İç bağlantılı otomasyon ağırlıklı su taşımacılığı ve yine otomatik limanlar geliştirme çabası, limanlar, terminaller, dağıtım merkezleri ve ağır sanayi için kargo ve yük elleçleme çözümlerinde lider olan Cargotec'in Kalmar ve MacGregor'un teknoloji destekçileri olarak AB destekli girişime katılmasıyla önemli bir adım attı.

Amaç, daha esnek ve kullanıcı merkezli ulaşım geliştirmek, kırsal ve kentsel alanlara yönelik hizmetleri iyileştirmek, bölgesel limanları ve şehir terminallerini canlandırmak olarak belirtildi.

"Bu projeye katılarak, daha küçük limanların ve iç kargo lojistik operatörlerinin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak istiyoruz, bu sorunları ise yoğun karayolu trafiği, sürekli artan gemi boyutları ve giderek sınırlınan depolama alanları, işgücü maliyeti ve bulunabilirliği olarak sıralayabiliriz.” diyor Kalmar Mobile Solutions Teknoloji Başkan Yardımcısı Lasse Eriksson.

Gelişmiş, Verimli ve Yeşil İntermodal Sistemler (AEGIS), tamamen yeni bir Avrupa ulaşım sistemi oluşturmak için daha küçük gemiler, iç taşımacılık ve kısa deniz taşımacılığını su yolları aracılığıyla kırsal kesimlere genişleterek onları daha büyük terminallerle entegre etmeye odaklanan üç yıllık bir projedir.

AEGIS, Kuzey Avrupa'da bulunan ve Avrupa arası tipik ulaştırma modlarını temsil eden üç ana proje üzerine kurulacak. Kıyı konteyner gemilerini, Trondheim Limanı ile iş birliği yaprak Kuzey Denizi Konteyner Hattı ile çalışan kırsal ve kentsel destinasyonlara bağlamak için küçük kargo servisleri kullanımını hayata geçirecek. İkincisi DFDS'yi içerecek ve BeNeLux'daki Ro-Ro kısa deniz hizmetlerini iç su yollarına bağlayacak. Üçüncüsü, mevcut küçük ve orta ölçekli limanların, Aalborg ve Vordingborg limanlarıyla çalışan yüklerin kamyonlardan denize aktarılmasını kolaylaştırmak için otomasyonun nasıl daha etkin kullanabileceğini incelemek olacak.

AB'nin Horizon 2020 Araştırma ve Yenilik programı tarafından finanse edilen üç yıllık proje olan AEGIS’in, geçtiğimiz günlerde 7,5 milyon avro tutarında bir hibeye ulaştığı söylendi. Proje, AB Komisyonu tarafından, otonom gemilerin ve liman otomasyon teknolojilerinin su yolu taşımacılığını çok daha esnek ve kullanıcı odaklı hale getirebileceğini ve AB'deki taşımacılığın çevresel etkisini daha da azaltabileceğini göstermek için seçildi.

Proje dört ülkeden ortaklardan oluşan bir konsorsiyumu içeriyor: Norveç, Danimarka, Finlandiya ve Almanya.

MacGregor Offering Geliştirme Müdürü Janne Suominen, "Gemilerdeki ve limanlardaki kargo elleçlemesinde otomasyon düzeyinin artırılması, Avrupa içi kargo taşımacılığında su bazlı lojistik sistemlerinin geliştirilmesi açısından kritik öneme sahiptir" diyerek şöyle devam etti: "AEGIS'e katılımımızın, bağlı ve otomatik taşımacılık için dünya lideri kargo elleçleme teknolojisini geliştirmeye yönelik stratejik girişimlerimize değerli veriler sağlayacağını umuyoruz."

AEGIS, piller veya diğer karbon olmayan yakıtlarla çalışan küçük gemilerin ve iç mavnaların daha sık kullanılmasının Avrupa yollarını nasıl çözebileceğini ve kirliliği azaltabildiğini göstererek, daha uzun mesafeleri entegre edebilen otomatik imanlar ve terminallerle yeni bir Avrupa taşıma sistemi oluşturabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.

Editör: TE Bilişim