HOPA LİMANI TAHIL TERMİNALİNDE İŞLER YOLUNDA GİDİYOR

Hopa Limanında 2014 yılının son ayına girilmesi ile birlikte limana gelen gemi sayısı da artmaya devam ediyor.

Liman bünyesinde atıl duran ve geçtiğimiz yıl ciddi bir yatırım yapılarak hizmete sokulan Tahıl terminalin de yıl boyunca hareket devam etti. Hopaport  Genel Müdür Meriç Burçin Özer, ülkenin Kuzeydoğu ucunda alt yapısı ve imkânları ile modern bir liman olduğunu ve Hopaport  bünyesinde gerek araç-makine parkı ve gerekse açık ve kapalı depolama alanı olduğunu ulusal ve uluslar arası ithalat ve ihracat yapan iş dünyasına tanıtmak olduğunu söylerken Tank ve Tahıl terminallerinin bölgede önemli bir boşluğu doldurduğunun da altını çizdi. Hopaport  bünyesinde modern bir tesis olan Tahıl terminalinde her biri bin ton kapasiteli10 adet tahıl silosu bulunuyor. Kurulduğu tarihten bu tarafa atıl kalan bu tahıl terminali limanın iş kapasitesini geliştirme projesi kapsamında 2014 yılı son ayına kadar 18 bin ton buğday gelerek silolarda depolandı.

BİR HAFTADA 2 BUĞDAY GEMİSİ BİRDEN GELDİ.

Hopaport Tahıl silolarına son bir haftada Rusya’nın Yeısk Limanından yükledikleri buğdayla Hopa Limanına gelen Littie Wind isimli gemi ile 2.700 ton ve Wolgabalt 226 isimli gemi ile de 3.250 ton Buğday tahıl terminalinde silolara boşaltıldı. Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer bünyelerindeki modern 10 bin ton kapasiteli tahıl terminalinin 2014 yılında aktif olarak kullanıldığını, yıl içinde Buğdayın yanı sıra Kuru Mısırında limanlarına getirilerek silolarında depolandığını ve daha sonra yüklenici firma tarafından Nahçıvan’a gönderildiğini ifade ederek “2015 yılında da ürün çeşitliliğini artırarak Tahıl terminalini daha aktif kullanacağız. Tahıl Terminalini, özellikle Ortadoğu Ülkelerine ve Nahçıvan’a Transit depolama hizmeti vermede yeni bir dönem başlattık” dedi. Özer “Hopaport  2015 yılında da gerek ülkemize, gerek Avrupa ve Amerika’ya, gerek Kafkas ülkeleri ve Rusya’ya ve gerekse Uzakdoğu ülkelerine yönelik liman Hizmetleri konusunda adından sıkça bahsettirmeye devam edecektir” açıklaması yaptı.

HOPAPORT TAHIL TERMİNALİ ÖZELLİKLERİ

Hopa Limanı içinde bulunan 1994 yılında inşa edilen tahıl terminali devir tarihine kadar hiç kullanılmamıştır. Hopaport  limanının yapmış oldukları çalışmalarla 2011 Eylül ayında kurulduğu günden beri hiç kullanılmamış olan silo ve yükleme sistemleri elden geçirilmiş, ekipmanları kontrolü yapılmış, testler uygulanmış, revizyon ve modernizasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Kullanıma hazır hale gelen tesis için talep 2012 yılı başında gelmiş ve tesislerde ilk defa buğday yükü elleçlenmesi yapılmıştır. İki adet buğday gemisi limana yanaştırılmış, pnömatik sistemle gemi tahliyesi yapılarak silolarda depolanmıştır. 3.000 ile 5.000 ton kapasiteli nehir tipi gemiler ile Rusya’dan Hopaport  Limanı’na gelen buğday hızlı bir yükleme ile silolardan kara nakil araçlarına yüklenmekte, başta Nahçıvan olmak üzere Orta Asya Cumhuriyetlerine kara yolu ile taşınmaktadır. Liman, tahıl gemileri için bir rıhtım ayırmakta ve gelen gemiler hiç beklemeden tahliye edilmektedir. Tüm işlemlerin otomatik sistemlerle yapılması elleçleme maliyetlerini azaltmakta ve işlemleri hızlandırmaktadır. Tahıl terminali 18.770 m2’lik alanda kurulu her türlü tahılın elleçlenebileceği şekilde her biri 1.000 ton’luk 10 adet silodan oluşmaktadır. Silolar beton zemine kurulmuş çelik silolardır. Birbirinden bağımsız çalışmaktadır. Her müşteriye ait ürünler ayrı silolarda saklanmaktadır.

Tahıl tahliye, aktarma ve yükleme üniteleri uzaktan kumanda sistemli Hartmann Offenbach marka 2x150 ton/saat kapasiteli ve pnömatik sistemle çalışmaktadır. Her biri 200 ton/saat kapasiteli 2 adet kamyon yükleme bunkeri ve teknik donanımları ile kapalı kasa araçlara 50 ton/saat, açık kasa araçlara 150 ton/saat yükleme yapılmaktadır. Tahıl terminalinde 2 adet 60 ton kapasiteli elektronik tır kantarı mevcuttur. Hopaport  Limanı her zaman her türlü ihtiyaca cevap verecek konum ve artan yük trafiğine göre de gerekli yatırımları yapmıştır. Hopaport  Limanı yeni yatırım planı ile farklı ürünlerin Türkiye’nin doğu bölgelerine dağıtımı ve transit ticaret olanaklarının geliştirilmesi konusunda kapasite artırıcı ve yeni hizmet olanakları yaratıcı yatırımlara devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim