Muğla'nın Marmaris ilçesindeki bir marinada, inşaat hafriyatıyla denizin doldurulması vatandaşların tepkisine neden oldu. Marmaris'in Orhaniye köyünde bulunan Martı Marina'da sürdürülen deniz doldurma çalışmalarına karşı çıkan tatilciler ile köylüler, 3 gün önce başlatılan çalışmaların durdurulmasını istedi. Doldurma çalışmalarının bilgileri dışında yapıldığını belirten Orhaniye Köyü Muhtarı Arif Ulupınar, ''Çalışmaları haber alınca Kaymakamlığa başvurduk. Turizm ile Çevre Müdürlüğü'nden gelen görevlilerle birlikte tutanak, tutarak Kaymakamlığa gönderdik. Bu çalışmanın sezon ortasında yapılmasına karşıyız. Bölgemize gelen turistler çalışmalardan rahatsız'' dedi. Muhtar Ulupınar, Orhaniye'nin Özel Çevre Koruma ve SİT alanı içerisinde yer aldığı için köylülerine inşaat yapma izni verilmediğini dile getirdi. Bölgede tatil yapan Raşit Yavuz da denizin doldurulmasının kendilerini rahatsız ettiğini anlattı. 3 yıldır tatile geldiği Orhaniye'yi çevre güzelliği ve sessiz olduğu için tercih ettiğine dikkati çeken Yavuz, deniz doldurma çalışmalarının çevre ve gürültü kirliliğine neden olduğunu ileri sürdü. Yavuz, deniz doldurma çalışmalarından kullanılan inşaat hafriyatının içinde paslı demir gibi deniz canlılarına zarar verecek maddeler bulunduğunu iddia etti.


ÇEVRECİLERDEN TEPKİLER ARTTI

Marinada denizin doldurulmasına karşı çıkan Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, doğal güzelliklere sahip Orhaniye koyunda, deniz doldurma çalışmasına izin verilmesinin yanlış olduğunu öne sürdü. Ersan, şunları kaydetti: ''Marinaya 'denizkondu' diye adlandırdığımız Armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun yatının çekilmesiyle mücadele ederken, aynı bölgede dolgu yapıldığını öğrendik. Doldurulan alana, duş tuvalet yapılmayıp da 'denizkondu'nun çekileceğini düşünüyoruz. Doldurma çalışmasının biran önce durdurulmasını istiyoruz. Durdurulmazsa çevreciler olarak marinada eylem yapacağız.''

"KAPI GİBİ RUHSATIMIZ VAR"

Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, gazetecilere yaptığı açıklamada, denizi doldurma çalışması yapmak için ilgili bütün kurumlardan izin aldıklarını söyledi. Doldurulan alana marina binalarına ek olarak duş, tuvalet gibi yapılar yapılacağını belirten Güneştutar, ''Kapı gibi ruhsatımız var. Aldığımız ruhsatları marinanın giriş kapısına astık. İsteyen gelip bakabilir. Bazı kişilerin itirazı üzerine dün bütün ilgili kurumların görevlileri gelerek inceleme yaptı. Yasal olmayan bir şey yapmadığımız için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gereken önlemleri aldık ve çalışma alanını barikatlarla çevirdik'' dedi. Denizi kirlettikleri iddialarını doğru olmadığını ileri süren Güneştutar, doldurma malzemesi olarak sadece kaya ve toprak kullandıklarını savundu.

Editör: TE Bilişim