Yat Limanı Mayıs'ta hazır

2007 YILINDA Alanyalı işadamları tarafından ihalesi alınarak yapımına başlanan Alanya Yat Limanı'nda çalışmalar sürüyor.

Marina hakkında bilgilerin yer aldığı "www.alanyamarina.com.tr" adlı bir internet sitesi oluşturuldu. Sitede marinayla ilgili tüm ayrıntıların yer aldığını söyleyen Alanya Marina Genel Koordinatörü Hasan Kaçmaz, İstanbul’dan başlayan ve Ege denizi kıyıları boyunca güneye inen yatçılık güzergâhının, Antalya körfezi doğusunda yer alan Alanya Yat Limanı ile 70 deniz mili daha doğuya ilerlediğini söyledi.

Kaçmaz, "Mayıs ayı itibariyle çok sayıda yatçının Alanya Yat Limanı'nda yer alması için tüm hazırlıklar sürüyor. Alanya'ya gelen yatlar, Anamur Burnu'nu geçerek Bozyazı, Aydıncık, Taşucu, Yeşilovacık, Kumkuyu, Girne, Mersin ve İskenderun yat limanlarına doğru seyredip, ülkemizin Doğu Akdeniz kıyılarını ve KKTC'nin Girne sahillerini daha rahat ziyaret edebilecekler" dedi.

Kaçmaz, 2009'un Mayıs ayında tüm servisleriyle işletmeye açılacak olan Alanya Yat Limanı proje çalışmalarının, Müfit Kaptanoğlu, Numan Gümrükçüler ve Ali Dizdaroğlu’nun içinde bulunduğu Alanyalı girişimcilerin ortak çabalarıyla 2007 başlatıldığını hatırlattı. Kaçmaz, "2007–2008 yıllarında projelendirilen Alanya Yat Limanı'nın üst yapı inşaatı 1 Temmuz 2008 tarihinde başladı ve 20 Mayıs 2009 tarihinde tamamlanması planlanıyor" diye konuştu.

287 YAT BAĞLANABİLECEK

Kaçmaz, yat limanına ilişkin şu bilgileri verdi: "287 bağlama yerinde zincir tonoz sistemi, her bağlama yerinde elektrik, su, TV ve telefon bağlantıları bulunacak. Yarı olimpik ölçüde yüzme havuzu, tenis kortları, yat kulüp binası, eğitim salonları, kapalı spor salonları ve SPA merkezi ile spor ve sosyal faaliyetler için gerekli tüm imkanların yaratılması hedefleniyor. 100 ton kapasiteli Gezer Vinç – Travel Hoist ve teknik servisi ile yatlar için kara park ve bakım onarım merkezi yaratıldı. Yat Malzeme Mağazası, marketi, çarşı merkezi ve ATM birimi ile yat sahiplerinin tüm alışveriş ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar devam ediyor.

Kış aylarındaki ılıman iklim koşulları, teknelerinde yaşayanlar için Alanya Yat Limanı'nı yeni bir kışlama merkezi yapacak. Bu nedenle limanda sunulacak hizmetler, uzun süreli teknelerinde yaşayacak yatçıların ihtiyaçlarına göre düzenlendi. Alanya’da yeni bir yat limanının doğuşunu ve Türkiye'deki yat limanları arasında yerini almasını, tüm Alanya ile birlikte başaracağız."

HİZMET TAKVİMİ

Hizmet takvimi hakkında da bilgi veren Kaçmaz, "Ofis hizmetleri, bakım ve kablosuz internet başladı. 100 ton gezer vinç, yat malzeme mağazası Ocak ayında, bağlama hizmetleri, duş - tuvaletler, tenis kortları Şubat ayında, market, yat kulübü, yüzme havuzu, çamaşır yıkama servisi, yakıt ikmali, restoran–kafe Mart ayında hizmet vermeye başlayacak. Marina içerisinde 125 araçlık otopark da bulunacak. İskele ve rıhtımlara yerleştirilmiş servis kutuları (Bollard – Pedestal) ile marinada konaklayan tüm yatlara 220 – 380 watt elektrik, içme suyu, telefon, TV bağlantısı verilecek.

