Çandarlı Limanı başlıyor
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alacak Çandarlı (Kuzey Ege) Limanı Konteyner Terminali inşaatı için ihaleye çıktı. İhalede Türkiye'nin dev grupları limanı işletmek için yarışacak.
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alacak Çandarlı (Kuzey Ege) Limanı Konteyner Terminali İnşaatı için ihaleye çıktı.
 
Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ihaleye aralarında limanın dalgakıran inşaatını 230 milyon lira bedelle yapan Kolin, Limak gibi devlerin de bulunduğu çok sayıda kuruluşun ilgi göstermesi bekleniyor. İhaleyi kazanan firma rıhtım, lojistik alan ve konteyner depolama sahalarını oluşturacak ve limanı işletecek.
 
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan ilana göre ihale, Teklif Verme Şartnamesi'nde detaylandırılan usul ve esaslar kapsamında kapalı teklif alma usulü ile yapılacak. İhale için geçici teminat tutarı 50 milyon TL olarak belirlendi.
 
Projeye ait ihale dosyaları 5 Eylül 2013 tarihinden itibaren Liman Yapım Dairesi Başkanlığı'nda görülebilecek. Ancak, ihalelere iştirak etmek için ihale dosya bedeli olan KDV dahil 50 bin TL'nin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne yatırılması gerekiyor.Bu proje ile ilgili teklif verme son tarihi bu işlere ait teklif verme şartnamesinde belirtilecek.

'Pire gibi kalacak'
 
Dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasında yer alacak ve Doğu Akdeniz'in aktarma merkezi olacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nda temel 2011'de atıldı. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Limanlar Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen limanın dalgakıran bölümünün inşaatının temelini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım atmıştı.
 
Limanın temel atma töreninde konuşan Yıldırım, "Yüklerimiz hep Pire Limanı'na (Yunanistan) kaçıyordu. Artık Pire Limanı Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın karşısında pire gibi olacak. Bugüne kadar Türkiye'deki limanların konteyner kapasitesi 6 milyon TEU. Sadece Çandarlı'nın tek başına kapasitesi bunun iki katı, 12 milyon TEU olacak. Türkiye 10 büyük ülkeden biri olacaksa, Kuzey Ege Çandarlı Limanı da dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alacak" diye konuşmuştu.

KUZEY EGE LİMANI'NIN ÖZELLİKLERİ
 
* Dalgakıran uzunluğu 1800 metre olacak.
* Dalgakıran için 2 milyon 850 bin ton taş kullanılacak.
* 102 bin ton çelik boru kazık çakılacak.
* Limanın kapasitesi 4 milyon TEU olacak.
* Nihai kapasite ise 12 milyon TEU olarak planlandı.
* Aynı anda 300 metrelik 6 konteyner gemisi yanaşabilecek.
* 800 bin metrekare depolama sahası olacak.
* Türkiye'nin yük elleçleme kapasitesini yüzde 70 artıracak.

Yıldırım: İzmir'in ulaşımda gelecek 20 yılı planlanıyor
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da 5-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nda, İzmir'e yapılan dev yatırımların da masaya yatırılacağını söyledi. Yıldırım, "Bu şurada İzmir'i 2023 yılında nerede göreceğimizi planlamakla kalmayacağız, 2035'e yönelik İzmir vizyonumuzu da bir anlamda oluşturmaya başlayacağız" dedi. 
 
"Herkes İçin Ulaşım ve Hızlı Erişim" sloganıyla düzenlenecek şurada Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerinin ortaya çıkarılacağını ifade eden Yıldırım, İzmir'in özellikle son yıllarda ulaşım yatırımlarının odak noktası olması nedeniyle bu şurada da en fazla konuşulacak şehirlerin başında geldiğini söyledi. Yıldırım, İzmir-Ankara ve İzmir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hatlarının yanı sıra İzmir-İstanbul Otoyolu, Kuzey Ege Limanı, Kemalpaşa Lojistik Köyü gibi yatırımların tamamlayıcısı nitelikte olan tüm projelerin şurada gündeme geleceğini ifade etti.
 
Yıldırım, "İzmir için 2023 yılına kadar yapacağımız yatırımlarda durumumuz 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nda göreceğiz. Ayrıca yaptığımız bu yatırımların devamı olacak, tamamlayıcısı olacak ne gibi yatırımlar yapabileceğimiz de gözden geçireceğiz. Yani bu şurada İzmir'i 2023 yılında nerede göreceğimizi planlamakla kalmayacağız, 2035'e yönelik İzmir vizyonumuzu da bir anlamda oluşturmaya başlayacağız" diye konuştu. 

'İzmir ülkenin kalbi'
 
Bakan Yıldırım, İzmir için belirledikleri 2023 hedeflerinde şimdiden 16 projenin başlatıldığına dikkat çekerek, "Belirlediğimiz 35 projenin büyük bölümünü 2020 yılına kadar zaten tamamlamış olacağız. Ancak İzmir, Türkiye'nin kalbi. Yapılacak yatırımları burada bırakamayız. İzmir'i tekrar Avrupa'nın en önemli limanı ve en önemli lojistik merkezi yapacak yatırımlarımızın devamını getirmeliyiz. Bu şurada da İzmir için daha ne yapabilirizin cevabını arayacağız" dedi. 

Dikili'de açılış yapacak 
 
Bakan Binali Yıldırım, bir dizi programa katılmak için bugün İzmir'de olacak. İlk olarak Dikili'ye gelecek olan Yıldırım, Dikili-Salihleraltı Turistik Yolu'nun açılışını yapacak. Söz konusu yol ile İzmir ve çevre illerden Salihleraltı'nda bulunan yazlık siteler ve otellere ulaşım güvenli hale getirilecek. Daha sonra Dikili'den ayrılacak olan Bakan Yıldırım, bu yıl 82'incisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışını yapacak. 
Editör: TE Bilişim