EGE’NİN EN BÜYÜK KONTEYNER LİMANI GÜN SAYIYOR

Aliağa’da Petkim ile beraber Ege’nin en büyük konteyner limanını inşa eden Hollandalı liman devi APM Terminals, İzmir’de yeni ofisini açtı.

Denizcilik sektöründe 100 yıl, liman işletmeciliğinde 50 yılı aşan birikime sahip APM Terminal, 20 bini aşan çalışanı ile 5 kıtada ve 39 ülkede toplam 67 liman işletiyor. Firma, İzmir’deki yatırımı ile 550 kişilik istihdam yaratmayı öngörüyor. Menemen Ulukent’teki yeni ofisin açılışına APM Terminals İzmir Genel Müdürü Mogens Kurt Larsen, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kuzey Ege Koordinatörü Mehmet Aslan katıldı.

APM Terminals İzmir Genel Müdürü Mogens Kurt Larsen, Türkiye’nin en büyük konteyner limanlarından biri olacak APM Ege Terminali’nin hızla ilerlediğini belirterek, “Bu yılın dördüncü çeyreğinde bir aşama inşaatları tamamlayacağız. Petkim ile ortaklaşa olarak İzmir bölgesinde dünya standartlarında bir konteyner limanı işletmek için gün sayıyoruz. 1.3 milyon TEU kapasite ile Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner limanını hizmete sunacağız. Limanımız ile, Ege Bölgesi’nin uluslararası ticaretinde ihtiyaç duyduğu liman hizmetlerini en üst seviyede karşılamaya hazırız” dedi. Larsen, APM Ege Terminali’nin hızlı ve modern konteyner işletme yeteneği ile birlikte 700 metre rıhtım uzunluğu, 16 metre su derinliği ve 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemileri yanaştırabilme özelliği ile Türkiye’yi ve Ege’yi küresel ağa bağlayacağını söyledi. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin sürmesini beklediklerini ifade eden Larsen, “2023 yılında Ege’de 2.5-3 milyon TEU arasında bir konteyner hacminin oluşmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

‘HEDEF BÜYÜK İZMİR LİMANI

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de, bu yılın sonunda faaliyete geçecek Petkim Limanı ile ‘Büyük İzmir Limanı’ hedefine bir adım daha yaklaşacaklarını söyledi. Alsancak, Aliağa, Nemrut, Kuzey Ege Çandarlı, Dikili, Çeşme ve Kuşadası Limanları’nın alanlarında uzmanlaşmış, rekabet eden değil entegre şekilde çalışan ‘Büyük İzmir Limanı’nın parçaları olduğunu ifade eden Öztürk, “Petkim ile APM Terminals’in gerçekleştirdikleri yeni liman yatırımı ile Kuzey Ege, kısa sürede konteyner taşımacılığında önemli bir merkez olacak” dedi. Ege’nin dış ticaretinin yüzde 45’inin yapıldığı bölgede bağlantı yolları ve demiryolu bağlantısına ihtiyaç olduğunu belirten Öztürk, Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin yanı sıra Aliağa’nın da lojistik merkez olarak yapılandırılması ve bölgede ihtisas gümrüklerinin yer alması gerektiğini söyledi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da yeni limanın yapılmasıyla beraber İzmir-Aliağa tır trafiğinin artacağını belirterek, çevreyolunun Aliağa’ya kadar tamamlanmasını istedi.

Editör: TE Bilişim