Yat limanı içinde yat sahibi ve mürettebatının kullanımı için kesintisiz sıcak su ile toplam 40 adet duş ve 40 adet tuvalet yapılıyor. Marina içerisinde bulunan iki ayrı ünitede, yat sahibi ve mürettebatının kullanacağı self servis çamaşır makineleri bulundurulacak. Yat sahiplerinin ve mürettebatının eşyalarını koyabileceği kiralık emanet depolar, kablosuz internet, restoran ve bar, marina süpermarketi, tenis sahaları, yüzme havuzu, sauna, kapalı spor salonu, çeşitli bankalara ait ATM'ler ile akaryakıt istasyonu yer alacak.

66 bin metrekare deniz alanında 287 adet yata aynı anda barınma hizmeti verecek olan marina deniz görevlileri, marina palamarı ile 7 gün 24 saat sürekli olarak yatların marina giriş ve çıkışlarında hizmet verecek. Liman içi dalış hizmetleri de 7 gün 24 saat sürekli olarak verilecek. Teknik hizmetler, tam boyu 23 metre ve genişliği 7.80 metre olan çekek havuzunda 110 ton kapasiteli lift ve 20 ton kapasiteli yat taşıyıcı ile yatlara çekek hizmeti ve toplam 20 bin metrekare sahada 160 yata güvenli bir şekilde karada konaklama hizmeti verilecek.

Yat bakım atölyelerinde görevli uzman teknisyenlerce boya, motor bakım, ahşap tamir, torna, kaynak tamirleri, elektrik ve elektronik, yelken ve branda bakım konularında yat bakım servisi de verilecek.

Yatlardan kaynaklanacak çöpleri toplamak üzere toplam 20 adet organik atık toplama bidonu ve toplam 10 adet ayrıştırma toplama bidonu marinanın çeşitli yerlerinde bulunacak. Pompa sistemi ile yatlarda olabilecek yağlı ve mazotlu su alınacak ve santrifüjden geçirilerek arıtılacak.

Yatların biyolojik atık suyunu alacak Pump Out sistemi marinada sabit ve hareketli olarak, ayrıca marinanın iki ayrı köşesinde her biri 2 ton kapasiteli hareketli 2 adet yanık yağ depolama tankı bulundurulacak. Marinada konaklayan yatlara ve tesislere jeneratör hizmet verecek ve aydınlatma hizmeti aksatılmadan verilecek. Kara park sahası çevresine yerleştirilmiş parmaklıklı mazgallar ile atık zehirli sular tankta toplanarak santrifüj vasıtası ile arıtılacak. Acil durumlarda müdahale edebilecek sağlık ünitesi de bulundurulacak" şeklinde konuştu.

YAT RALLİSİ YAPILACAK

Yat limanının 20 Mayıs'da Alanya'da yapılacak olan Uluslararası Doğu Akdeniz Yat Rallisi'ne ev sahipliği yapacağını belirten Kaçmaz, "21 Nisan'da İstanbul'dan başlayarak Doğu Akdeniz üzerinden Mısır'a gidecek olan 76'sı yabancı bayraklı 80 yat 20 Mayıs'da limanımızda olacak. Alanya Yat Limanı'nın açılabilmesi ilk aşamada inanılmaz olarak yorumlandı. Ancak Alanyalı yatırımcıların desteğiyle bu liman açılıyor. Alanya bu liman sayesinde turizmde büyük bir ivme kazanacak. Deniz turizmi ile gelecek olan misafirlerimiz, buradaki esnafa önemli katkılar sağlayacaktır. Yat limanı içinde açılacak olan sosyal tesisler, tüm vatandaşlarımızın hizmetine açık olacak. Dünyayı dolaşan Türk denizcisi Sadun Boro'nun da Alanya Yat Limanı'nın tanıtımı için destek vermesi bizler için gurur kaynağı oluyor. Ayrıca Yelken Dünyası adlı denizcilik dergisinde Sayın Boro, Alanya Yat Limanı'nı anlattı. Bu da Alanya'nın tanıtımı için çok önemli" diye konuştu.
 
 

Editör: TE Bilişim