Borusan Limanında 3üncü faz konuşmaları

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, Gemlik'teki Borusan Lojistik Limanı yatırımının üçüncü fazına başlamayı konuşmaya başladıklarını belirtti.

Borusan Limanı'nda 2008 yılında başlatılan 100 milyon dolarlık genişleme yatırımı, planlanan zamanda tamamlanırken, yatırımla, liman kapasitesinde yaklaşık iki kat artış sağlandığı açıklandı.

Liman 10 bin TEU kapasiteli konteyner gemilerine hizmet verebilir konuma geldi. Yatırım sonucunda Borusan Lojistik, 5 milyon ton genel kargo, 400 bin TEU konteyner ve 250 bin araç elleçleme kapasitesine ulaştı, bin 400 metre yanaşma yeri ve 280 bin metrekarelik gümrüklü ve 80 bin metrekarelik gümrüksüz terminal sahasına sahip oldu.

İzin süreci 3 yıl süren Borusan Limanı'nın 2 yıllık yapım sürecinin ardından faaliyete geçtiğini dile getiren Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç “Her 5 ila 10 senede krize girdiğimizi düşünürseniz, bir yatırımcının 'böyle liman yapmak istiyorum' dedikten sonra inşaata başlaması için 3 sene geçmesi inanılmaz zorluk'' diye konuştu.

Kriz öncesinde yaptıkları fizibilitelerle limanı yapmaya giriştiklerini ve krizi öngörmelerine rağmen planlarını çok fazla değiştirmediklerini ifade eden Gürgenç, limanın, kriz öncesi yapılan fizibilitelerdeki rakamları tutturduğunu belirtti.

Gürgenç, ''Çok geçmeden, yaklaşık 1 yıl içinde bu yatırımın üçüncü fazına başlamayı şu anda konuşmaya başladık. İzinlerimiz, 3. ve 4. fazı da kapsadığı için artık izin gibi bir durum yok önümüzde. Biz uygun gördüğümüz anda üçüncü faza başlayabilecek vaziyetteyiz'' dedi. “Gemlİkte bİr dünya lİmanı” Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy ise, Gemlikte dünya standartlarında bir liman oluşturduklarını söyledi.

Bu nedenle de “Gemlik'te bir dünya limanı” sloganını benimsediklerini ifade eden Özgür Soy, Borusan Limanı'nın konteyner, genel kargo, araç parkı hizmetleri, dökme, liman ve terminal hizmetlerini 7 gün 24 saat dünya standartlarında sunduğunu söyledi.

Bu yatırımla Borusan Limanı'nın hem fiziki şartları hem de ekipman parkıyla Türkiye'de 10 bin TEU kapasiteli gemilere hizmet verebilen 3 limandan bir tanesi haline geldiğinin altını çizen Soy, 2010 – 2014 arasında mevcut izinler dahilinde gerçekleştirilecek yatırımlar ile büyümeye devam edeceklerini kaydetti.

Yaptıkları yatırımın bölgeye de önemli katkısının olduğuna dikkat çeken Soy, artık büyük gemilerin de bölgeye gelebildiğini anlatarak, “Yatırımlarımız bölge için hem maliyet, hem de zaman avantajı sağladı. Biz limanı lojistik merkezi olarak görüyoruz ve müşteri odaklı çalışıyoruz. Kendimizi sürekli dünyadaki limanlarla sınıyoruz ve son teknolojiyi takip ediyoruz” dedi.

Soy, 'Gemlik'te bir dünya limanı' sloganını kullandıklarını ifade ederek, “Gemlik'te 14-15 bin araç parklık limanlar var. Buradaki limanlar tüm Türkiye'nin ihracatını karşılayabilecek alana sahip. Yani kapasite iyi durumda. Borusan Limanı da stratejik konumuyla Güney Marmara, Ege ve İç Anadolu'dan gerçekleştirilen ihracat ve ithalat faaliyetlerinde Türkiye'nin en önemli gümrük kapılarından biri. Geçen ay 15 binin üzerinde araç ihracatı gerçekleştirdik” dedi.

 

Editör: TE Bilişim