Antalya'da şahane, Alanya'da bahane... ALİDAŞ Başkanı Kerim Taç, "Turist sayısı İsrail krizi yüzünden düştü" diyor ancak Antalya rekor kırdı.

ANTALYA, kruvaziyer turizmde de cazip hale gelmeye başladı.

Antalya Limanı işletici firma yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Antalya Limanı'nda gerçekleştirilen yatırımlarla yük ve yolcu kapasitesi arttı. Havalimanına yakın olması nedeniyle kruvaziyer şirketleri tarafından da Antalya Limanı'nın "İndi-Bindi" limanı olarak ilan edilmesinin ardından, kruvaziyer seferleri artış gösterdi. Büyük bölümü Alman, Fransız ve İngilizlerin oluşturduğu orta ve yüksek gelir düzeyli Avrupalı turistleri taşıyan kruvaziyer gemiler Antalya'yı tercih etmeye başladı.

Yetkililer, 2009 yılının 10 aylık döneminde 21 kruvaziyer gemiyle Antalya'yı ziyaret eden turist sayısının 11 bin 678 olduğuna işaret ederek, bu yılın 10 aylık döneminde gemi sayısının 55'e yükseldiğini ve turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 11 kat artarak 129 bin 905'e ulaştığını bildirdiler.

ALANYA'YI İSRAİL KRİZİ VURDU

Alanya Liman İşletmeleri Denizcilik A.Ş. (ALİDAŞ) verilerine göre, Alanya'da kruvaziyer turizminde bu yıl, geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 60 oranında azalma yaşandı. Kruvaziyer turizminde bu yıl Alanya'ya Avrupa'dan 11, İsrail'den 19 gemiyle toplam 21 bin 924 turist geldi. Deniz yoluyla Alanya'ya gelen Avrupalı turist sayısı 10 bin 383, İsrailli turist sayısı ise 11 bin 541 olarak gerçekleşti.

Geçen yıl 62 gemiyle 45 bin 164 İsrailli yolcu ve 12 gemiyle 5 bin 789 Avrupalı yolcu ilçeye gelmişti. Bu verilere göre, ilçeye gelen İsrailli turist sayısında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 75 azalma yaşanırken, Avrupalı turist sayısında ise yüzde 98 oranında artış gerçekleşti. Türkiye ile İsrail arasında yaşanan siyasi krizin ardından, İsrail'den gelecek kruvaziyer gemilerinin seferleri iptal edildiği için 31 Mayıs 2010 tarihinden sonra Alanya'ya İsrail'den yolcu gemisi gelmedi.

ALİDAŞ yetkilileri, İsrail ile yaşanan diplomatik gelişmeler sonrası 60 geminin seferinin iptal edilmesi sonucu ortalama 10 milyon lira ekonomik zarara uğradıklarını belirterek, İsrail'le diplomatik ilişkilerin eski haline dönmeden Alanya'ya bu ülkeden turist gelmesi beklentisi içerisine girilmesinin yanlış olacağını vurguluyorlar, hedeflerinin Avrupalı turist olduğunu belirtiyorlar.

Editör: TE Bilişim