DP World, Lojistikte Geleceğin Kapılarını Expo 2020 Dubai’de Açtı

 Ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve şirketler için yeni çalışmalarını ve geleceğe yönelik vizyonlarını sergilemeleri için dünyanın önde gelen platformlardan biri olan Expo 2020 Dubai, Ekim 2021'de kapılarını ziyaretçilere açtı. Küresel ticaretin önde gelen sağlayıcılarından biri olan DP World, uçtan uca kesintisiz, temassız, dijitalleştirilmiş ve sürdürülebilirlik konseptine dayalı lojistiğin geleceğine dair vizyonunu paylaştı. Kocaeli Yarımca’daki Liman işletmesiyle Türkiye’de büyümeye devam eden DP World’ün, kısa süre önce kuruluşuna başladığı DP World Lojistik Şirketi’yle hedefi, Türkiye'nin önde gelen uçtan uca lojistik sağlayıcılarından biri olmak. 

 Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya (MEASA) bölgesinde şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük global etkinlik olan Expo 2020 Dubai, “Geleceğin Yaratıcı Zihinlerini Birleştirmek” temasıyla 1 Ekim 2021’de kapılarını açmıştı. 190’dan fazla ülkeden pek çok ülke ve şirket temsilcisini, yeni ticaret ve yatırım imkanlarıyla bir araya getiren Expo 2020 Dubai, 610 futbol sahası büyüklüğündeki alanda “sürdürülebilirlik”, “mobilite” ve “imkan” tema alanlarıyla 31 Mart 2022 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. 

Dünya üzerinde 68 ülkede 190 noktada birbirine bağlı küresel bir operasyon ağına sahip olan DP World, Expo 2020 Dubai'nin Premier Küresel Ticaret Ortağı olarak “Ticaretin Akışı” temasıyla lojistiğin uçta uca değişen geleceği anlatıyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın üçte birinden fazlasını gerçekleştiren Dubai ekonomisinde, tedarik zinciri yönetiminden lojistiğe, liman operasyonlarından her türlü nakliyeye kadar küresel ticaretin sürekliliğini sağlayan DP World, bu orana önemli bir katkı sağlıyor.

BAE’deki Port Rashid’de 1972 yılında başlayan ve yerel bir liman işletmecisinden küresel bir ticaret sağlayıcısına doğru büyüyen bir yapıya ulaştıklarını söyleyen DP World Yarımca CEO’su Kris Adams, “DP World operasyonları arasında limanlar ve terminallerin yanı sıra endüstriyel parklar, lojistik ve ekonomik bölgeler, denizcilik hizmetleri ve marinaların yanı sıra dijital çözümler de var. Artık tedarik zincirinizin ayrılmaz bir parçası ve karmaşık zorluklarının üstesinden gelen yenilikçi çözümleri hızla sunabilen bir yapıya ulaştık. Bu güçlü yapımızla ekonomiler, toplumlar ve gezegenimiz üzerinde olumlu ve sürdürülebilir bir etki sağlarken dünya ticaretinde düzeni değiştirmek, en akıllı, en verimli ve yenilikçi çözümleri yaratmak için dijital vizyonumuzu daha da genişleterek değişimi öngörüyor ve endüstri lideri teknolojiler kullanıyoruz. 

Covid-19 pandemisinin etkileri ve küresel tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle küresel ekonominin hızı belirsizliğini koruyor olsa da DP World olarak sektörden daha iyi performans gösterme kabiliyeti konusunda iyimserliğimizi koruyoruz. Dubai Expo 2020'nin güçlü bir ortağı olarak ticaretin uçtan uca kesintisiz, temassız, dijital ve sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı altyapısını yeniden kurguladığımız gelecek tasarımlarımızın, tüm dünyada yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inanıyoruz” dedi. 

