Dünya devi Maersk de İzmir Limanı'nı bıraktı  

Özelleştirmesi bir türlü tamamlanamayan Alsancak'taki İzmir Limanı'nı terk edenler kervanına dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketi Maersk de katıldı

3 yıl süren özelleştirme çalışması olumsuz sonuçlanan, bu sürede yatırımdan mahrum kalan İzmir Alsancak Limanı'nı terk edenler kervanına dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketi Maersk de katıldı. Danimarkalı Maersk, 3 hafta önce başlayan çalışmalar kapsamında bütün operasyonlarını Nemrut Körfezi'ne kaydırdı.

Haftada iki gün İzmir Limanı'na uğrayan servislerini İspanyollar'ın işlettiği Nemrut'taki TCE Limanı'na kaydırma kararı aldıklarını açıklayan Maersk Denizcilik A.Ş. Müşteri Hizmetleri Kıdemli Genel Müdürü Mustafa Köksür, amaçlarının müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek olduğunu vurguladı. Nemrut Körfezi'ndeki derinliğin, daha büyük gemileri getirip götürme fırsatı sunduğunu dile getiren Köksür, "Gemilerimizi mutlaka büyüteceğiz. Bu şekilde pazarda daha avantajlı fırsatlar sunma imkanımız olacak. Aynı zamanda iyi bir yanaşma penceresi (zamanında varış) sunacağız. Maersk'in dünyadaki en büyük avantajı vaktinde gelip vaktinde gitmesidir. Bunu sağlamanın yolu da gemi geldiği zaman hemen yanaştırabilmeniz" dedi.

Köksür, "İzmir Limanı'ndaki uygulamaya göre gemiler randevu ile bile gelse yanaşma önceliği yok. Kim önce gelirse o yanaşıyor. Bazen Alsancak'ta operasyon dahi yapamıyorduk. Bir sonraki limana yanaşma penceremizde girebilmek için operasyonları yarıda kesiyorduk. Konteynerleri geride bırakıp gittiğimiz bile oldu. Bu operasyonla 4 gün kazanmış olduk" diye konuştu.

BEKLEMEK MALİYETLİ

Hafta sonları Kuzey Avrupa, hafta içi Mısır'ın Port-Said Limanı'na iki servislerinin olduğunu belirten Köksür, ticaretteki gelişmelere göre servis sayısını da artırabileceklerini kaydetti.

İhracat yüklerini Nemrut'a götürmenin maliyet unsuru olduğunu, ancak beklemenin maliyetinin hiçbir şeyle ölçülemeyeceğini dile getiren Köksür, şunları aktardı: "İthalatçı ve ihracatçı olarak hiçbir maliyet unsuru, paranızı bir an önce nakde çevirmekten daha yüksek değil. Milyon dolarlık malı getiriyorsunuz, 3 gün bekliyor. Stok maliyeti size aslında 20-30 dolarlık nakliye masrafından daha fazla. Gerçek finansal maliyet olarak operasyonun hızlı yürümesi, gemilerin hızlı yanaşıp hızlı kalkmasını görüyoruz."

Kendilerinden başka bazı denizcilik firmalarının da Alsancak Limanı'nı terk ettiğini anımsatan Köksür, birtakım servislerin operasyonlarını Aliağa'ya kaydırdıklarını ifade etti.

İzmir Körfezi'ni etkileyen en büyük nedenlerden birinin çevredeki limanlardaki değişiklikler olduğunu belirten Köksür, Yunanistan'da bir limanda grev olunca aktarma operasyonlarının Alsancak Limanı'na kaydığını, bu durumun da kilitlenmeye yol açtığını vurguladı.

'Durum umutsuz değil'

İzmir Limanı'nda durumun umutsuz olmadığını, ancak limanın yatırım istediğini ifade eden Maersk Denizcilik A.Ş. Müşteri Hizmetleri Kıdemli Genel Müdürü Mustafa Köksür, şöyle konuştu: "Alsancak'a bir an önce yatırım yapılmalı. Aksi takdirde gelişme şansı çok zayıf. Limandaki en büyük aksaklık derinlik. Sürekli kazılması gerekiyor. Bu şekilde olmalı ki büyük gemiler limana girebilsin. Şu anki şartlarda İzmir Limanı'nda bir gelişme görmüyoruz. Sadece limanın değil verilen servislerin de özelleştirilmesi lazım. Paket olarak her şeyin daha ucuza mal edilmesi lazım ki ithalatçı ve ihracatçı daha rekabetçi olabilsin."

Hangi firmalar gitti?

  • İngiliz deniz taşımacılığı şirketi Borchard, operasyonu Nemrut Limanı'na taşıdı.
  • Danimarkalı Maersk, 3 haftadır TCE Limanı'nı kullanıyor.
  • Turkon bazı operasyonlarını Nemrut Körfezi'ne kaydırdı.
Editör: TE Bilişim