DENİZCİLER DE İSYAN ETTİ..."BU ZAMLAR DA NEYİN NESİ?..."    
 
Antalya Limanında çeşitli hizmet ücretlerine 1 Nisandan itibaren artış yapılması tepkilere neden oldu.

Global Yatırım AŞ, Çelebi Grubu ve Antmarin ortaklığı ile Ortadoğu Antalya Liman İşletmeciliği AŞ tarafından işletilen Antalya Limanında 1 Nisandan geçerli olmak üzere, yükleme, boşaltma, terminal hizmetleri, kargo gibi liman hizmet ücretlerine yüzde 4 ile yüzde 147 oranında zam yapıldı.

Artışa tepki gösteren Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, kurum olarak özel sektöre fiyatlar konusunda fazla müdahale etme şansı olmadığını bildirdi. Erol, ''Ama şu kriz dönemi atlatılıncaya kadar, herkesin, bütün iş dünyasının indirime gittiği bir dönemde, bu zamların ülkenin ticari gelişimine katkısı olmayacak. Mersin ve İzmir limanları ile diğer limanlarda böyle bir durum yaşanmıyor. Şu ekonomik kriz döneminde ülke ve dünya ekonomisinin göz önüne alınmasını temenni ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da, Antalya Limanı hizmet tarifelerine yapılan artışların kabul edilemez düzeyde olduğunu belirtti. Satıcı, küresel krizin yaşandığı dönemde fiyatların daha da aşağıya çekilmesi gerekirken, Antalya Liman hizmetlerinin artırılmasının akla mantığa ve ülke ekonomisinin koşullarına uygun olmadığını dile getirdi. Satıcı, şunları söyledi:

''Antalya limanı'nda hizmet tarifelerine kabul edemediğimiz oranlarda, yüzde 147 hatta yüzde 180'lere varan artış yapıldı. Bu küresel kriz döneminde fiyatların düşmesi gerekirken, artırılmasına anlam veremiyoruz. Dolayısıyla ihracatçılar, Antalya Limanını güçlendirmek isterken, başka limanları tercih etmeye başladı.''

Antalya'da gemi acenteciliği yapan AK-İŞ'in Yönetim Kurulu Başkanı Ata Küner, limanda yönetim sorunu yaşandığını, geçen ay görevden ayrılan Genel Müdür Efe Hatay'ın yerine yeni müdürün atanmadığını söyledi. Antalya Limanında yönetim kargaşası yaşandığını savunan Küner, liman hizmetlerine yapılan zamlardan sonra ithalat ve ihracatçı firmaların Antalya yerine İzmir ve Mersin limanlarına yöneldiğini söyledi. Liman yöneticilerinin şirketlerle pazarlığa dahi yanaşmadığını iddia eden Küner, liman yöneticilerinin kamyon ya da konteynere eğri konmuş mermer blokundan bile para istediğini ileri sürdü. Küner, liman hizmet fiyatlarının artmasının, pazar fiyatlarını da olumsuz etki yapacağını kaydetti. 

Editör: TE Bilişim