"Devletin Gözünde Temsil Değerimiz Yok"

TÜRKLİM Başkanı Kaan Gürgenç, devletin gözünde bir UND, RODER ya da UTİKAD kadar temsil değerlerinin olmadığını belirterek, rahatsızlığını dile getirdi. 
 
Önünde Türkiye ibaresi olan ve ülkedeki limanları temsil eden en üst kuruluş Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) devlet katında hak ettiği yerde olmadığından şikayetçi. 29 Ocak Cuma günü 13. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı düzenleyen TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Gürgenç, toplantıda yaptığı konuşmasında devletin gözünde bir UND, RODER ya da UTİKAD kadar temsil değerlerinin olmadığını savundu.

İstanbul Marriott Hotel’de düzenlenen toplantıda TÜRKLİM temsilcilerinin yanı sıra Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli de hazır bulundu.

“Bir tek yasa için bir yıl bekledik”

Toplantıda dernek olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Gürgenç, devletin TÜRKLİM’i yeterince önemsemediğini ve bu yüzden bir tek yasanın bile yürürlüğe girmesi için bir yıl beklemek durumunda kaldıklarını dile getirdi. Gürgenç konuyla ilgili şunları kaydetti: “2009’un başında çıkan ve 2008 yılının başına referans gösterilen nispi Kira bedelleri ile ilgili yasa, keyfi birtakım yorumlamalarla, devletin farklı birimlerinin kendi aralarında koordine olamamasından dolayı 1 yıl sonra ancak aralık ayına yetiştirilebildi. Devletin birimleri arasındaki yazışmaların sonuca ulaşabilmesi için gelen evrakta evrak takip etmek zorunda kaldık. Hal böyleyken işlerin bizim adımıza çok iyi sonuçlanacağını düşünmek iyimserlik olur. Devletin gözünde bir UND, RODER ya da UTİKAD kadar temsil değerimizin olmadığını düşünüyorum. Hepimiz profesyoneliz ve yapmakla yükümlü olduğumuz işlerimiz var. TÜRKLİM’in sektöre eğitim ve sertifikasyon hizmeti verme konusunda akredite olmasını çok önemli buluyorum. Aidatlarla yaşayan bir derneğiz. Ancak, bugünden daha farklı bir gelir yapısına ulaşamadığımız takdirde gücümüzün de artmayacağı ortadadır.”

“Bizi lütfen kendinizden görün”

Gürgenç’in ardından kürsüye çıkan Hasan Naiboğlu ise, TÜRKLİM’in her zaman kaile alınan, görüşüne başvurulan bir kuruluş olduğunu ve Denizcilik Müsteşarlığı olarak her zaman TÜRKLİM’in yanında olduklarını ifade etti. “Bizi lütfen kendinizden farklı görmeyin” diyen Naiboğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ankara’da ve diğer temsilciliklerimizde kapımız sizlere her zaman açık. Vaktiniz varsa randevu almanıza bile gerek yok. Biz her zaman sizin tarafınızdayız. Daha etkili bir sonuç almak için bürokratları getirip çalışmalarınızı bire bir görmelerini sağlıyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen sektörün fikrini de alarak uygulamaya soktuğumuz kimi yasalarda sorunlar çıkabiliyor.  Çünkü yaşanmadan hiçbir şey bilinmiyor. Biz bunları da zaman içerisinde çözmek için elimizden geleniz yapmaya çalışıyoruz.”

“Gelirimizin yüzde 60’ı devlete gidiyor”

TÜRKLİM 13. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından Perşembe Rotası’nın sorularını yanıtlayan ROTA Limanı Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Divilioğlu, devletin ayrı ayrı kurumlarına ödedikleri ücretlerin toplamının liman gelirinin yüzde 60’ını oluşturduğunu ve bu durumun kendilerini zora soktuğunu ifade etti. Divilioğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “ Devlet belki haklı olarak çeşitli uygulamalar yapıyor. Ancak bunların hepsi limanın tepesinde biriktiği zaman yüksek rakamlar ortaya çıkıyor. Milli Emlak Müdürlüğü’ne belli bir ödeme yapıyoruz. İskele için aidat ödüyoruz. Çevre Orman Bakanlığı’na sigortalarla ilgili ödemeler yapıyoruz. Devletin farklı kademelerine ödediğimiz bu ücretler bir araya geldiğinde de anormal derecede bizi zora sokuyor. ”Divillioğlu ayrıca, özel liman işletenler olarak bürokrasi yüzünden de büyük sıkıntılar yaşadıklarını, bir yatırım yapmak istedikleri zaman bürokratik işlemler nedeniyle neredeyse üç yıl beklemek zorunda olduklarını ifade etti.

turklim2.gif

turklim3.gif

Aysel GENÇER - PERŞEMBE ROTASI

 

Editör: TE Bilişim