''3 kilometre arayla iki liman olmaz''

Filyos Projesi ve Filyos Liman Projesiyle ilgili gelişmeler devam ederken Kardemir tarafından Filyos merkezinde yapılmak istenen yıllık 5 milyon ton kapasiteli limana karşı tepkiler artıyor.  

Filyos Güzelleştirme üyeleri ile ve toplum gönüllüleri Karaelmas Gazeteciler Derneği’ne yaptıkları ziyarette Kardemir’in Filyos merkezine yapmak istediği 5milyon ton kapasiteli limana karşı çıktıklarını belirterek kamuoyundan destek istediler.

Filyos Projesi ve Filyos Liman Projesiyle ilgili gelişmeler devam ederken Kardemir tarafından Filyos merkezinde yapılmak istenen yıllık 5 milyon ton kapasiteli limana karşı tepkiler artıyor. Filyos Güzelleştirme Derneği üyeleri ile ve toplum gönüllüleri Karaelmas Gazeteciler Derneği’ne yaptıkları ziyarette Başkan Atilla Öksüz ve gazetecileri bilgilendirerek destek istediler.

Dernek üyelerinden İsmail Gökgöz, Yurdal Türkçelik, Fikri Kılı ve Mehmet Türkçelik’in katıldığı ziyarette İsmail Gökgöz yapılmak istenen liman projesiyle ilgili projeleri ve fotoğrafları gösterdi.
Alaplı’dan Filyos’a kadar pek çok yerde liman bulunmasına rağmen yeni liman projeleri olduğuna dikkat çeken Gökgöz, Filyos Projesi kapsamında bir liman projesi varken yerleşim yerine ve halk plajının olduğu alana bir liman daha yapılmak istenmesini anlayamadıklarını söyledi.

Gökgöz konuşmasında; “Muslu’da Eren Holding tarafından bir liman yapılıyor. Filyos Vadi Projesi içinde büyük liman projesi var. Ancak ne hikmetse daha önceki yıllarda Filyos Projesi içindeki limanı yapacağını belirterek ihaleyi alan ancak yapamayan KARDEMİR şimdi Filyos’un merkezine bir liman yapmak istiyor. Bunun için ÇED toplantısı gerçekleştirildi. Biz itiraz ettik. Büyük liman projesinin olduğu alanla KARDEMİR’in yapmak istediği liman arasında sadece 1 kilometre bir mesafe var. Arada bir de balıkçı barınağı var. Böyle bir şeye nasıl izin verebiliriz. Burası Filyos’un en güzel yeri. Yerleşim yerinin merkezi. Turizm ve tarihin iç içe olduğu, sadece Filyos’un değil Zonguldaklıların yaşam alanı olan, denize girebildiği bu alana şimdi liman yapılmak isteniyor” dedi.

YALNIZ KALIYORUZ

Filyos’ta yapılmak istenenlere karşı itiraz ettiklerini ve bu itirazlarının makul altında başka hiçbir neden bulunmayan itirazlar olduğunu belirten Gökgöz ilgisizlikten yakındı. Filyos’tan sadece Filyosluların değil, tüm Zonguldaklıların sorumlu olduğunu belirten Gökgöz; “Zonguldak bizi yalnız bırakırsa Filyos yaşanmaz bir yer haline gelecek. Üç kilometre arayla iki tane büyük liman ile ortada balıkçı barınağı nerede görülmüş. Üstelik burası tarihi, doğası ile yaşam alanı. Buradaki deniz çok sığ. Kardemir’de burayı bu nedenle değerlendirmek istiyor. Liman yapımına izin verilirse önce büyük bir alan doldurulacak. Sonra büyük bir liman yapılacak. Filyos bu konuda yalnız bırakılmasın” dedi.
Diğer ziyaretçilerde görüş ve düşüncelerini paylaşarak seslerinin medya kanalıyla duyurulmasını istediler.

Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz ise Alaplı başta olmak üzere birçok liman projesi bulunduğunu belirterek; “Bazen biz de anlamakta zorluk çekiyoruz. Her ilçeye, her beldeye bir balıkçı barınağı düşüncesi vardı. Şimdi iş büyüdü. Her ilçeye, her beldeye bir büyük liman yapılmak isteniyor. Kentin ortak geleceği düşünülerek doğru karar verebilmek için yöneticilere, atanmışlara ve seçilmişlere büyük görevler düşüyor. Çabanızı anlıyoruz ve kamuoyuna duyurulmasında da görevimizi yapacağız” dedi.
 

Editör: TE Bilişim