Alanya, mavi turların merkezi haline gelecek

ALANYA, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayladığı Alanya Yat Limanı Projesi sayesinde Akdeniz'de mavi turların en önemli cazibe merkezi olacak. Nisan ve kasım ayları arasında zengin turistleri ağırlayacak liman, 5 milyon 300 bin dolara mal olacak.

Geçtiğimiz yıl projelendirilen Alanya Yat Limanı'nda çalışmalar başladı. 66 bin metrekare deniz alanında 287 adet yata aynı anda barınma hizmeti verebilecek liman, karada da 20 bin metrekare sahada 160 yata güvenli bir şekilde konaklama hizmeti verecek.

Alanya Marina Genel Koordinatörü Hasan Kaçmaz, proje sayesinde Alanya'nın mavi turlarda cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Yat limanı içinde açılacak olan sosyal tesislerden herkesin yararlanabileceğini ifade eden Kaçmaz, İstanbul'dan başlayan ve Ege denizi kıyıları boyunca güneye inen yatçılık güzergahının, Antalya körfezi doğusunda yer alan Alanya Yat Limanı'yla 70 deniz mili daha doğuya ilerleyeceğini kaydetti. Alanya'ya gelen yatların Anamur Burnu'nu geçerek Bozyazı, Aydıncık, Taşucu, Yeşilovacık, Kumkuyu, Girne, Mersin ve İskenderun yat limanlarına doğru seyredeceğini anlatan Kaçmaz, liman sayesinde yatların Doğu Akdeniz kıyılarını ve KKTC'nin Girne sahillerini daha rahat ziyaret edebileceğinin altını çizdi. Kaçmaz, 20 Mayıs'ta yapılacak olan Uluslararası Doğu Akdeniz Yat Rallisi'ne Alanya Yat Limanı'nın ev sahipliği yapacağını vurguladı.

Yarı olimpik yüzme havuzu, tenis kortları, yat kulüp binası, SPA merkezi, eğitim ve kapalı spor salonlarını içinde barındıracak liman, sosyal organizasyonlar için tüm imkânlara sahip olacak. Yat malzeme mağazası, marketi, çarşı merkezi ve bankaların ATM birimiyle yat sahipleri bütün alışverişlerini şehir merkezine inmeden limandan karşılayabilecek.

100 ton kapasiteli gezer vinç, travel hoist ve teknik servisleriyle liman, yatlar için kara park ve bakım onarım merkezi özelliğinde inşa edilecek. Yat kulübü, yüzme havuzu, çamaşır yıkama servisi, yakıt ikmali, restoranın yanı sıra 125 araçlık otopark sayesinde yat limanı, kış aylarında misafirler için yeni bir kışlama merkezi olacak. İskele ve rıhtımlara yerleştirilmiş servis kutularıyla marinada konaklayan tüm yatlara elektrik, içme suyu, telefon, TV bağlantısı verilecek. Yat limanı içinde yat sahibi ve mürettebatının kullanımı için kesintisiz sıcak su ile toplam 40'ar adet duş ve tuvalet yapılacak.

Limanda yat sahiplerinin ve mürettebatının eşyalarını koyabileceği kiralık emanet depolar, kablosuz internet, tenis sahaları, yüzme havuzu, sauna, kapalı spor salonu, akaryakıt istasyonu yer alacak. Marina deniz görevlileri, marina palamarı ile 7 gün 24 saat sürekli olarak yatların marina giriş ve çıkışlarında hizmet verecek. Yat bakım atölyelerinde görevli uzman teknisyenler misafirlere boya, motor bakım, ahşap tamir, torna, kaynak tamirleri, elektrik, elektronik, yelken ve branda bakım konularında yat bakım servisi verecek. Yatlardan kaynaklanacak çöpleri toplamak üzere toplam 20 adet organik atık toplama bidonu marinanın çeşitli yerlerine yerleştirilecek. Yatlarda olabilecek yağlı ve mazotlu sular pompa sistemiyle alınarak santrifüjden geçirilerek arıtılacak. 287 bağlama yerinde zincir tonoz sistemi bulunacak olan limanın 20 Mayıs 2009 tarihinde tamamlanması planlanıyor. 

Editör: TE Bilişim