Dubai, mürettebat değişikliklerine ve mürettebatın konaklama yapmasına izin vermek üzere dünyanın dört bir yanındaki limanlara yapılan çağrılara katılan en son devlet oldu.

Filipinler de dahil olmak üzere diğer bazı ülkeler de IMO ve diğer denizcilik kuruluşlarının çağrılarına yanıt vererek süreçlerini değiştirme yoluna gittiler ve kısıtlamaları gevşettiler.

Dubai ve Filipinler, 9 Temmuz'da COVID-19'un mürettebat değişiklikleri üzerindeki etkisini konu alan,  İngiltere tarafından ev sahipliği yapılan Uluslararası Denizcilik Sanal Zirvesi'nin sonunda yayınlanan açıklamaya imza atmışlardı.

Zirvenin sonunda, on üç üye ülke, pandemi sırasında denizcilerin ticaretteki ve ticareti sürdürmedeki rollerinin önemini kabul etmek de dahil olmak üzere, belirlenen sorunlara çözüm bulma sözü veren ortak bir bildiri yayınlanmıştı.

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim 13 Temmuz'da üye ülkelere yaptığı ortak açıklamada denizcileri kilit işçi olarak atamayı içeren ilkelere bağlı kalmaya çağıran bir mektup gönderdi.

Üye devletler ayrıca, denizcilerin kimlik belgelerini kilit işçi statülerinin kanıtı olarak kabul etmekten, ulusal karantina kısıtlamalarını gözden geçirerek ve ticari uçuşlara erişimi artırarak mürettebat değişiklikleri için yeni protokoller uygulamaya kadar uzanan konuları araştırmayı taahhüt etmişti

Dubai Denizcilik Şehri Otoritesi (DMCA) 15 Temmuz duyurusuyla, artık Dubai'deki tüm limanlarda ve demirleme alanlarında mürettebat değişikliklerinin yeniden başlamasına izin verdiğini söyledi. Mürettebat değişikliklerine, Dubai Sağlık Otoritesi (DHA) tarafından belirlenen COVID-19 yönergelerine ve gereksinimlerine uymaları koşuluyla izin verilecek.

Dubai’nin yeni kararı uyarınca, tüm acentelerin gemilere ve havaalanlarına yapılan mürettebat transferlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için DMCA ve diğer BAE yetkilileri ile koordine çalışması gerekiyor. Tüm acentelerin, hem gemi mürettebatının hem de ilgili personelin sağlığını ve güvenliğini korumak için COVID 19 virüsünün önleyici prosedürleri ve yönergelerine uygun olarak gerekli tıbbi muayenelerden geçmesi istenecek.

Editör: TE Bilişim