Avrupa Parlamentosu limanlarda serbest piyasa erişimini reddetti

Avrupa Parlamentosu Taşımacılık Komitesi, önemli AB limaniarına sağlanan kamu kaynaklarının şeffaflığının arttınlmasına yönelik taslak kararları ve hizmet sağlayıcılarının sayısını sınırlamak isteyen limanlara yönelik genel kuralları 25 Ocak 2016 tarihinde onaylamıştır.

Komite; kılavuzluk, römorkörcülük ve demirleme ve gibi liman hizmetlerinin sağlayıcıları için önerilen AB çapında serbest piyasa erişimi önerisini ise reddetmiştir.

Parlamento Üyeleri, limanların güvenlik ve emniyetinin sağlanabilmesi için liman hizmetlerinin nasıl organize edileceğini limanların kendilerinin belirlemesi gerektiğini ileri sürmüşlerdir.

Kararda, AB liman sisteminin liman hizmetlerinin organizasyonunda pek çok değişik modeli kapsaması nedeniyle tek bir sistemin uygun olmayacağı ifade edilmiştir.

Dolayısıyla, Üye Devletlerde ulusal düzeyde inşa edilmiş mevcut liman işletmeciliği modellerinin sürdürülebilmesi için
öneride değişiklik yapılmıştır.

Taslak kurallar, trans-Avrupa taşımacılık ağında bulunan limanların verimliliğini arttırmak, böylece AB piyasasını daha rekabetçi kılıp, yatırımları cazip hale getirerek AB kıyı bölgelerindeki istihdamı arttırmayı amaçlamaktadır.

Raportör Knut FLECKENSTEIN konu ile ilgili olarak; "Liman hizmetlerine zorunlu serbest piyasa erişimini ortadan kaldırmayı başardık .Limanlar, özellikle güvenlik ve emniyet endişeleri nedeniyle, liman hizmetlerinin organize edilmesi konusunda karar verebilme yetkisine sahip olmalıdır. Limanlar, terminal operatörleri ve sendikalar, liman paketi üzerine yapılan uzun tartışmalar süresince ilk defa hemfikir olmuşlardır" demiştir.

(Kaynak: Avrupa Parlamentosu)
Editör: TE Bilişim