Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne (TCDD) ait İskenderun Limanı’nın özelleştirilmesi için ihaleye çıkan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yazılı teklifleri 16 Eylül günü alacak. 36 yıllığına işletme hakkı özelleştirilecek olan İskenderun Limanı ihalesine Arkas Holding de katılacak. Arkas Holding Başkanı Önder Türkkanı, İskenderun Limanı’nın 36 yıllığına işletme hakkının özelleştirilmesi ihalesine teklif vermeyi düşündüklerini açıkladı. Arkas’ın sadece Türkiye’nin değil Karadeniz ve Akdeniz’i de kapsayan yakın coğrafyanın en önemli oyuncularından biri olduğuna vurgu yapan Türkkanı, “Bu nedenle İskenderun Limanı’na teklif vermeyi düşünüyoruz. İskenderun bölgesinde Arkas’ın payı yüzde 45-50 civarındadır. O bölgede de Taşımacılık ve lojistik anlamda İzmir’i aratmayacak bir büyüklüğe sahibiz” dedi.

Büyük yatırım gerek

İskenderun Limanı için 2 yıl önce yapılan ihale sürecinin hukuki nedenlerle kesintiye uğradığını hatırlatan Türkkanı, “Dileğimiz bu seferki özelleştirme sürecinin herhangi bir kesintiye uğramaması. Her olumsuz gelişme yatırımları geciktiriyor. Ülkemizdeki limanlara yatırım sürecinin önü bir an önce açılmalı. Bizim amacımız da İskenderun’u modern bir konteyner limanı haline getirmek. Bunun için önemli ölçüde yatırım gerekiyor” diye konuştu. İskenderun Limanı ihalesi kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhale Komisyonu’nca gerekli görüldüğü takdirde ihale, açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

Akfen vazgeçmişti

İskenderun Limanı için 2005 yılında yapılan ilk ihaleyi Akfen Holding ile Singapurlu ortağı PSA, 80 milyon dolar teklif vererek kazandı. Ancak Rekabet Kurulu, hakim pazar yaratılmaması için Mersin Limanı ihalesini de kazanan PSA-Akfen Ortaklığı’na “Ya Mersin ya İskenderun” dedi. Bu süreçte limanın işletme hakkının ihalede 79 milyon 750 bin dolar ile ikinci en yüksek teklifi veren Arkas’a bağlı Limar şirketine verilmesi gündeme geldi. Devir süreci devam ederken, Liman-İş Sendikası’nın açtığı davayı değerlendiren Danıştay, ihalenin yürütmesini durdurdu. Özelleştirme Yüksek Kurulu ise 2007 yılı başında aldığı karar ile özelleştirme ihalesini iptal etti.

Editör: TE Bilişim