Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Petkim Aliağa Kompleksi'ne yaptığı özel ziyarette, şirketin yatırım projeleri hakkında bilgi aldı. Çağlayan, "Petkim'in yapacağı yatırımlar 2009-2010 teşvik politikası içinde yer alıyor. Sizin bürokratik engellerle karşılaşmamanız bizim için çok önemli" dedi. Şirketin yatırım projeksiyonları hakkında Socar&Turcas CEO'su Kenan Yavuz'dan kapsamlı brifing alan Çağlayan, "Petkim'in yatırım planları bu ülkenin bir Bakanı, eski bir sanayicisi ve hepsinden önemlisi bir vatandaşı olarak beni son derece yakından ilgilendiriyor ve heyecanlandırıyor" diye konuştu. Çağlayan şunları söyledi; "Petkim'in yatırımları, ithalata bağımlılığın azaltılması, ucuz ve yerli kaynaklardan üretimin artırılması gibi konularda hükümetimizin stratejik hedefleri örtüşüyor. Yapacağımız çalışma ile iç piyasadaki kapasiteleri mümkün olduğu kadar artıracağız. Bunu teşvikler yoluyla yapacağız. Petkim'in yapacağı yatırımlar da zaten 2009-2010 teşvik politikası içinde, sektörel ve özel teşvik kapsamında yer alıyor. Sizin bürokratik engellerle karşılaşmamanız bizim için çok önemli. Sizin sorunlarınızı ben kendi sorunum olarak kabul ederim. Bu komplekse çakılacak her çivi, yapacağınız her bir dolarlık ek ihracat bizi fazlasıyla ilgilendiriyor."

KAMU İHALE KANUNU

Socar&Turcas Enerji CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, Petkim'in 2008 yılında gerçekleştirdiği 500 milyon dolarlık ihracat rakamına 2010'da yeniden ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Böylelikle krizin etkilerini bir yılda silecekleri müjdesini veren Yavuz, yerli üretimi ve tüketimi teşvik edici mekanizmalarının hayata geçirilmesi konusunda beklentilerini iletti. Yavuz, hükümetten Kamu İhale Kanunu'nda yerli üretim lehine düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi.
iyoruz."

ÖZEL BÖLGE OLMALI

Petkim Yarımadası'nın en az 3 kat büyüme potansiyeline sahip olduğunu ve geleceğin sanayi-lojistik merkezi olma potansiyelini barındırdığını belirten Yavuz, yarımadanın Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi ya da özel bir statüye kavuşturulması dileğini Bakan Çağlayan'a iletti.
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) uygulamasının ve Türkiye'nin aleyhine işlemeye başlayan Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın (STA) da gözden geçirilmesini istediklerini belirten Yavuz, sektörel önceliklerin dikkate alınarak, İsrail ile yapılan müzakerelerde petrokimya ürünlerinin kapsam dışında bırakılmasını istedi.

"Kimse darbe yapamayacak"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, iş dünyasıyla buluşmasından önce AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak'ı ziyaret etti. 12 Eylül'de gerçekleştirilecek Anayasa referandumu hukkında konuşan Çağlayan, çalışmanın AK Parti değil milletin ürünü olduğunu söyledi. Değişikliğe en fazla 12 Eylül darbesinde mağdur olanların destek vermesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Ben de darbe mağduru bir aileden geliyorum. 1960 darbesinde amcam hapishaneye atıldı. Büyük amcam sıkıntıdan beyin kanaması geçirirken babam ise işlerini kaybetti. Mevcut Anayasa bir ihtilalin ürünüdür. Yapılan değişikliklerle kimse bundan sonra darbe yapamayacaktır. Ankara Sanayi Odası Başkanlığı yapan birisi olarak yurtdışına çıkış engelini havaalanında öğrenen ve pasaportuna el konulan kişileri biliyorum. Artık bunlar olmayacak" dedi.

Editör: TE Bilişim