Kuzey Denizi konteyner gemi sıkışıklığı AB-Asya ticaretini engelliyor

Xinhua'nın haberine göre, Alman Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'ne (IfW Kiel) göre, kuzey Denizi'ndeki Alman limanlarındaki konteyner trafiği kötüleşerek Avrupa Birliği'nin Asya ile ticaretini etkiledi.

IfW Kiel, bu nedenle, AB ile Asya arasındaki ana ticaret yolu olan Kızıldeniz'deki kargo hacimlerinin şu anda 'normal şartlar altında beklenenden' yüzde 21 daha düşük olduğunu söyledi.

'Boşluk büyük ölçüde Avrupa'dan Asya'ya gidenyüklerin başarısız olmasından kaynaklanıyor.'

IfW Kiel'e göre, iki düzine konteyner gemisi üç haftaya kadar Hamburg veya Bremerhaven limanlarında geçiş izni bekliyordu.

Hamburg limanında bir terminal operatörü olan HHLA, “Şu anda, özellikle konteynerlerin yüksek bekleme süresi elleçleme operasyonlarını yavaşlatıyor” dedi. Konteyner depolama için ek alan kiralamak gibi çeşitli önlemlerle durum iyileştirilebilir.

IfW Kiel'e göre, küresel ticaret Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 azaldı. AB'de ihracat ve ithalat yüzde 2,1 azaldı.

Kiel Ticaret Göstergesi başkanı Vincent Stamer, “Ticarette bir çöküş tehdidi yok, ancak yukarı yönlü bir trendin tersine dönmesi ve tedarik süreçlerinin normalleşmesinin yakın zamanda gerçekleşmesi muhtemel değil” dedi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL