2008'de Aliağa'da 40 milyon ton elleçleme yapıldı

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka son yıllarda denizcilik sektöründe dikkat çeken bölgelerden olan Aliağa'daki iskelelerden, küresel krize karşın yoğunlukla akaryakıt sektörüne bağlı olarak ilçeye 2008 yılında 4471 gemi geldiğini ve 40 milyon tonu aşan yükleme boşaltma gerçekleştirildiğini ifade etti.

2008 yılına dair Aliağa ilçesindeki deniz hareketliliği ve limanların yükleme boşaltma rakamları hakkında bilgi veren Saka "2008 yılında Aliağa'daki liman ve iskelelerden 12 ayda 14 milyon 353 bin 171 ton yükleme, 26 milyon 184 bin 54 ton boşaltma olmak üzere toplam 40 Milyon 537 bin 225 ton elleçleme yapılarak 2008 yılında Aliağa'daki iskelelere toplam 4471 gemi hareketi gerçekleştirilerek bir rekor kırıldı" dedi.

2007 yılında Aliağa'daki iskelelerde 37 milyon 401 bin 322 ton yükleme boşaltma işlemi yapılmış, yıl boyunca da 4386 gemi gelmişti. Aliağa'da Habaş, İzmir Demir Çelik, Batıçim, Ege çelik, Ege Gübre, Petrol Ofisi ve Petkim, Total, Egegaz ve Tüpraş'a ait toplam 11 iskele bulunuyor. Saka, Aliağa Nemrut bölgesi iskelelerinden başta inşaat demiri olmak üzere, motorin, jet yakıtı, çeşitli akaryakıt türleri, kimya sanayi mamulleri, kömür, çimento, un, soda, mermer, pvc, gübre, kireç, soya fasulyesi, taş, balık, rüzgar kulesi ve iş makineleri getirilip gönderildiğini belirtti. Saka şunları söyledi

"Aliağa'dan; Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İspanya, İtalya, Suriye, Yemen, Mısır, KKTC, Kanada, İran, Hırvatistan, Güney Afrika, Kenya, Suudi Arabistan, Yunanistan, İsrail, Cebelitarık, Singapur, Slovakya, Hollanda, Romanya, Cezayir, Bangladeş, Nijerya, Rusya Federasyonu, Porto Rico, Madagaskar, Senegal, Arnavutluk, Ukrayna, Bulgaristan başta olmak üzere bir çok ülkeye ürün sevkiyatı yapılıyor."

2006 yılından önce ortalama 32 milyon ton olan yükleme boşaltma miktarının 2007'de 37 milyona ulaştığını hatırlatan Saka, 2008 de ise bu rakamın 40 milyon tonu aştığına dikkat çekti. Her yıl yaklaşık yüzde 11-12 oranında elleçleme miktarının arttığını söyleyen Saka,

"Gemi sayısı da bu yıl 4 bin dörtyüzü aştı. Aliağa'da faaliyet gösteren rafineri, Petro kimya ve demir çelik gibi sektörlerin varlığı bu rakamı ortaya çıkardı. Global mali krizin tüm olumsuzluklarına karşın Aliağa iskelelerinin rakamsal verileri umut verici" dedi.

Son yıllarda ilçede liman ve geri hizmet alanlarında yapılan iyileştirmeler, yeni yatırımlar, araç parkının güçlenmesi sayesinde iskelelerin daha verimli kullanılmaya başlandığını da belirten Saka, "Nemrut ve Aliağa iskeleleri, Türkiye genelindeki elleçleme miktarının yaklaşık yüzde 30'unu tek başına gerçekleştiriyor. Bu da Aliağa'nın stratejik önemini ortaya koymaktadır. Sektörde gerek organizasyonun iyileşmesi, gerekse de yapılan yatırımların sonucu alınıyor. Global krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte Aliağa iskelelerinin elleçleme kapasitelerinde ciddi artışlar yaşanacaktır" dedi.

Editör: TE Bilişim