Bu karar esnaf üzerinde de şok etkisi yaparken, ilçede hizmet veren taşımacılar ise, para cezası ile bu sorun halledilebilecekken, kapatma cezasının ağır olduğunu ve kısa süre içerisinde limanın tekrar açılacağına inandıklarını kaydediyorlar.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından Denizcilik Müsteşarlığı'na yapılan bir tebliğ uyarınca ülke genelinde 300 limanın 42'si önceki gün kapatıldı. Kapatılma gerekçesi olarak söz konusu limanların yasal formalitelerini tamamlamaları ve fiziki eksiklikleri gösterildi. Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, kapatılan limanların eksikliklerinin tamamlanması için söz konusu liman işletmecilerine gereken uyarıların yapıldığı ve eksikliklerle gerekli formalitelerin tamamlanması için 1 Kasım 2011 tarihine kadar süre tanındığı belirtildi. Bu süre zarfında gerekeni yapmayan ülke genelindeki 300 limanın arasında bulunan 42 limanın bugün sabah saatleri itibariyle ulaşıma kapatıldığı kaydedildi.

YUNAN TURİSTLER MAĞDUR OLDU
Türkiye genelinde ulaşıma kapanan 42 liman arasında bulunan Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin Limanı da söz konusu kapatılma kararından nasibini aldı. Geçtiğimiz sabah itibariyle limanın kapatılmasıyla birlikte Ayvalık'a, Yunanistan'a bağlı Midilli Adası'ndan günü birlik turlarla gelen turistlerde mağdur oldu. Sabah saatlerinde ulaşıma açık olan limanın öğleye doğru kapatılması nedeniyle dönüş istikametine geçemeyen Yunanlı turistlerin akşam saatlerine kadar ülkelerine dönmek için beklemek zorunda kaldıkları gözlendi.
Konuyla ilgili Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ile Gümrük Muhafaza Müdürü'nün kent dışında olması nedeniyle görüşlerini aktaran Ayvalık Liman Başkanı Hüseyin Demir, Ayvalık Liman'ın işletmecisi konumunda bulunan Ayvalık Belediyesi'nden konuyla ilgili açıklama alınmasının doğru olacağını belirtti.

"LİMANIMIZ STANDARTLARA UYGUN"
Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in Kıyı Ege Belediyeler Birliği Eğitim Semineri nedeniyle Trabzon'da bulunması nedeniyle, vekaleten Belediye Başkanlığı görevini yürüten Belediye Meclis Üyesi Arif Tünek, Ayvalık Limanı'nın Ulaştırma Bakanlığı'nın belirlediği standartları taşıdığını kaydederek, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını ve aynı sorunu ülke genelinde 42 limanda var olduğunu belirtti. Yasal formaliteler arasında olması gereken bazı evrakların eksikliğinden dolayı söz konusu kapanma olayıyla karşı karşıya oldukları anlatan Tünek, "Limanın içindeki iskelemiz fiziki açıdan her türlü kriterleri taşıyor. Gemi yanaşmasında herhangi bir sorun yok. 17 Mayıs 2007 yılından bu yana limanın yasalar çerçevesinde belediyemize kiralanması ve tahsisinin yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

LİMAN İÇİN 1,5 MİLYON TL HARCANDI
Limanı, Ayvalık Belediyesi olarak 1 buçuk milyon harcayarak Ayvalık'ın ekonomisini canlandırabilmek için ilçeye kazandırdıklarını belirten Ayvalık Belediye Başkan Vekili Arif Tünek, "Sadece yasal formaliteler arasında evrak eksikliğinden kaynaklanan sorunun kısa sürede çözümlenmesi için Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ın da izinli olmasına rağmen telefonla gerekli temasları yaparak, sorunun ortadan kaldırılmasına çabalıyor. Bizde Denizcilik Müsteşarlığı ile gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Şu an için geçici bir çözüm bularak, İzmir'e bağlı Dikili Limanı üzerinden Midilli-Ayvalık arasında ki günü birlik seferlerin yapılmasını sağladık. Dediğim gibi söz konusu sorun, Ulaştırma Bakanlığı'nın belirlediği standartlardan kaynaklanmadığı gibi, sadece basit bir formalite, evrak eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu sorunu en kısa sürede aşarak, Ayvalık ekonomisi için çok önemli olan limanımızın yeniden ulaşıma açılmasını sağlayacağız" dedi.

TUR OPERATÖRLERİ TEPKİLİ
Öte yandan, Yunanistan'a bağlı Midilli ile Ayvalık arasında günü birlik turları düzenleyen firma yetkilileri de, limanın gün içinde aniden kapatılmasıyla karşı karşıya kaldıkları mağduriyetin giderilmesi için Ankara'daki hemen hemen tüm yetkililerle telefon trafiği yaşadıklarını söylediler. Bunun sonucunda geçici olarak Dikili Limanı'nı kullanmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Her gün Midilli'den Ayvalık'a yüzlerce turist getiriyoruz. Bu turistler ilçe esnafından tüm ihtiyaçlarını satın alıp, ülkelerine dönerek her gün ilçe ekonomisine çok ciddi kazanç sağlıyorlar. Ulaştırma Bakanlığınca Ayvalık Limanı'nın kapatılması ilçeye ekonomik anlamda derin bir darbe vuracağını düşünüyoruz. Sorunun liman kapatılarak değil, yasal kriterler çerçevesinde cezai müeyyidelerle çözümlenmesi mümkünken, yetkililerin bu yolu tercih etmelerine anlam veremiyoruz" şeklinde konuşmaları dikkat çekti.
Ülke genelinde gerekli yasal koşulları taşımadığı gerekçesiyle kapatılan 42 limandan biri olan Ayvalık Limanı'nın kapatılması nedeniyle, ilçenin ekonomik anlamda tam bir çöküntü yaşayacağını düşünen ilçe esnafı arasında, limanın kapatılması tam bir karamsarlığı beraberinde getirirken, bazı firma yetkilileri de limanın kısa sürede açılacağına neredeyse emin olduklarını söylemesi dikkatlerden kaçmıyor.

 

Editör: TE Bilişim