Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dün İzmir Alsancak Limanı'nda incelemelerde bulunduktan sonra, limanla ilgili müjdeler verdi. Limanın yolcu ve yük olmak üzere iki ayrı bölüme ayrılacağını açıklayan Yıldırım, kruvaziyer limanının yap-işlet-devret modeliyle özelleştirileceğini açıkladı. Yıldırım, 5 yıl içinde toplam yatırım tutarının 450 milyon liraya ulaşacağını, yük limanının kapasitesini 900 bin TEU'dan 3 milyon TEU'ya çıkaracaklarını vurguladı.


TURİST ARTACAK
Yıldırım, "Alsancak, Avrupa'nın en büyük 5 limanı arasında yer alacak. Mevcut kruvaziyer limanını ise yap-işlet-devret modeliyle 5-6 geminin yanaşabildiği bir liman haline getireceğiz. Bunun için Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan en kısa sürede karar çıkaracağız. Yılda 400 bin olan olan turist sayısı 3 katına ulaşacak" dedi. Bakan Yıldırım, önceki gün Seferihisar'daki Teos Marina'yı açtıktan sonra dün İzmir Alsancak Limanı'nda bir toplantı yaptı. Toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekili Taha Aksoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçıoğlu, TCDD Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt, DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Taha ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı İzmir'deki kuruluşların yöneticileri katıldı.


AŞAMA AŞAMA
Toplantı sonrasında basın açıklaması yapan Bakan Yıldırım, limanda hizmetleri iyileştirmek için acil, kısa, orta ve uzun vadeli programlar belirlediklerini söyledi. Artık dökme ve sıvı yük hizmetlerine son vereceklerini dile getiren Yıldırım, bundan sonra limanın kruvaziyer ve konteyner gemilerine hizmet vereceğini ifade etti. Yıldırım, "İzmir Limanı'nın uzun süreli işletme hakkı devri işleminin başarısızlıkla sona ermesini müteakip, daha etkin ve daha verimli çalışması için alınması gereken tedbirleri acil, kısa, orta ve uzun vadeli olarak değerlendirdik. Bu bağlamda limanının esas itibariyle iki kısma ayrılması ve bir kısmında konteyner ihtisas limancılığına yönelik tedbirlerin süratla yürürlüğe konması gerek. Öte yandan mevcut kruvaziyer yanaşma iskelesinin ilave yatırımlarının geliştirilerek, kısa vadede İzmir'in kruvaziyer turizm ihtiyacını giderecek altyapı ihtiyacı karşılanacak. Bunun için Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını çıkaracağız. Burayı kısa sürede aynı anda 5-6 kruvaziyer geminin yanaşabileceği bir limana dönüştüreceğiz. Burada yapılması gereken yatırımları yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceğiz. Böylece bu yıl 400 bine ulaşması beklenen yolcu sayısının 3 kata kadar artmasını sağlayacak bir tesisi İzmir'e kısa vadede kazandırmış olacağız" dedi.
Konteyner limanı için islah çalışması yapacaklarını belirten Yıldırım, yaklaşık 30 dönümlük bir sahayı bu sene içinde limana kazandıracaklarını söyledi. Yükleme ve boşaltma kapasitesinin artırılması için mevcut vinçlerin revizyondan geçirileceğini dile getiren Yıldırım, konteyner sahasının islah edileceğini, liman giriş çıkış kapılarının düzenleneceğini, 2 yeni konteyner vincinin alınarak yükleme ve boşaltma kapasitesinin artırılacağını, limanda otomasyona geçileceğini kaydetti.


KONTEYNER TERMİNALİ
Yıldırım, bu yıl yapılacak bu yatırımların toplam tutarının 34 milyon lira olacağını açıkladı. Yıldırım, "Bunun yanı sıra orta ve uzun vadeli yapılacak işler de var. İkinci etap konteyner terminali kazandırılması, yeni vinçlerin tesis edilmesidir. Bu da yaklaşık 200 milyon liralık yatırım. Bunlar 2011-2015 yılları arasında öngörülen yatırımlardır. Yeni nesil konteyner gemilerinin limana girmesi için yanaşma kanalının yapılması da 2011-2015 planı çerçevesinde gerçekleştirilecek. Bu işin yatırım tutarı da yaklaşık 120 milyon lira. Toplam 300 milyon dolar veya 450 milyon lira yatırımla İzmir Limanı'nın bugünkü 900 bin TEU konteyner kapasitesi, 3 milyon TEU'nun üzerine çıkacak. Böylece Avrupa'nın ilk 5 limanı arasında İzmir Limanı yerini alacak" diye konuştu.


Personel sorunu çözüldü
Limanın en önemli problemlerinden birisinin personel yetersizliği olduğunu ifade eden Bakan Binali Yıldırım, Samsun ve Bandırma Limanları'nın özelleştirilmesinden sonra buradaki 300'ün üzerindeki personelin İzmir Limanı'na nakledildiğini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: "Limanın içindeki yarım viyadük ayakları limana indirilecek. Limana giriş çıkış yapan ağır araçlar, şehir trafiğinden arındırılacak. Almamız gereken kararı imzaya açtık. Akabinde de karayolları, yüklenici firmadan değişikliği gerçekleştirmesini isteyecek. Kullanılması gereken sahayı işgal eden kirişlerin kaldırılması da sağlanacak."


Raybüs ile Çiğli'ye gitti
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD'nin birlikte kurduğu İZBAN şirketinin yürüttüğü Aliağa-Cumaovası Hafif Raylı Sistemi'nin son aşamaya geldiğini belirtti. Yıldırım, "Bazı geçişler, istasyon binaları, elektrifikasyona dair bazı çalışmalar devam ediyor. 6 set tren seti de İzmir'e ulaştı. Temmuz ayından itibaren Cumaovası-Körfez arasında, yani hattın güneyinde deneme seferleri başlayacak. Proje sonbaharda, en geç Ekim ayında Aliağa'dan Cumaovası'na kadar günde 550 bin İzmirli'yi taşıyacak şekilde hizmete girmiş olacak" dedi. Bakan Yıldırım, beraberindeki ekiple Alsancak Garı'ndan raybüse binerek Çiğli Bakım-Tutum Merkezi'ne kadar yolculuk etti. Bakan daha sonra Aliağa'da toplu yat ve tekne imalat bölgesi kuracak olan S.S. Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Kooperatifi'nin Karşıyaka'daki merkezini ziyaret etti.


İhale atışması
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Alsancak'tan Çiğli'ye raybüsle yaptığı seyahat sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ile AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak arasında ihale atışması yaşandı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Aydoğan'a TCDD'nin telle ilgili 2 ihalesinin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edildiğini söyledi. Bunun üzerine Kabak, "Sayın Genel Müdürüm, AK Parti hükümeti TCDD'ye düşman mı? KİK, Büyükşehir'in metro ihalelerini iptal edince, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı 'AK Parti bize, İzmir'e düşman. Ondan iptal etti' diyor. Size de mi düşman?" dedi. Bunun üzerine Genel Müdür Karaman, "KİK'in hükümetle ilgisi yok, özerk bir kuruluş. Bakıyor, hata görürse iptal ediyor" diye konuştu. Sırrı Aydoğan da "Biz artık öyle demiyoruz" dedi. Bakan Yıldırım bunun üzerine, "Herkes ayrı telden çalıyor" deyince, raybüste kahkahalar yükseldi.

Editör: TE Bilişim