Akport, Ro-Ro hatları için ana liman olacak

UND Deniz ve BKT Ro-Ro işletmecisi firmaların Akport Tekirdağ Limanı bağlantılı seferlerini kademeli olarak üçer gemiye yükseltmeleri bekleniyor. Akport Genel Müdürü Serdar Sözeri, üçüncü rampayı plana aldıklarını söyledi.
 
Akport Genel Müdürü Serdar Sözeri, Marsilya veya Toulon'a indirilen bir TIR aracının Almanya-İtalya-Avusturya yelpazesi içinde dönüş yükü bulduğunda İtalya üzerinden Türkiye'ye dönmesinin aynı şirketler grubu içinde olmak kaydıyla çok başarılı bir iş olabileceğini işaret etti. Sözeri, araçların gidiş-geliş bileti aldıkları düşünülecek olursa bunun Fransa üzerinden geri dönüşlerin sağlanabilir olmasının büyük bir zaman ve işletme maliyeti avantajı yaratacağını vurguladı.
 
Sekiz saatlik tasarruf

Bunun bir limandan yapılır olması ve şirketlerin işbirliği yaparak ortaklaşa hareket etmelerinin avantaj oranını yükselteceği gibi, kaçınılmaz şekilde gerekli olduğuna dikkat çeken Sözeri şöyle devam etti: "Şu andaki gelişme Türkiye ithalatı ve ihracatı kadar, uluslararası taşımacılık açısından da büyük bir ihtiyacı işaret etmektedir. Yine Marmara Denizi'nde karşılıklı limanlar arasında ro-ro taşımacılığı gerçekleştirildiğinde, İstanbul köprülerinde ve kent trafiğinde ciddi bir azalma meydana gelecektir. Bu konuda gemilerin teknik kalitesinin yükseltilmesi lazımdır ve sigorta risklerinin azaltılmasını gerekli kılmaktadır."

Akport Tekirdağ Limanı'nın taşıyıcılara özellikle ciddi bir avantaj getirdiğini açıklayan Sözeri, "Tekirdağ, ro-ro işletmecisi denizcilik firmaları için Avrupa'ya ulaşmakta veya Avrupa'dan Türkiye'ye ulaşmakta, Marmara içlerine uzanan terminallere göre nereden bakılırsa bakılsın tek gidişte 4 saat, toplamda 8 saat gibi bir deniz seyri zaman ve yakıt tasarrufu sağlamaktadır" dedi.
 
Üçüncü rampa yapılacak

Sözeri gelişmeleri şöyle özetledi: "Akport'a sefer yapan UND Deniz, 3 gemiyle seferleri geliştirmek gibi bir programı uygulamakta ve her geçen gün bu hat daha da yerleşmektedir. Bu sefer programlarına göre gemilerin Akport'tan Toulon'a hareketleri, perşembe, cuma ve pazar günlerine göre ayarlanmış bulunmaktadır. İhracat yoğunluğu hafta sonları artmaktadır. Esasen bu durum her yerde aynı olmaktadır. Hafta sonları ve ay sonları hep yığılmalar meydana gelmektedir."

Akport'ta ro-ro'ların yanaşması için bir rampa ve bir de kabotaj taşımalarında kullanılan ve mevcut rampanın limana göre tam diğer tarafında yer alan bir ro-ro rampası daha bulunduğunu kaydeden Sözeri, "Başlangıçta UND Deniz ve BKT'nin gemi hareketleri aynı günlere rastlayınca, tek rampa haliyle yetersiz kalmıştır. BKT'nin üçüncü gemiyi hatta almak talebi gelmiştir. UND Deniz zaten üçüncü gemiyi hatta koyacağını önceden açıklamıştı. O zaman haftanın sadece pazartesi ve salı günleri açık kalmaktadır. Bu hatlara birer gemi daha koyduklarında tam kapasite meydana gelecektir. Bu nedenle üçüncü rampaya da ihtiyaç doğmaktadır ki bu rampanın inşa edilmesini plana almış bulunmaktayız" dedi.
 
MARMARA'DA YAKIN LİMANLAR ARASI FEEDER SERVİSİ

Akport Genel Müdürü Serdar Sözeri, Ulaştırma Bakanlığı'ndan aldıkları son bilgiye göre ağustostan itibaren Derince-Akport demir yolu hattının devreye gireceğini söyleyerek bunun liman için büyük avantaj olduğunu kaydetti. Trenlerin Akport'a geleceğini ve buradan Körfez'deki limanlara feeder gemilerle ulaştırılacağını kaydeden Sözeri, "Marmara'da karşılık limanları arasında kosterlerle taşıma başlayacaktır" dedi.

Editör: TE Bilişim