TRABZON’A Lojistik Merkez kurulmasının fikir babası olarak bilinen DKİB Başkanı A. Hamdi Gürdoğan, 2 armatörle ortak basın toplantısı düzenleyerek süreçte neler yaşandığını ortaya koydu. Gürdoğan, açık sözlü konuştu ve Trabzon’da birilerinin horoz ve komutan olmak istediğini iddia etti.

Problem Kalmadı, Ekim’de Yasa Bekliyoruz

LOJİSTİK Merkezi yerinin Çamburnu Tersanesi olacağını kaydeden Gürdoğan, “Gerek Ulaştırma Bakanlığı’nda gerekse Ekonomi Bakanlığı’nda problem yok. Ekim ayında çıkacak bir yasayı bekliyoruz. Albayraklar bize Deliklitaş’ta 60 dönümlük yer öneriyor. Bunun dünyada örneği yok” dedi. 

Sürmene Limanı Trabzon Limanı’ndan Daha Derin

ALBAYRAKLAR’A yönelik bir başka eleştiri de armatör Şeref Bektaşoğlu’ndan geldi. Bektaşoğlu, ‘bir bilen’ olarak, “Trabzon Limanı’nın en derin yerinin 11 m, Sürmene’nin ise 14.,5 m olduğunu söyledi. Trabzon Limanı’na 50 bin tonluk geminin giremeyeceğini sözlerine ekledi.

Akyazı’ya Lojistik Merkez Dedikodusu Dolaşıyor!
 
NUR Gemicilik adına konuşan Hasan Çebi ise, çok ilginç bir iddiayı tartışmaya açtı. Çebi, Akyazı dolgu alanının lojistik merkez yapılabileceğini ima etti ve “Bu tip istekler ortaya çıkarsa ben meselenin arkasında başka şeyler ararım. Kimse şahsi çıkarlarını doğru diye toplumun önüne koyamaz” dedi.

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Nur Gemicilik Koordinatörü Hasan Çebi ve Mesarya Maritime Sahibi Trabzonlu Armatör Şeref Bektaşoğlu’nun ortak düzenlediği Trabzon Lojistik Merkezi İnceleme Heyeti basın toplantısında Trabzon Liman İşletmesi ve Albayraklar Grubu’nun lojistik merkezle ilgili tavrı masaya yatırıldı. Trabzon Ticaret Borsası’nda düzenlenen basın toplantısında Trabzon Liman İşletmesi Müdürü Muzaffer Ermiş ve Albayraklar’ın lojistik merkezin Sürmene Çamburnu Tersanesi’ne kurulmasına itiraz ederek yer noktasında farklı alternatifler sunması sert eleştirilere neden oldu. 

HERKES HOROZ KOMUTAN OLMAK İSTİYOR
 
DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Ankara’da Ulaştırma Bakanı’yla toplantı yaptık. Artık yer tartışması bitmiştir. Trabzon Çamburnu Tersanesi lojistik merkez olacaktır. Alanın Ekonomi Bakanlığı’na devri konusunda da problem yok. Şu anda sadece Çamburnu’ndaki tersanenin kanuni alt yapısıyla ilgili ekim ayında çıkacak olan yasaya ihtiyaç var. Onu bekliyoruz. Trabzon’da herkes horoz, komutan olmak istiyor. Mühim olan Trabzon’a yatırım gelmesidir” dedi. 

BU İSTEKLERİN ARKASINDA BAŞKA ŞEYLER ARARIM
 
Nur Gemicilik Koordinatörü Hasan Çebi ise, “Kalkıp birisi ‘Akyazı dolgusunun metrekaresini şu kadara mal ettik. Lojistik merkez burası olsun’ derse ben buna ‘pes’ derim. Burada Trabzonspor’un stadı mı yapılacak? Lojistik merkez mi? Ben bu tip istekler olursa meselenin arkasında başka şeyler ararım. Hiç kimse şahsi çıkarları doğrultusunda hareket edip teklifini teknik doğruymuş gibi Trabzon halkına mal edemez” ifadelerine yer verdi. 

TRABZON LİMANI’NIN KAPASİTESİ YETERSİZ
 
Mesarya Maritime Sahibi Armatör Şeref Bektaşoğlu ise, “Ben armatörüm. Bir bilen olarak 50 bin tonluk geminin Trabzon Limanı’na giremeyeceğini söylüyorum. Draft tutmaz, geminin pervanesi çarpar. Bugün Sürmene’deki yerde derinlik 14,5 metre 100 bin tonluk gemi rahatlıkla oraya girebilir. Albayrak Grubu’nun Trabzon Liman İşletme Müdürü, “Buraya 30 bin tonluk gemi geliyor, Sürmene’ye 100 bin tonluk gemi geldiği zaman bana sekte vurur’ diye düşünüyor. Bu halledilebilecek bir problemdir. Ahmet Albayrak ile bunu konuşmuş değiliz. Burada onlar adına Muzaffer Ermiş’in kendince şirketi savunmasıyla karşı karşıyayız” dedi. 

