Limanda sınır askeri araziye dayandı Tofaş’a 6.6 milyon lira İzmir faturası çıktı 
 
Tofaş CEO’su Ali Pandır, Bursa-Gemlik’te bulunan Gemport Limanı’nın yetersiz kaldığını belirterek, “Bu yüzden Bursa’da üretilen araçları İzmir’den gemilere yüklüyoruz. Bu da yılda 6.6 milyon TL’lik ek maliyet çıkarıyor” dedi. Pandır, Gemport’un yanında limanının genişlemesine ve araçların depolanmasına uygun bir arazi bulunduğunu, ancak bu arazinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olduğunu vurguladı.


İHRACATTA liman yetersizliğinden dolayı lojistik sancısı yaşayan Tofaş’ın önüne ‘askeri arazi’ çıktı. Yılda yaklaşık 200 bin adet araç ihracatı gerçekleştiren Tofaş’ın CEO’su Ali Pandır, Bursa-Gemlik’te bulunan Gemport Limanı’nın yetersiz kaldığını belirterek, “Bu yüzden Bursa’da üretilen araçları İzmir’den gemilere yüklüyoruz” dedi.

6.6 milyon TL ek maliyet

Pandır, bunun araç başına maliyeti 60 TL artırdığını belirterek, 2010’da toplam ihracatın yüzde 50’sine yakınını İzmir’den gemilerle Avrupa’ya göndereceklerini söyledi. Pandır, şöyle konuştu: “2008’de ihracatın yüzde 40’ını, 2009’da ise kriz nedeniyle yüzde 20’sini İzmir’den gönderdik. Bu yıl şimdiden 220 bin adetlik bir ihracat talebi aldık. Bunun yüzde 50’sinin İzmir’den gideceği düşünülürse toplam 6 milyon 600 bin TL’lik ek maliyet anlamına geliyor.”

TSK’ya ait arazi

Gemport’un yanında liman ve araçların depolanması için uygun bir arazi olduğunu ve bu arsanın liman yapılmasını istediklerini anlatan Pandır, “Burada yapılacak bir liman, tüm otomotiv sektörünün önünü açar. İhracat maliyetlerini düşüşür ve Türk otomotiv sektörünün global pazarlarda rekabet gücünü artırır. Ancak, arazi Silahlı Kuvvetlere ait. Bu yüzden sorun yaşanıyor” dedi.

Ford da yaşamıştı

İzmit-Gölcük’te kendisine ait fabrika arazisinde limana sahip tek otomotiv firması olan Ford Otosan da yıllar önce benzer bir sorunla karşılaşmıştı. Koç Holding, Silahlı Kuvvetler’e ait görevli denizaltıların geçişlerini zorlaştıracağı gerekçesiyle liman inşaatı için izin alamamıştı. Ancak daha sonra denizaltı komutanlığı bir başka bölgeye taşınarak, sorun çözülmüştü.

Tofaş, elektrikli Doblo için çalışıyor

TOFAŞ, İtalya Fiat’ın elektrikli araç geliştirme çalışmalarına Bursa’dan destek veriyor. Tofaş Ar-Ge’nin elektrikli araç projelerinin devam ettiğini söyleyen Pandır, şimdi de yeni Doblo’nun elektrikli versiyonu üzerine çalıştıklarını kaydetti. Pandır, “Tofaş olarak ilk nesil Doblo baz alarak bir elektrikli versiyon hazırlamıştık. Yollara çıkmaya hazırlanan yeni Doblo’nun da elektrikli versiyonu üzerine çalışıyoruz. Birkaç ay içinde son testlerin ardından, elektrikli Doblo hazır hale gelecek” dedi.

Testi Bursa’ya çekti, model başına 20 milyon Euro tasarrufu yakaladı

TÜRKİYE, Ar-Ge desteğinin meyvelerini toplamaya başladı. Temelleri 1994’te atılan ve o dönemde sadece 8 kişinin çalıştığı Tofaş Ar-Ge merkezi bugün Türkiye’nin en büyük, İtalyan Fiat’ın ise ikinci büyük merkezinden biri oldu. 450 kişinin çalıştığı Tofaş Ar-Ge, son 3 yılda yapılan yatırımlarla bir otomobilin tamamını bağımsız olarak tasarlayacak ve geliştirecek noktaya geldi. Tofaş CEO’su Ali Pandır, rüzgar tüneli, test pisti ve çarpışma testi dışında bir araç geliştirirken gerekli tüm testlerin yapılabildiği Ar-Ge merkezi için 30 milyon Euro yatırım yaptıklarını belirtti.

Testler Bursa’da

Pandır, düne kadar test çalışmalarını yurtdışında yapmak zorunda olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Ar-Ge merkezimizle birlikte önemli bir tasarruf da sağlıyoruz. Üretime hazır hale getirilen yeni bir aracın yurtdışındaki testlerinin faturası yaklaşık 45-50 milyon Euro. Biz kendi Ar-Ge merkezimizde bunu yüzde 35 daha ucuza mal ediyoruz. Bursa’daki testler 30 milyon Euro’ya mal oluyor. Araç başına 20 milyon Euro’luk tasarruf anlamına geliyor. Bu da bizim neredeyse 1.5 araçla yaptığımız toplam yatırımı çıkarmamız anlamına geliyor.”

Yatırım amorti edildi

Tofaş’ın yeni Doblo’yu geliştirirken Ar-Ge merkezi sayesinde yaklaşık 20 milyon Euro’luk tasarruf sağladığını belirten Pandır, Fiorino’nun testlerini de eklediklerinde Ar-Ge merkezine yapılan yatırımın amorti edildiğini kaydetti. Tofaş CEO’su Ali Pandır, yıllık Ar-Ge harcamasının net şirket cirosuna oranının yüzde 5’e ulaştığını da belirterek, “Tofaş’ın Ar-Ge yatırımı dünya standartlarının üstüne çıktı” dedi.

8 yılda 6.3 milyar dolarlık yeni Doblo ihraç edilecek

TOFAŞ, fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan ve 400 milyon Euro’ya tamamen Bursa’da geliştirdiği yeni Doblo’yu önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’de satmaya başlayacak. Ocak ayında Avrupa’nın bazı ülkelerinde satışa sunulan yeni Doblo’yla ilgili Tofaş’ın hedefleri şöyle:

8 yılda toplam 1 milyon adet üretilecek.
Üretimin yüzde 70’i ihraç edilecek.
İhracattan 6.3 milyar dolar gelir elde edilecek.
Yeni Doblo için 20 adet patent başvurusu yapıldı.
Yeni Doblo Tofaş’ta 1500, yan sanayide 7 bin 500 kişiye istihdam yarattı.

Doğalgazlı araçlarımız hazır İtalya gibi desteklenmeliyiz

TOFAŞ, Bursa’da Türk mühendisler tarafından yeni Doblo’nun doğalgazlı (CNG) versiyonunu da geliştirdi. Aracı ilk kez Bursa’da Türk otomotiv editörlerine test ettiren Pandır, İtalya için uzun bir süredir CNG’li araçlar geliştirdiklerini söyledi. Pandır, “Bu yıl 15 bin doğalgazlı Doblo ve 30 bin doğalgazlı Fiorino’yu İtalya’ya ihraç edeceğiz. Bugün gündemde elektrikli araçlar var ama bu tip araçların altyapısı için daha süre var. Hükümet doğalgaz için İtalya’daki gibi teşvik verirse, hem maliyet hem de çevre açısından önemli bir adım atılmış olur” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim