Akport- Bir Sabır Abidesi

Akport, Tekirdağ sahilinde sadece bir teknoport olarak doğmakta olan bir liman değil, aynı zamanda Tekirdağ ili kadar tüm bölgenin denizle tanışması kavramının da simgesel adı olmuştur.

Tekirdağ Limanı dedikleri sıradan Tekirdağ İskelesi'ni, özelleştirme kapsamında 25 Haziran 1997 tarihinde satın alan Akkök Şirketler Grubu bu iskeleyi gruba bağlı olarak kurduğu Akport Tekirdağ Liman İşletmesi AŞ'ye devretmişti.

Liman dedikleri ise 343 mt boyunca, toplam 20 bin metrekarelik bir alana sahip olan bir iskele bölgesiydi. Liman operasyonu taşeron tarafından yapılmaktaydı. En yeni araç 45 yaşını doldurmuş 3 adet vinçten ibaretti. Limanın günlük boşaltma kapasitesi 3 bin tondu.

Kötü bir tekerleme vardır; "Devletin malı deniz" derler ya, Tekirdağ Limanı dedikleri devlet malı, çoktandır milletin malı olmaktan çıkmıştı!

Akkök Yönetim Kurulu Marmara Bölgesinde bir liman ihtiyacının var olduğunu daha 1997 yılında görmüş ve onların verdikleri bu karar, yıllarca neredeyse tekbaşlarına bir gerçeğin ispatı yolundaki sonsuz sabra ve insafa dönüşmüştü.
 
Onlar bir gerçeği ispat ettiler

Yıllar içersinde, Tekirdağ'ı İstanbul'a uzak diyenler, Tekirdağ'a doğru dürüst karayolu yok diyenler, burunlarının dibindeki sanayi bölgeleri kadar,hatta işsizlikten göçveren Tekirdağ yöresi gençlerinin umutlarını körden gerçeklere sırtlarını çevirip, liman kavramına karşı çıkanlar, nice yıllar sonrasında hep onların söylediklerinin doğru olduğu anladılar.

Akkök'ü yaratan felsefe ne ise Akport Limanı Genel Müdürü Fuat Özbekli'nin çizdiği yolda ve herşeye rağmen planlı yatırımlarına devam ederek, kararlılığından ve sabrından asla kaybetmedi.
 
Akport, Trakya'daki konteyner ve ro-ro limanı

Limanlarda yaşanan beklemeler, sıkıntılar, limanlara yatırım yapılmaması bu ihtiyacı daha bariz bir şekilde ortaya çıkarmıştır. Günümüzde Akport Tekirdağ Limanı'nda Eski İskele, Yeni İskele ve Konteyner Tertminali hizmet verilmektedir. Bu iskelelerde, Genel ve Dökme Yük, ve Konteyner Yüklere son model vinçler ile modern bir hizmet kalitesi sunulmaktadır.

Akport olarak Ro-Ro rampasını faaliyete geçirdiler ve son model Ro-Ro gemilere hizmet verebilmek için iyileştirme çalışmaları yaparak, Ro-Ro gemilerinin hizmetine açtılar.

Bir de mesajları vardı; "Marmara'yı karayolundan dolaşarak TIR'larla yolları işgal etmeyin, boşuna masraf etmeyin,zaman kaybetmeyin. Siz, uluslararası karayolu taşımacılık şirketleri araçlarınızı daha kısa zamanda, daha az maliyetle ,gelin Akport'dan Bandırma'ya ulaştırın veya Bandırma'dan Akport Tekirdağ'a ulaşın."

Emin olun, başlangıçta onlara inanan olmadı. O zaman yeniden öncülük yaptılar. Bir ro-ro gemisi satın alarak sefere koydular! Bu onların inandıkları yoldaki kararlılıklarının ve sabırlarının sessiz adımlarıydı ve aslında görünmeyen bir sabır abidesinin temel taşları yükseliyordu.
 
2001'de Konteyner Terminali'nin ilk etabına başladılar

Ben de her fırsatta düzenli hat şirketlerimizin temsilcilerine soruyordum. "Akport çok uzak" diyorlardı. Akport ise bir simgeydi ve bölgede konteyner elleçleyen bir liman olmayı hedeflemişlerdi.