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE ŞEY YOK
 
Trabzon Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Trabzon Liman İşletmesi ticari bir işletme olduğu için farklı düşünceler içerisine girebilir.  Biz liman işletmesinin yerinin yetmeyeceğini ifade ediyoruz. Albayraklar grubunun da lojistik merkezin içerisinde yer almasını istiyoruz. Lojistik merkezde mantıklı düşünmemiz gerekiyor. Alan olarak 60 dönümlük bir alanda lojistik merkez olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Deliklitaş mevkiinde 60 dönümlük bir yer var. Gemiler deniz olmadan nasıl yanaşacak? Dünyada örneği yok. Türkiye olarak lojistik merkeze bakılması gerekiyor. Bireysel anlamda bakarsak yanlış yaparız. Biz uluslararası sermayenin uluslararası ağı olan firmaların buraya gelmesini sağlamalıyız. Çünkü uluslararası trafiğin yönlendirilmesi söz konusu” ifadelerine yer verdi. 

ŞAHSİ ÇIKARLARINI TRABZON HALKINA MAL EDEMEZLER
 
Nur gemicilik AŞ. Genel Koordinatörü Hasan Çebi ise kamuoyunda rekabet varmış gibi bir anlayış olduğunu belirterek, “Konuya teknik olarak yaklaşmak gerekiyor.  Yatırımcılar olarak hepsi yöremizin insanları. Albayraklar’a teşekkür ediyorum bu kadar yatırım yapıp istihdam sağladılar. Trabzon’a katma değerleri var. Yatırım bazında Trabzon Limanı kendi potansiyeli içerisinde gelişme sürecine devam ediyor. Fakat Trabzon’u geliştirme noktasında limanın şehrin merkezine getirmiş olduğu bir yük var. Dünyada bu tip yatırımlar şehrin dışındadır. Biz Çebiler grubu olarak Albayraklar’a söylüyoruz. Gelin beraber Çamburnu’nda yatırım yapalım diyoruz. Biz olsak da olmasak da sermaye gelecek. Kendi bölgemizi kalkındırma adına her şeye açığız. Ama kalkıp birisi derse ki Akyazı metrekaresini şu kadara mal ettik. Lojistik merkez burası olsun derse ‘pes’ derim. Burada Trabzonspor’un stadı mı yapılacak yoksa başka şey mi? Bu işin arkasında başka şeyler ararım. Biz onlara sadece ana firma olarak tek başımıza bu işi yapalım demiyoruz. Gelsinler öncelikli yerel yatırımcılarıyla beraber uluslararası düzeyde hep beraber yapalım. Hiç kimse şahsi çıkarları doğrultusunda hareket edip Trabzon halkına mal edemez. Bu ülke adına yapılacak yatırımın doğru yapılması lazım. Karar verme noktasında sermayeyi iyi kullanmamız gerekiyor. Birileri kalkıp farklı alternatifler öne sürerse ben teknik olarak neden niçinleriyle gerekli cevabı veririm. Zira bunun anlamı Trabzon için iyiniyetli değil şahsi düşünmek anlamına gelir. Bilimsel teknik olarak bu işin nerede yapılması gerektiği tarafsızca ortaya konmalıdır” dedi. 

50 BİN TONLUK GEMİ TRABZON LİMANI’NA GİREMEZ
 
Trabzonlu Armatör Şeref Bektaşoğlu ise, “Albayraklar Grubu problem olarak görülmesin. Lojistik merkezin yeri için farklı görüşler vardır. Ama Trabzon’un faydasına olacak her işte Albayraklarda bunun içinde olur. Trabzon’un insanlarının ekmek yiyeceği her işte Albayraklar içinde olur. Ancak Trabzon Limanı’nın bugün en derin yeri 11 metredir. İşte ben de armatörüm. 50 bin tonluk gemi Trabzon Limanı’na giremez. Draftı tutmaz, pervanesi çarpar. Bugün Sürmene’deki yerde derinlik 14,5 metre 100 bin tonluk gemi rahatlıkla oraya girebilir. Albayrak Grubu işletme müdürü burada 30 bin tonluk gemi geliyor, Sürmene’ye 100 bin tonluk gemi geldiği zaman bana sekte vurur diye düşünüyor. Bu halledilebilecek bir problemdir. Ahmet Albayrak ile bunu konuşmuş değiliz. Burada onlar adına konuşan Muzaffer Ermiş kendince kendi şirketini savunuyor” şeklinde konuştu. 
Editör: TE Bilişim