Çeşme'ye iki müjde daha 

Binali Yıldırım, Şifne'de de bir yat limanını hayata geçireceklerini belirtirken ayrıca ilçede balıkçı barınağı kurulacağını açıkladı

İzmirlilere geçtiğimiz hafta İstanbul otoyolunun bir ayağının da İzmir'den başlayacağı ve Sabuncubeli'nde İzmir-Manisa arasında bir tünel yapılacağı müjdesini veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dün de temel atma törenine katıldığı Çeşme Yat Limanı'nda, 2 müjde daha verdi. Yıldırım, Çeşme Şifne'de de bir yat limanı hayata geçireceklerini belirtirken, ayrıca ilçede bir balıkçı barınağı kurulacağını açıkladı.

ISRARCI OLUN

Çeşme'de IC Holding ve Camper&Nicholsons Marinas ortaklığının yapacağı 12 milyon dolarlık yatırım ve yap-işlet-devret modeli ile 6 ayda hizmete başlayacak olan Çeşme Yat Limanı'nın temel atma töreni İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katılımı ile gerçekleştirildi. Konuşmasına İzmir'de geçen hafta müjdeler verdiğini, her zaman müjde verilmesinin anlamı olmayacağını belirterek başlayan Yıldırım, bu sözlerinin aksine kürsüden 2 müjde daha verdi.

Daha önce Çeşme Yat Limanı yapılacak alanı kullanan balıkçıların barınak sorununun kendisine iletildiğini belirten Yıldırım, bu sorunu çözeceklerini söyledi. Çalışma başlattıklarını dile getiren Yıldırım, "Biz gerekli hazırlıkları yaptık. Çeşme Belediyesi'nin bize imar ve Çevre Etki Değerlendirme raporu konusunda destek vermesi gerekiyor. Bu sağlanırsa en kısa zamanda balıkçıları yeni barınağına kavuştururuz" dedi.

Şifne'de de yat limanı kurmak için çalıştıklarını fakat buranın da sorunları olduğunu, buna rağmen işin sonuna geldiklerini anlatan Yıldırım, bu bölgeye de en kısa zamanda bir yat limanı kazandırmak istediklerini kaydetti. Şifne'de yat limanı kurulmasıyla Çeşme ve Sığacık ile yakın çevrede 3 marinanın hizmet vermeye başlayacağına dikkat çeken Yıldırım, "İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın da çalışmaları var. Kruvaziyer liman, tersane, Çandarlı Liman projesi var. onların ısrarlı takipleri sonuç getiriyor. Hizmetler İzmir'e birer birer geliyor. Bundan sonra da bu ısrarlı takibinizi sürdürün" dedi.

CAZİBE MERKEZİ

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ise yat limanlarının 6 ay sonra hizmete gireceğine işaret ederek, tesisin denizde 375 adet tekne bağlama, karada ise 100 teknenin park sahasına sahip olacağını söyledi. Holding olarak birbirinden farklı bir çok alanda hizmet verdiklerini, marina işletmeciliğinde ise dünyanın önde gelen firmalarından Camper&Nicholsons ile çalışacaklarını anlatan Çeçen, bu yatırımla Çeşme'nin cazibe merkezi olacağını vurguladı.

Yat Limanı hakkında bilgi veren DLH Genel Müdürü Ahmet Aslan ise, 15 milyon TL altyapı harcaması ile limanın yatırım aşamasına geldiğini söyledi.

KREDİ İŞ BANKASI'NDAN

Konuşmaların ardından Yat Limanı projesi için kredi veren İş Bankası ile protokol imzalandı. Protokol IC Holding Başkanı İbrahim Çeçen, Camper&Nicholsons Başkanı Nick Maris ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Bali'nin imzaları ile yürürlüğe girdi. Daha sonra geçilen temel atma töreninde butona basılarak yat limanı için ilk harç konuldu. Töreninde ardından Çeşmeli balıkçılar Binali Yıldırım'a barınak için teşekkür eti, otobüs işletmecileri ise Y plaka sürelerinin 1 yıl daha uzatılmasını talep etti. Yıldırım ise bu konuyu değerlendireceğini kaydetti.

Sığacık'ı da inceledi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in Seferihisar ilçesi Sığacık beldesinde yapımı devam eden Teos Marina şantiyesinde incelemelerde bulundu. Yıldırım, Çeşme Marina'nın açılışının ardından AK Parti İzmir milletvekilleri İbrahim Hasgür ve Tuğrul Yemişci, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ile Seferihisar'daki Teos Marina şantiyesine geçti.

Şantiyede incelemelerde bulunan Yıldırım, Teos Marina Proje Müdürü Hüsnü Göknur'dan yat limanıyla ilgili bilgi aldı. Göknur, 400 yat kapasiteli marinanın 30 Nisan 2010'da tamamlanmasının öngörüldüğünü, marinanın alt yapısı üzerine çalıştıklarını ve yat limanı bünyesinde sosyal tesisler, yüzme havuzu ile gümrük binasının bulunacağını söyledi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, incelemeleri sırasında Bakan Yıldırım'a eşlik etti. Binali Yıldırım, incelemenin ardından AK Parti Seferihisar İlçe Teşkilatı'nı ziyaret etti. Bakan, İlçe Başkanı Ümit Cingöz'den teşkilatın çalışmalarına ilişkin bilgi aldı ve partililerle sohbet etti. Cingöz, Yıldırım'a bir dosya sunarak, Doğanbey'e balıkçı barınağı yapılması ve Sığacık'ta yapılan marinayı kullanan balıkçılar için yeni bir yer yapılması konrusunda talepte bulundu. Yıldırım, iki konuyu da inceleyeceğini söyledi. Yıldırım, daha sonra İzmir'den ayrıldı.

Rakamlarla Çeşme Marina

* Yatırım tutarı 12 milyon dolar
* Toplam kara alanı 34 bin 500 metrekare
* Yapılaşma alanı 7 bin 500 metrekare
* 60 metre uzunluğa kadar tekneler için 400 bağlama yeri
* Minimum 3 metre derinlik
* 24 saat güvenlik
* 80 ton travel lift
* 100 teknelik tekne park alanı

Editör: TE Bilişim