"Gelin, limanı beraber dolaşalım" 

Çelebi Holding'in yaptığı açıklamalar, "23 Nisan'da Alsancak Limanı'nı almayacağı yönünde karar vereceği" şeklinde yorumlanırken, İzmirliler ihalenin iptali durumunda limanın sahipsiz kalmaması için harekete geçti .

Çelebi Holding'den yapılan yazılı ve sözlü açıklamalar, ek sürenin bitiş tarihi olan 23 Nisan'da Çelebi'nin Alsancak Limanı'nı almayacağı yönünde yorumlanırken, İzmirliler iptal durumunda limanın sahipsiz kalmaması için harekete geçti. İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı en kısa sürede İzmir'e davet edeceklerini açıkladı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise "Yatırımı kim yaparsa yapsın, önemli olan liman bir an önce tam kapasite çalışır hale gelmeli" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, liman konusunda gerekli girişimlerde bulunduklarını ve bulunmaya da devam ettiklerini açıkladı.

90 GÜN KAYBETTİK

İTO Başkanı Demirtaş, "Keşke Çelebi, yaptığımız öneriyi dikkate alsa ve İzmir'e 90 gün kaybettirmeseydi. Şimdi geriye değil önümüze bakmamız gerekiyor. İhalenin iptal olması durumunda yapılacakları Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, müsteşar ve genel müdürlerin de olduğu toplantıda ele aldık.

Bu toplantı hakkında benim açıklama yapmam doğru olmaz. Ancak Bakan Yıldırım, tüm dikkatiyle İzmir'i ve limanı izliyor. Herhangi bir şey söylememizi beklemeksizin gerekeni yapmaya başlayacağına inanıyorum. En kısa sürede Bakan Yıldırım'ı İzmir'e davet edeceğiz. Gelsin, limanı şöyle birlikte dolaşalım. Otonom yönetim biçimi ile hizmetleri nasıl iyileştirebileceğimizi konuşalım" dedi.

Limanda nihai hedefin özelleştirme olduğunu ifade eden Demirtaş, ancak acil ihtiyaçların olduğunu söyledi. Demirtaş, "Öncelikle viyadük ayaklarının limana indirilmesi ihalesinin yapılması ve kruvaziyerden inen yolcuların geçtiği Kordon'daki ucube ayaklarının hemen yıkılmaya başlanması gerekiyor. Kruvaziyerden inen yolcularının yürüdüğü zemindeki büyük çukurların tamiri, görüntü kirliğinin giderilmesi bu sezona yetişmeli. Daha sonra konteyner ve kruvaziyer limanı konusu en süratli biçimde hükümet ve yerel yöneticilerce ele alınmalı" diye konuştu.

GİRİŞİMLER SÜRÜYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Çelebi'nin liman ihalesinden çekilmesi ihtimali çerçevesinde, daha önce İzmir heyeti olarak gidip Özelleştirme İdaresi ile görüştüklerini hatırlattı. Kocaoğlu,

"Ayrıca konuyu, Aliağa-Menderes çekerlerini denenme seferleri nedeniyle Ankara'da bir araya geldiğim Ulaştırma Bakanı ile de detaylı bir şekilde görüştüm. Burada önemli olan, İzmir Limanı'nın yeni yatırımlarla araç ve ekipman olarak güçlendirilmesi, büyütülerek kruvaziyer gemilerine yer bulunması, 3. nesil büyük gemilerin körfeze girebilmesi için deniz dibi taramasının yapılması ve liman geri sahasının büyütülmesidir. Bunlar için yaklaşık 300 milyon liralık bir yatırıma ihtiyaç olduğunu Sayın Bakan ile paylaştım. Bu yatırım ya Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak ya da İzmirlilerin içinde olacağı ve geri dönüş olanağı sağlanan kiralama gibi ya da başka bir formül devreye alınacak" dedi.

Bu konuda gerekli girişimlerde bulunduklarını ve bulunmaya da devam ettiklerini ifade eden Kocaoğlu, "Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı konusuna çok olumlu bakıyor. Sorunun çözümü konusunda çok istekli olduğu ve konu üzerinde çalıştığı net bir şekilde anlaşılıyor. Liman kapasitesinin artırılarak bir an önce devreye girmesi ve İzmir'in hızlı kalkınmasına öncülük etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca Ulaştırma Bakanı ile viyadüklerin limana inmesi konusunu da yeniden görüştük. Bu konuda önümüzde bir engel kalmadı" diye konuştu.

"Kim yaparsa yapsın, yatırım yapılsın"

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Çelebi Holding'in limanı almaması halinde bir an önce yatırımların tamamlanması gerektiğini söyledi. İzmirliler olarak gerekli yatırımları yapmak için limanı işletmeyi önerdiklerini hatırlatan Yorgancılar, daha sonra değeri artan limanın Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirilebileceğini söyledi.

Yorgancılar, "En doğru formül bu olacaktır. Limanın tam kapasite çalışması için olması gereken bu. Şu an yolcu gemileri geleceği için yük gemileri bekleyecek. Elbette yolcu gemilerinin gelmesi de önemli. Ancak burada limanın tam kapasiteye ulaştırılması şart" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın limanda gerekli yatırımları yapılacağı sözünü değerlendiren Yorgancılar, "Kim yaparsa yapsın, önemli olan limanın tam kapasiteye ulaştırılmasıdır" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim