Ceyhan'da kurdukları Lale şirketi adına Ceyhan Belediyesi Meclis Salonu'nda bir basın toplantısı yapan Türkiye Proje Koordinatörü Hakan Coşar, hedeflerini ve amaçlarını anlattı. Coşar, Ceyhan ve Hatay bölgesinde yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yapmak için fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Coşar, "Groupe Noble, Vitol, Part Of Rotterdam ve Argos şirketleriyle İskenderun Körfezi'nde büyük bir yatırım yapılacak. Bunun için Sayın Başbakan'ımız Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep ettik. Bu projemizi kendisine de sunacağız ve en kısa zamanda bölgeye ilk kazmayı vuracağız." dedi.


Türkiye ve Hollanda'nın sembolü olan lalenin iki ülke arasında dostluğu sembolize etmesinden dolayı şirketlerine Lale ismini verdiklerini vurgulayan Coşar, "Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık boru hatlarıyla bölge ekonomisi büyük bir ivme kazanacaktır. Biz de bu bölgede 12 rafineri kurmayı hedefliyoruz. Ama bunun ötesinde Yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilecek." şeklinde konuştu.


Projenin önümüzdeki yıl başlaması durumunda 2015 yılda tamamlanmasının beklendiğini ifade eden Coşar şunları kaydetti: "Biz şirket olarak 5 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Bölgede 12 rafineri kurulacak, bu rafinerilerin tanesi 5 milyar dolardır. Bunun yanında 3 adet tersane ve termik elektrik tesisleri olacak. Bu işletmelerin tamamı liman bölgesinde olacağı için burası dünyanın en büyük ikinci limanı olacak. Türkiye'ye 312 şirket gelecek. Bütün bunlar için biz hazırız."


BAŞKAN SÖZLÜ: HEYECANLA BEKLİYORUZ

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise bu projelerin sorunsuzca yapılmasını tüm Ceyhan halkı ve bölge halkı gibi kendilerinin de heyecanla beklediklerini ifade etti. Yapılacak bu limanla Ceyhan ve Yumurtalık bölgesinin daha da gelişeceğini düşündüklerini dile getiren Sözlü, "Bizim için yatırımcı velinimettir. Bölge halkı yatırımcıların gelmesini bekliyor." ifadesini kullandı.


Başkan Sözlü, limanın yapılacağı bölgenin hükümetin kontrolünde olduğunun altını çizerek, "Biz daha önce de söyledik, yine söylüyoruz; hükümet elini çabuk tutmalı. İnsanlarımızın heyecanları bitmek üzere. Hem Çalık Grubu'nun hem diğer yatırımcıların önünün mutlaka açılması lazım. Zeminin uygun hale gelmesi bizim için büyük önem arz ediyor. Biz Ceyhan'ın yerel yönetimi olarak bölgeye gelen misafirleri doğru bilgilendirmeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim