Avrupa'daki raylı sistem taşımacılığının gelişmesiyle birlikte Asya'dan Avrupa'nın Hamburg ve Rotterdam limanlarına giden konteyner yüklerinde Akdeniz limanlarının öncelik kazanabileceği iddia edildi.

SeaNews Turkey'de yer alan analize göre, Akdeniz limanları, demiryolu avantajını kullanarak Hamburg ve Rotterdam'a giden konteyner yüklerini kendisine yönlendirebilecekler.

Dünya genelinde 20 ticari konteyner hattını izleyen Box Trade Intelligence adlı kuruluşun Müdürü Mike Garratt, Bloomberg'e yaptığı açıklamada,  "Yüklerin Güneye yönlenmesiyle birlikte Kuzey Avrupa limanlarının pazar payı gelecek yıllarda tehdit altında olabilecek" şeklinde görüş belirtti.

Adriyatik'teki Trieste Limanı, Singapur'dan 22 gün uzaklıkta ve Hamburg'dan 7 gün daha yakın. İtalyan limanından demiryolu ile ulaşım ise sadece bir kaç gün sürüyor.

Akdeniz limanları "Slow Steaming" avantajına da sahip çünkü gemilerin daha az yakıt yakmalarını sağlarken daha hızlı ancak daha pahalı kara taşımacılığına da zemin hazırlıyorlar.

Eğer Cebelitarık'tan Kuzey denizine uzanan yolculuk ayağı kısaltılır artan süre hıza yansıtılırsa gemilerin daha düşük süratle seyretmeleri ve daha fazla yakıt tasarruf etmeleri de mümkün olabilecek.  Böylelikle teslim zamanı etkilenmeden yakıt tasarrufu sağlanmış olacak.

Editör: TE Bilişim