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİNE OLAN İNANCIMIZLA YATIRIMLARA DEVAM EDECEĞİZ

DP World Yarımca, Türkiye’de 46 bin hektarlık alanda 700 kişilik bir ekip ve alt yüklenicileriyle hizmet veriyor. Dubai Expo 2020’de konuşan DP World Yarımca CEO’su Kris Adams, “Uzun süredir Türkiye’nin potansiyelini takip ederek yatırımlarımıza devam ediyoruz. 50 milyon doları 2020’de olmak üzere Türkiye’ye yaptığımız 600 milyon dolar yatırımla Marmara’nın en büyük konteyner limanlarından biri olan DP World Yarımca’nın yıllık kapasitesi 1.2 milyon TEU. Bu bize daha da büyümek ve iki rıhtımımızda aynı anda iki ULCS'yi (ultra büyük konteyner gemisi) idare etmek için ihtiyaç duyulan kapasiteyi sağladı. Uzaktan kontrol edilebilen gemiden kıyıya vinçlerimiz şu anda yüzen en büyük konteyner gemilerine hizmet verebilmektedir. Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesinin merkezinde bulunan Yarımca limanıyla hedefimiz Türkiye’nin ihracatçı ve ithalatçılarına uçtan uca tedarik zincirinde en iyi hizmeti sunmak. Bu kapsamda grubun diğer şirketleri P&O Ferrymasters, P&O Maritime ve Unico gibi diğer grup şirketleri aracılığıyla da uçtan uca hizmet sunuyoruz. Bu konuda yaşanan en son gelişme ise P&O Maritime Logistics tarafından Hazar Denizi’nden DP World Yarımca’ya başlatılan yeni nakliye rotası Türkiye - Hazar Hattı oldu. Orta Asya’yı Türkiye’ye doğrudan bağlayacak bu yeni rota Türkiye, Rusya ve Orta Asya pazarları arasında, daha düşük maliyetli düzenli konteyner taşımacılığıyla ticaret hacminin yükselmesini sağlayacak. Son 10 yılda Türkiye limanlarına çok sayıda yabancı yatırım yapıldı. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu yatırımların artacağını öngörüyoruz. Biz de Türkiye’nin gerek coğrafi konumu gerek potansiyeline olan inancımızla 2022 yılında da yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi. 

SEKTÖRDE DİJİTALLEŞME BİR ZORUNLULUK HALİNE GELDİ

İş ortaklarımıza sunduğumuz uçtan uca dijital çözümler, iş yapış süreçlerinde kilit rol üstleniyor diyen Adams, dijitalleşmenin bugün artık bir zorunluluk haline geldiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti; “#Cargoes# ile müşterilerimize tedarik zinciri görünürlüğüne sahip olmalarına ve blockchain teknolojisini kullanarak güvenli bir şekilde veri aktarmalarını sağlıyoruz. Web tabanlı çözümlerimiz hem kargo sahiplerini hem nakliye hatlarını birbirine bağlarken kargo sahipleri ile tüketicilerin istedikleri sayıda ürünü tek bir tıklamayla deniz yoluyla taşımasını sağlıyor. E-ticaret platformumuz “Dubuy” ise şirketlerin Körfez Bölgesi’nde ve Afrika'nın bazı bölgelerinde pazarlarını genişletmeleri için ek faydalar sağlıyor. World Logistics Passport ile firmalar ve forwarder’lar arasında bir sadakat platformu kurduk. Görüldüğü gibi bir liman işletmesinin ötesinde, şirketlerin ticarette altyapısını güçlendiren bir iş ortağıyız.” 

 “Ticaretin Akışı” temasıyla ticaretin uçtan uca kesintisiz, temassız, dijital ve sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı gelecek tasarımlarının sergilendiği DP World Pavilion’unda 4 farklı galeri bulunuyor. Küresel ticaretin uçtan uca dijitalleştiği, geleceğinin anlatıldığı Connectivity Gallery’de Dubai’nin ekonomi ve ticaretteki 100 yıllık gelişimi 40 metrelik özel bir tabloda sergileniyor. Mobility Gallery’de DP World’ün dünyadaki operasyon noktalarında entegre ticaret akışının nasıl gerçekleştiği eğlenceli ve etkileşimli bir sunumla ziyaretçilerle paylaşılırken Opportunity Gallery’de inovasyon, veri ve yapay zekanın etkin kullanımının yarattığı fırsatlar sergileniyor. Sustainability Gallery’de ise DP World'ün gezegeni korumak için ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik projeleri aktarılıyor. 

GELECEĞİ YENİDEN YARATACAĞIZ

Sürdürülebilir bir büyümenin, büyümenin kendisi kadar önemli olduğuna inandıklarının altını çizen Kris Adams, şunları kaydetti: “Expo dijitalleşme, inovasyon ve sürdürebilirlik gibi 3 ana konuyu ele alıyor. Biz de ulaşımın geleceği için yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede akıllı lojistik teknolojileri ve mobilitenin sunduğu tüm olanaklardan yararlanarak gezegenimiz ve toplumlarımız üzerindeki sürdürülebilirliğin olumlu etkisi için çalışacağız.”

Editör: TE Bilişim