Eve yakın pazarlarda kendisine bir isim veren Arena Offshore, şimdi Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki varlığını genişletiyor.

-Arena Offshore üç ana iş kolunda faaliyet göstermektedir: satış ve satın alma, kiralama ve aracılık, gemi yapımı ve gemi tasarımı. Her bölüm Arena Offshore'un genel stratejisine nasıl uyuyor?

Gelirimizin yaklaşık% 60'ı aracılık işinden geliyor. Açık deniz endüstrisine en yüksek satış ve satın alma, kiralama ve pazar istihbarat hizmetleri standardını sağlamaya odaklandık. Yüksek anlaşma akışımız nedeniyle, 1998 yılında tüm dünyada alıcılar, satıcılar ve kiralama şirketleri arasında koordinasyonu kolaylaştırarak açık deniz endüstrisinde bir köprü olarak aktif rol üstlendik. Tasarım çalışmalarımızın birçoğu, gemi yapım sürecimizi ve aracılık tarafını anlaşmalardaki teknik bilgisiyle destekleyerek, gemi yapımı ve tasarım birbiriyle el ele gider. Mevcut tasarım ve bina düzeylerimizi korurken aracılık işimizi artırmaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz gemi yapımı işimizden memnun kaldı ve çoğunluğu tekrar müşteri haline geldi. Müşterilerimizin memnuniyeti hem kaliteli çalışmalarımızın hem de bize olan güvenlerinin bir sonucudur. Bu hususlar birçok Türk gemi üreticisi için geçerlidir; Yüksek kaliteli hizmetler ve ürünler sunuyoruz ve müşterilerimizle olan ilişkilerimize değer veriyoruz. Arena Offshore, ilk olarak aracılık hizmetleri ve gemi inşa ve tasarım işletmelerine olan güven ilişkisi sayesinde güven yarattı.

-Arena Offshore, 2011 yılında bir Türk deniz mimarisi ve tasarım şirketi olan Alfa Marine Design'ın% 35 hissesini satın aldı. Bu satın almaya neden gerek duydunuz?

Bir tasarım departmanına veya ofise sahip olmak, herhangi bir gemi üreticisi için büyük bir avantajdır. Satın almadan önce, yeni yapım sürecimiz bazen tasarım aşamasında bir darboğazla karşı karşıya kaldı, çünkü işi daraltıyorduk. Güçlü tasarım yeteneklerine sahip firmalar bu sorunla karşılaşmazlar. Bu avantaj, kazanımımızın birincil motivasyon kaynağıydı. Kısa ve verimli bir üretim süreci, gemi inşa işinin en önemli parçalarından biridir. Bu nedenle, kazanımımız sadece kâr güdümlü değildi; daha iyi, dikey olarak entegre edilmiş bir gemi inşa şirketi işletmenin bir yoluydu.

-Arena Offshore şu anda bazı gemilerini yurtdışında inşa ediyor. Üretim tesislerinizi çeşitlendirmeye neden karar verdiniz ve bu size nasıl bir rekabet avantajı sağlıyor?

Yeni yapı işimizde, sürekli olarak en kaliteli gemileri cazip fiyatlarla sunmamızı sağlayan rekabetçi avantajlar arıyoruz. Yurt dışında gemi inşa etme kararımız bir ticari karardır ve Çin, Singapur ve Endonezya gibi ülkelerde inşa etmeyi avantajlı hale getiren bazı fiyat yapılarına inmiştir. Küresel gemi inşa endüstrisinin dinamikleri zamanla gelişti. Avrupa'da sadece birkaç tersane olduğu için dünya, Türk tersanelerini lider olarak görüyor. Ancak rekabet güçleniyor. Asya gemi inşa endüstrileri için girdi fiyatları ve işçilik maliyetleri, uluslararası ticaretin dinamikleri ve ulusal ekonomileri nedeniyle bizimkinden daha düşük. Şimdi müşterilerime aynı yapımcı listesini daha düşük bir fiyatla gemilerini dünyanın farklı yerlerine inşa etme fırsatı sunuyoruz. Geminin teslim tarihi ve kalitesinin çalıştığımız tersane tarafından değil, şirketim tarafından belirlendiğinden emin olmak için sürecin tüm yönlerini kontrol ediyoruz.

-Arena Offshore olarak gemi inşa işinde şu anda ne tür gemilere odaklanıyorsunuz?

Yeni inşa edilen gemilerimiz esas olarak açık deniz petrol, gaz ve deniz inşaat sektörleri içindir. Bu gemiler deniz inşaatları, limanlar, römorkaj ve açık deniz çıkarma faaliyetlerinde çalışabilirler.

-Gelecekte nerede talep görmeyi bekliyorsunuz?

Tek bir pazara aşırı bağımlı olmamamız için müşteri tabanımızı büyük ölçüde çeşitlendirdik. Geçmişte çoğunlukla Avrupa, Akdeniz ve Orta Doğu pazarları için uğraşmış veya inşa etmiş olsak da, geç Asya, Afrika ve Güney Amerika'da çeşitlendik. Bu pazarlara ulaşmak için Singapur ve Nijerya'da ofislerimiz var.

M. Ömer İnce

1998 yılında Arena Offshore'u, büyük ölçüde açık deniz petrol ve gaz endüstrisi için gemi aracılık ve gemi kiralama hizmetlerine odaklanarak kurdu. Daha sonra tersane departmanını kurdu ve Arena'nın bugüne kadar 25'ten fazla gemi teslim eden yeni bina programını başlattı. İnce uluslararası ticaret okudu.

Kaynak:thebusinessyear

Editör: TE Bilişim