Arada bir hatta nasıl olduysa uğrayan bir iki konteyner gemisine rağmen umutlarını asla kırmadılar ve tüm elleçleme donanımlarını en yüksek kalitede tamamladılar.
 
Gereken her yatırım yaptılar ve devam ediyorlar

Dökme ve genel yükler için 5 adet mobil vinç ,5 adet forklift, 3 adet loader satın alarak makine parkına ilave ettiler ve günlük boşaltma kapasitesini 16 bin mton'a çıkardılar.

Konteyner gemileri için rıhtımlardan ve terminalden oluşan inşaatları etaplar halinde sürdürdüler. Birinci etap konteyner terminali inşaatı tamamlayarak, rıhtım önünde draftı -11 mt.olan 70.000 metrekarelik bir terminal sahasını 2002 yılında operasyona açtılar.

Geçen sene ortasında ise ikinci etap inşaata başladılar ve bu yıl tamamlamış olacaklar. Bu inşaat tamamlandığında 110 bin metrekarelik, -14 mt drafta sahip, toplam 2 bin mt'lik bir rıhtım boyuna sahip bir bir terminal sahası meydana gelmiş olacaktır.

Konteyner gemilerine hizmet vermek üzere; 3 adet mobil vinç,4 adet terminal istifleyicisi,7 adet terminal çekicisi satın alarak makine parkına ilave ettiler.Diğer taraftan sahip oldukları 2 adet romorköre ek ilave olarak 1 adet daha romorkör satın alınmıştır.
 
Duyduk duymadık demeyin- Tekirdağ'a demiryolu geliyor

Biliniz ki Tekirdağ'a demiryolu Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanı olduğu ve temsil ettiği hükümet döneminde geliyor. Bunu bir milad diye yazın! Demiryolu sadece Tekirdağ'a değil, Akport'a kadar geliyor.

Akport'a bu yılın ortasında demiryolu bağlanacağı için "Tren Ro-Ro"larının yanışabileceği uygun bir rampanın yapımına giriştiler. Marmaray nedeniyle ayrıca çok temel görevler üstlenecekler.

Derler ya "Gıkları çıkmadı!" Günümüze dek yaptıkları yatırımın toplam tutarı 50 milyon doları aştı!

Üçbin ton kapasiteli 45 yaşındaki tarihi vinçlerle çalışan terkedilmiş bir dev limanından yıllık dökmeyük kapasitesi 3 milyon ton ve yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 250 bin adet konteyner olan Akport'u yarattılar.
 
Hoş geldin demiryolu

Demiryolu inşaatı bütün bir hızla devam etmektedir. TCDD'nin inşaatı bitirme planı bu yılın Temmuz ayıdır İnşaatın bitimini müteakip Tekirdağ - Bandırma ve Tekirdağ - Derince arasında "Tren Ro-Ro"ları çalışmaya başlayacak.
 
Kararlılık

Birgün Fuat Özbekli Bey vasıtasıyla beni Akhan'a davet etmişlerdi. Yönetim Kurulu adına Ayşe Dinçkök Hanım ayakta bizi dinliyordu. Bazı bilgiler almak için sorular yöneltmişti. O çok zor günler, onlardan başka herkesin kadîm Bizans'ın surları dışında Trakya'da liman olmaz diye tutturduğu günlerdi.

Derler ki, hangi inançtan olursa olsunlar, "Müminin en belirgin özelliklerinden biri, son derece kararlı oluşudur. Hiçbir zaman şevkini, heyecanını yitirmez."

Yine derler ki "Sabretmek bir haktır." Onlar sabretmeyi bildikleri için sabırla başarıya koşmuşlardır. Zira onlar yönetim ilkelerini ve başarı hedeflerini gerçekleştirmeyi kolaylaştıracak adımları görmede, daha ileriye götürmede kararlı olmanın erdemini sabırla taçlandıracak kadar inançlarından asla ödün vermeden, tam 12 yıl yollarına devam etmişlerdir.

Tekirdağ'da demiryolunu, karayolunu ve denizyolunu birbirine bağlayan ilk liman olarak Akport, kendi özünde birçok yatırımcıya örnek olmalıdır. Akport emsalsiz bir sabrın abidesidir.

 

Editör: TE Bilişim