyıllık 1 milyon 300 bin ton işlem kapasitesi olduğu bildirildi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim