Filyos Limanı'nın Temelleri 2014'te Atılıyor

Sultan 2. Abdülhamid'in bir rüyası daha gerçek oluyor. 100 yıldır hayata geçmesi beklenen 'Filyos Limanı'nın inşaatı 2014'te başlıyor.

Karadeniz'in en büyük projelerinden 'Filyos Limanı'nın temelleri 2014 yılında atılıyor. Proje, 30 bin kişilik istihdam ve komşu ülkelerle ekonomik ilişkilere dinamizm sağlayacak.

EKONOMİYE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK

Marmaray'ın ardından Sultan 2. Abdülhamid'in bir rüyası daha gerçek oluyor. Karadeniz bölgesi ve kıyı ülkelerinin ekonomilerine ciddi katkılar sağlayacak 'Filyos Vadisi Projesi'nin en önemli ayağı olan Filyos Limanı'nın 2014 yılında temelleri atılıyor.

DIŞ TİCARET HACMİNDE CİDDİ ARTIŞ YAŞANACAK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yapacağı dev limanın tamamlanmasıyla birlikte yıllık 25 milyon ton kapasitesinin yanı sıra 30 bin kişiyi istihdam edecek ve İstanbul Limanı'nın yoğunluğu da önemli oranda azaltacak. Projenin bitimiyle birlikte, Rusya, Ukrayna ve Romanya başta olmak üzere birçok ülke ile dış ticaret hacminde ciddi artışlar yaşanacak.

10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM GELİYOR

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında gösterilen Filyos Projesi kapsamında tersaneler, Demir Çelik fabrikaları, enerji santralları, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin kurulması öngörülüyor. Proje kapsamında dördü yabancı olmak üzere 16 grubun yatırım için başvuru listesinde olduğu öğrenilen Filyos Vadisi'nde, potansiyel yatırım miktarının 10 milyar dolar seviyesine ulaşması düşünülüyor.

YILLIK 25 MİLYON TON KAPASİTEYE SAHİP OLACAK

Projeye göre bölgenin ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte yıllık en az 25 milyon ton kapasiteye sahip olacak. Limanın yap işlet devret modeliyle yaptırılması planlanırken bölgede kamulaştırılan alanın 1 milyon metrekarelik bölümü yalnızca liman kullanımı için ayrılacak. Filyos Liman ihalesinin 2014 yılında inşaatına başlanacak.

Editör: TE Bilişim