Drewry, taşıyıcılar tarafından oluşturulan altı milyon konteyner fazlasının geri çekileceğini söyledi

Araştırma ve danışmanlık hizmeti Drewry tarafından yapılan YENİ bir pazar analizi, yakın vadede konteyner fazlasına işaret ediyor; bu, sahalarının konteynırları depolamak için kullanıldığından şikayet eden birçok liman tarafından desteklenen bir pozisyon.

Araştırma ve danışmanlık hizmeti Drawry tarafından yapılan YENİ bir pazar analizi, sahalarının konteynırları depolamak için kullanıldığından şikayet eden birçok liman tarafından desteklenen bir pozisyon olan, yakın vadede konteyner fazlasına işaret ediyor.

Drewry'nin yakın zamanda yayınlanan Konteyner Sayımı ve Kiralama Yıllık İnceleme ve Tahmini 2022/23 raporuna göre, küresel nakliye konteynerleri havuzu 2021'de yüzde 13 artarak neredeyse 50 milyon TEU'ya ulaştı. Bu, önceki büyüme trendinin üç katı ve buna ek olarak, kiralayanların ve okyanus gemilerinin, arzı hızlı bir şekilde oluşturmak için daha fazla çaba sarf ederek daha az eskiyen birimi emekli ettiğini bildiriyor.

Ancak arzdaki artışa rağmen, taşıyıcılar tedarik zinciri boyunca darboğazlar yaşamaya devam etti, bu da konteynerlerin gemilere ve üretim merkezlerine dönmesinin daha uzun sürdüğü anlamına geliyordu. Drewry, yeni raporunda, küresel tedarik zincirlerindeki tıkanıklığın, konteynerlerin Covid-19 öncesine göre tahmini olarak yüzde 15 ila 20 daha az üretken olduğu anlamına geldiğini tahmin ediyor.

En büyük konteyner üreticisi olan Çin, 2020'nin dördüncü çeyreğinde konteyner üretimini ayda 300.000 TEU'ya çıkardıklarını bildirdi. Fort Lauderdale'in Denizcilik İdaresi'ne göre, Çinli konteyner üreticileri normal çalışma saatlerini günde sekiz saatten 11 saate çıkardı.

Sonuç olarak, Drewry şimdi küresel ekipman havuzunda altı milyon TEU kadar fazla konteyner bulunduğunu tahmin ediyor. Tarihi standartlara göre büyük olsa da, Drewry bu fazlalığın endüstri için daha uzun vadede yönetilebilir olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, kısa vadeli limanlar, konteynırların bahçelerinde yığıldığından şikayet etmeye devam ediyor. İthalatçıların konteynırları tersanelerden taşımakta yavaş olmalarına ek olarak, boşlar birikiyor.

Ancak ekipman piyasası için Drewry tahminleri, fazlalığın azalmaya başlayacağını öngörüyor. 2022 ve 2023'teki üretimin, bu yıl 3,9 milyon TEU ve gelecek yıl 2,4 milyon TEU ile geçen yıla göre çok daha düşük olacağını ve siparişlerin çoğu için ikame muhasebesi olacağını yazıyorlar.

Yeni ve ikinci el fiyatlarının düşeceğini tahmin etseler de, üreticilerin kapasitelerini ve fiyatlandırma stratejilerini çok dikkatli yönetmeleri beklendiğinden 2019'daki çok düşük fiyatlara geri dönüş beklenmiyor. Bu arada, ikincil piyasa sağlamlığını koruyor ve konteynerlerin teslim alınabileceği kullanımlar genişlemeye devam ediyor.

Drewry'nin konteyner ekipmanı araştırma başkanı John Fossey, "İleriye bakıldığında, okyanus gemileri önümüzdeki iki yıl boyunca ekipmanın ana alıcıları olacak ve kiraya verenler yeniden kontrolü ele geçirerek havuzdaki paylarını 2026'ya kadar yüzde 54'e çıkaracaklar" dedi. 'Ayrıca, harcırah oranları ve yatırım nakit getirileri, tahmin dönemi boyunca genellikle son beş yıldakinden daha yüksek olacaktır.'

Drewry ayrıca, siparişlerin konteyner gemisi inşaat sözleşmelerinin rekor hızından yerine getirilmesiyle, önümüzdeki birkaç yıl içinde konteyner gemisi teslimatlarında meydana gelen artışın da altını çiziyor. Bay Fossey, "Yeni gemilerin teslimat programı çok güçlü ve slot kapasitesinin 2023'te 3,6 milyon TEU ve 2024'te 3,9 milyon TEU artması bekleniyor" dedi.

Ayrıca mevcut kapasite fazlasının emilmesine yardımcı olan Drewry, Ocak 2023'te yürürlüğe girecek olan ve gemilerin gereksinimleri karşılamak için hızı düşürmesine neden olabilecek yeni IMO emisyon düzenlemelerine işaret ediyor.

Editör: CAHİT İSTİKBAL