İzmir iş dünyası ile bir araya gelen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de seçim ekonomisi uygulanacağını bekleyenlerin mahçup olacağını söyledi. Çağlayan, İzmir'de yatırım yapmayı planlayan Çinli otomotiv firmalarının distribütörleri ile tekrar konuştuğunu belirterek, "Bu yatırımı İzmir dışında yapmayacaksınız dedim. İnşallah burada yapacaklar. Buraya daha büyük yatırımlar gelecek" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ticaret Odası (İTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Dış Ticaret ve Ekonomik Gelişmeler Değerlendirme Toplantısı" İzmir Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi. Toplantıyı düzenleyen kuruluşların başkan ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, referandum sürecinde seçim ekonomisi uygulanmamasını istedi. Yorgancılar'a yanıt veren Bakan Çağlayan, iş dünyasına seçim ekonomisi uygulanmayacağı sözü verdi. Bakan Çağlayan, "Önümüzdeki sene genel seçimler var. İnanın seçim ekonomisi uygulamış olsaydık, sizin karşınızda çıkıp konuşamazdım. Geçmişte 'Kim ne vermişse ben 5 fazlasını veririm' diyenlerin yarattığı tahribatı yaşadık. Türkiye'yi 38 yaşında genç emekliler cennetine çevirdiler. Ülkemizin böyle bir lüksü yok artık. Türkiye'de seçim ekonomisi uygulanacağını bekleyenler mahcup olacak" dedi.

RADARLA ÇALIŞIYORUZ

Türkiye'nin gerçekten kabuk değiştirdiğini, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu dile getiren Çağlayan, "Bankacılık sektörü önemli bir sınavdan geçti. Mali disipline çok büyük önem verdik. Krizden etkilenmememiz söz konusu olamazdı. Yeni pazarlar aradık, bulduk, keşfettik. Krizin etkilerini aştık. İhracat yapmak için artık tombala çekmiyoruz. Bunları yaparken elimizde radarlarımız ve haritalarımız var. 70'ye yakın ülkeyi tek tek analiz ettik. 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız" diye konuştu. Avrupa'ya olan ihracatın azaldığını ve Türkiye'nin ihracat ekseninin kaydığını savunanların hariçten gazel okuduğunu belirten Çağlayan, Haziran ayında euro bölgesine ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.5 arttığını vurguladı.

DEĞERLİ TL SORUNU

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, eksen kayması gibi ifadelerle ihracatçının başarısının gölgelenmek istendiğini söyledi. Değerli TL'nin iç piyasayı ithalat cenneti haline getirdiğini dile getiren Türkmenoğlu, bu şekilde küresel pazarlarda tutunmanın mümkün olmadığını kaydetti. Türkmenoğlu, her şeye rağmen ihracatçıların yoluna devam edeceğini söyledi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise, limandan serbest bölgeye yönelik koridor uygulamasının kaldırılmasının firmalara teminat yükü getirdiğini belirterek, bu uygulamanın devam etmesini istedi. Demirtaş, İzmir'de bir dış ticaret merkezine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. İlk 6 aylık rakamlara göre kruvaziyer turizminde 56 gemi ile 139 bin yolcu geldiğini kaydeden Demirtaş, "İstanbulu geçtik. İkinci sıraya yerleştik. Akdeniz'de ilk 5 limandan biri olduk. Acilen yeni limanı 2012'ye yetiştirmek zorundayız" dedi. sYunanistan'a yeşil pasaporttan sonra mavi pasaportta da vizesini kaldırılmasını isteyen Demirtaş, bu konuda Bakan Çağlayan'dan destek talep etti. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise, Cumhuriyet'in 100. Yılı olan 2023'te 500 milyar dolar ihracata ulaşmak için yurtdışındaki ticaret müşaviri sayısının artırılmasını önerdi. Yorgancılar, ara malı ithalatının yerli üretime engel olduğunu vurguladı.

DIŞ TİCARET FAKÜLTESİ

DTO İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh da, İzmir Alsancak Limanı'nın krizden doğrudan etkilenmediğini söyledi. Dologh, "Geçtiğimiz yılda önemli sıkışıklık yaşanmadı. Ancak 8 firma, son 1 yıl içinde konteyner yüklerini Nemrut Limanı'na kaydırdı. Alsancak Limanı için yapılacak yatırımlar acilen hayata geçirilmeli" diye konuştu. İTB Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, tarım ve tarıma dayalı sanayide özel ihracat stratejileri ve teşvik politikaları geliştirilmesini istedi. Kocagöz, İzmir'de yeni kurulacak üniversite bünyesinde dış ticaret fakültesi kurulmasını da önerdi.

Yatırım bölgelerini gezmişlerdi

Çin'in en büyük otomotiv gruplarından FAW Haima Otomotiv Yetkilileri ve Türkiye'deki distribütörleri MGY Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yeşilkaya, geçtiğimiz Mayıs ayında İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın organizasyonu ile İzmir'de otomotiv yan sanayicileri ile buluştular. Ardından yatırım bölgelerini gezdikten sonra İzmir'de yatırım kararı aldıklarını açıkladılar. Yeşilkaya, "Haima'yı Türkiye ve İzmir'e getirdik. Şimdi de Türkiye'de 250 milyon dolarlık yatırım yapma kararı alan Çinli Dong Feng Motors (DFM) firmasını da İzmir'e getireceğiz. İzmir bu yatırım için en mantıklı yer" demişti.

Editör: TE Bilişim