Borsadan gelen para Karayipler'e
 
Global Holding, şirketi Global Liman’ı izin prosedürüne bağlı olarak nisan ayında halka arz edecek.
 
Nisanda halka arz edilecek Global Liman, elde edeceği kaynağı başta Arnavutluk’ta konteynır, Karayipler’de ise kruvaziyer limanı olmak üzere yeni hedefler için kullanacak. Bu amaçla toplantı düzenleyen Global Liman Genel Müdürü Saygın Narin, ek satışla birlikte şirketin yüzde 46’sının halka arz edileceğini açıkladı.

3 limanı işletiyor

Narin’in verdiği bilgiye göre şirketin bünyesinde 3 liman işletmesi bulunuyor. Bu kapsamda şirket, Kuşadası Yolcu Limanı’nın yüzde 72,5, Antalya Ticari ve Yolcu Limanı’nın yüzde 99,8 ve Bodrum Yolcu Limanı’nın yüzde 60’ına sahip. Şirket, özellikle kruvaziyer limanları ile 2010’da deniz yoluyla gelen gemilerin yüzde 49’unu ağırladı. Ticari limanlarıyla da 126 bin TEU elleçleme yaptı. Narin, geçen yıl, bu tür şirketler açısından en önemli finansal veri olan ‘faiz ve vergi öncesi kâr’larının (FAVÖK) yüzde 35’e yakın bir artışla 31 milyon dolara çıktığını açıkladı.

Arnavutluk önemli

Mevcut limanlarıyla ilgili altyapı yatırımlarını tamamladıklarını da belirten Narin, halka arzdan gelecek kaynağın tümüyle yeni yatırımlardan kullanılacağını söyledi. Narin, şöyle devam etti: “Örneğin Arnavutluk’ta Durres Limanı için teklif verdik. Geniş bir coğrafyanın tek limanı orası. Bu bölgede büyümenin temel anahtarı konteynır limanları olacak. Yine, Karayipler’deki Belize ve Roatan limanları ile ilgili süreçi takip ediyoruz. Bu konuda, Royal Carribbean ile işbirliği yapıyoruz. Ayrıca, İDO, İzmir Limanı, Derince Limanı, Galataport ihaleleri ile ilgiliyiz.”

Editör: TE Bilişim