Gemport Limanı, lojistik alanlarını genişletiyor

Türkiye'nin ilk özel liman işletmesi Gemport'un, dört yıldır sürdürdüğü 160 milyon TL'lik "Modifikasyon ve Tevsii Projesi"nde sona gelindi. Kapasitesini iki katından fazla artıracak olan proje kapsamında, iskeleler hariç tüm yatırımlarını tamamlayan Gemport'ta, 413 metre uzunluğundaki lineer rıhtım çalışmaları ise devam ediyor.

Gemlik Liman ve Depolama İşletmesi AŞ Genel Müdürü İ.Hakkı Tas, uzun soluklu projenin planlama ve fizibilite çalışmalarının ardından 2005 yılından itibaren fiili çalışmalara başlandığını anımsatarak, yatırımlarının büyük kısmının tamamlandığını söyledi.

Kara ve deniz platformunun birleşme işlemlerinin tamamlandığını ve aynı anda 5 bin 500 otomobili barındırabilecek yedi katlı otoparklarının devreye girdiğini kaydeden Tas, geçen yıl en fazla otomotiv ihracatı gerçekleştiren liman olduklarını vurguladı.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte Post-panamax gemilerin yanaşabileceği lineer rıhtıma sahip olacaklarını ve mevcut iskeleyi 95 metre uzatarak 2010 yılında faaliyete geçireceklerini anlatan Tas, "Yeni yatırımları sürdüreceğiz. Limanın girişindeki arazilerimizden lojistik anlamda faydalanacağız. Antrepo, depo projelerimiz var. Yaklaşık 100 dönümlük alanı bu konuda projelendireceğiz ve lojistik sahası haline getireceğiz. Liman gerisindeki sahip olduğumuz bu alanları faaliyete geçirerek, lojistik kapsamında hizmet vereceğiz. Yatırımlarımızın tamamlanmasıyla birlikte 600 bin teu'ya hitap eden bir liman olacağız. Yüzde 100'ün üzerinde bir kapasite artışı söz konusu olacak" diye konuştu.
 
Araç elleçlemede kazandık

Gemport'un kurulduğu günden bugüne kadar verilen stratejik kararlarla büyüdüğüne ve kazandığının büyük bölümünü tekrar yatırıma ayırdığına işaret eden Tas, "Bölgede liderliğimiz söz konusu. Eskişehir'e kadar uzanan bir hinterlanda sahibiz. Yıllık 250-300 bin araç elleçliyoruz. Krize karşın hem idari, hem maddi açıdan Türkiye'nin en güçlü limanlarından birisiyiz. Krizden konteynır anlamında ciddi etkilendik. 2009 yılının ilk beş ayında yüzde 40 hacim kaybımız oldu. Bunun ağırlıklı nedeni, Bursa'nın ihracat odaklı bir sanayi kenti olması. Ancak araç elleçlemede krizden etkilenmedik. Otomotiv üreticilerinin farklı limanlardan yaptıkları ihracatları Gemport'a yönlendirmesi sonucu bu alanda bir kaybımız olmadı" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim