Savaşta batırılan Gürcü gemilerini çıkaracaklar

Dikey Denizcilik Nakliyat Genel Müdürü Ümit Kavuştu, "Rusya'nın Batum'da batırdığı 6 gemi var. Biz bunları çıkardıktan sonra masraflarına karşılık Aliağa'daki Gemi Söküm Bölgesi'nde göndereceğiz" dedi

Gürcistan ile Rusya arasında geçtiğimiz yıl çıkan savaşta Batum Limanı'nda batırılan Gürcü gemilerini, İzmirli Dikey Denizcilik çıkaracak. 
Dikey Denizcilik Nakliyat Genel Müdürü Ümit Kavuştu, bir süre önce İzmir Limanı'nda batan bir Ro-Ro gemisini başarıyla yüzdürdüklerini belirterek, bu nedenle Gürcü yetkililerindan davet aldıklarını söyledi. 

1 DOLARA GEMİ ALDI

Kavuştu, "Savaş sırasında Rusya, Batum Limanı'ndaki 6 geminin tamamını batırdı. Gemilerin 3'ü savaş, 2'si kuru yük, biri de tanker gemisi. Gürcü yetkililer limanın bir an önce temizlenmesini istiyorlar. Bunun için bizden destek talep ettiler. Batık gemileri yaklaşık 150 bin dolara satın aldıktan sonra çıkartacağız. Bu operasyonu başarıyla yapacağımıza, gemileri kırmadan yüzdürebileceğimize inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde keşif için gidip, dalgiçlarda bölgeyi inceleyeceğiz. Gemilerin toplam ağırlığı 7 bin ton. Batık gemileri çıkardıktan sonra, masraflarına karşılık Aliağa'daki Gemi Söküm Bölgesi'nde söküme göndereceğiz" dedi.
İzmir Limanı'nda geçen yıl sonunda sulara gömülen Yunan bandıralı Eastern Bridge adlı 650 ton ağırlığında Ro-Ro gemisini geçen ay sonunda yüzdürdüklerini ifade eden Kavuştu, "Gemi 1.5 metre çamura saplanmıştı. Kırılma riski büyüktü. Ancak uzman personelimiz ve gelişmiş araçlarımızla gemiyi bütün halinde çıkarmayı başardık" diye konuştu.
Daha önce Karadeniz'de batık bir gemiyi çıkardıklarını belirten Kavuştu, İskenderun Körfezi'nde batan Kris adlı Coromos bandıralı gemiyi de 1 dolara satın aldıklarını ifade etti. 

SÜREÇ KOLAYLAŞMALI
Kavuştu, bu gemiyi en kısa sürede çıkaracaklarını kaydetti. 
Türkiye'de batık gemileri çıkarma sürecinin kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Kavuştu, Fiorita adlı batık geminin 17 yıldır Fethiye Körfezi'nde yattığını, bu durumun çevre ve turizm açısından sıkıntı yarattığını savundu. Kavuştu, İtalya'da batık gemilerin 20-25 gün içinde çıkarılmasının zorunlu olduğunu fakat bu işlemin Türkiye'de yılları bulduğunu söyledi. 
Editör: TE Bilişim