ALSANCAK, "CRUİSE" LİMANI OLUYOR

İzmir "Alsancak Limanı'na kurulması planlanan kruvaziyer limanı için gerekli olan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı çıktı. 
 
İzmir Alsancak Limanı, kruvaziyer gemilerinin yanaştığı alana iki iskele daha yapılarak kruvaziyer limanı olacak.

Çeşme Marina'nın cuma günü yapılan açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özelleştirme süreci tıkanan İzmir Limanı'nı yük ve yolcu gemilerine ayrı olmak üzere ikiye ayıracaklarını ve konuyla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararını da gelmeden önce imzaladığını söyledi. Bakan Yıldınm liman için orta vadede 400 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ifade etti.

Yıldırım, İzmir Limanı'nı yük ve yolcu limanı olmak üzere ikiye ayıracaklarını söyledi ve ekledi: 'Yolcu yanaşan iskeleyi yük kısmından ayırıyoruz. Şu anda kruvaziyer gemilerinin yanaştığı alana iki tane daha parmak iskele yapacağız. Orta ve kısa vadede yap-işlet-devret modeliyle İzmir turizmine hizmet verecek tesisi devreye alacağız. Yıllardan beri 'kruvaziyer limanı oraya mı yapılsın buraya mı yapılsın' tartışmaları devam eden projeye böylece başlamış oluyoruz."

Viyadükler limana iniyor

İzmir Limanı'nın mevcut halinin kısa sürede elden geçirileceğini ifade eden Yıldırım, özellikle yükleme-boşaltma araçlarındaki eksikliklerin giderileceğini belirtti. Yıldırım, "Körfez'e yakın tarafta, Karayolları'nın kullandığı viyadük girişleri, malzemeler var, orayı da kaldırıyoruz. Bunun yanında limanda ihtisaslaşmayı getirerek konteyner taşımacılığını geliştirecek tedbirler alıyoruz" dedi.

Alsancak'tan Kordonboyu'na, İnciraltı'na doğru geçmişte başlanan kazıklı yol projesine de değinen Yıldırım, burada daha sonra bir sürü hukuki süreç yaşandığını hatırlatarak, "Biz Ulaştırma Bakanlığı ve Karayollan Genel Müdürlüğü olarak bu projeyi iptal ettik. O viyadüklü yolu oradan geçirmenin İzmir'e yapılacak en büyük kötülük olacağını biliyordum. O yüzden bu projeyi durdurdum.Viyadüklerin o yapılan kısmını limana indiriyoruz. Böylece İzmir Limanı'ndan çıkan araçlar şehir içine girmeden üst yoldan çevre yoluna geçecek" bilgisini verdi.

REFERANS
 

Editör: TE Bilişim