1.2 milyar liralık yatırım gelemiyor

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, "Danıştay gerekçeli kararını açıklamadığı için liman, işletmecisine devredilemiyor. Karar nasıl çıkarsa çıksın saygılıyız. Ama artık çıksın" dedi...

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Alsancak Limanı'nın özel sektöre devredilmesini sağlayacak gerekçeli kararın, Danıştay'dan bir türlü çıkmamasına isyan etti. Gerekçeli kararın çıkmaması sebebiyle limanın, ihaleyi kazanan dünyanın ikinci limancılık devi olan Hutchison ıÜüWhampoa şirketi ve Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığına devredilemediğini belirten Dologh, bu nedenle 1 milyar 275 milyon TL'lik yatırımın da İzmir'e gelmediğini söyledi. Dologh, "Danıştay gerekçeli kararını açıklamadığı için liman, işletmecisine devredilemiyor. Karar nasıl çıkarsa çıksın saygılıyız. Ama artık çıksın" diye konuştu.

MERSİN'İ GEÇTİK

Mersin Limanı'nın ihale edildikten 22 ay sonra açılan davalara rağmen işletmecisine devredildiğini belirten Dologh, İzmir'in bu süreyi geçtiğini söyledi. Dologh, "Mersin Limanı Mayıs 2007'de ihale edilmişti ve 22 ay sonra işletmeciye devredildi. İzmir Limanı ise hala bekliyor. Artık bu karar, olumlu ya da olumsuz çıksın. Bize ya 'evet yatırım yapılsın', ya da 'hayır yapılmasın' desinler. Yeterki gerekçeli kararı açıklasınlar" diye konuştu. 

Limanı işletecek Global-Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu'nun kadrosunu bile kurmaya başladığını belirten Dologh, gerekçeli kararın çıkmamasının bu hazırlıkları da boşa çıkardığını kaydetti. Gerekçeli kararın çıkmamasının İzmir'e 1 milyar 275 milyon TL'lik yatırımın gelmesini de engellediğini belirten Dologh, "Ortaklar arasındaki  Hutchison şirketi dünyanın ikinci büyük limancısı. Böyle dev bir kuruluşun, yatırım için gerekçeli kararı beklemesi anlamsız" dedi. 

HAKSIZLIK YAPILIYOR

Mersin Limanı'nın özelleştikten sonra bambaşka bir görüntüye kavuştuğunu ve ekonomik krize rağmen ihracat rakamlarının arttığına dikkat çeken Dologh, İzmir'e haksızlık yapıldığını ifade etti. İzmir Limanı'nın işletmeciye devredilmesinin kurtuluş olduğunu belirten Dologh, "Mersin'de bir zamanlar işletim hataları nedeniyle sıkıntı yaşıyordu. Ancak şu anda bambaşka bir hal aldı. İzmir neden böyle olmasın" dedi. 
İzmir Limanı, işletmecisine devredilirse Körfez zemininde tarama yapılarak büyük tonajlı gemilerin de limana gelmesi sağlanacak. Ayrıca liman depolama sahası dolgu yapılarak genişletilecek ve daha verimli hale getirilecek.

İhale 3 Mayıs 2007'de yapıldı

Alsancak Limanı'nın özelleştirme ihalesi, 3 Mayıs 2007'de yapıldı. İhaleyi 1 milyar 275 milyon dolara kazanan Global-Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu limanın 49 yıllığına işletme hakkını aldı. Ancak ihalenin ardından Liman-İş Sendikası ile Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı, ihalenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı. Danıştay, iki davada da 18 Aralık 2007'de istemleri reddetti. Sendika ile vakıf temyize gittiler ve tekrar dava açıldı. Bu kez Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 28 Şubat 2008'de yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ayrıca Danıştay 13. Dairesi de, 9 ay önce 'ihalenin iptaline gerek yok' kararı aldı. Ancak Danıştay 13. Dairesi bu kararın ardından 9 aydır gerekçeli kararını açıklamadı. 

Editör: TE Bilişim