Safranbolu Belediyesi ve Karabük Valiliği iş birliğinde gerçekleştirilen ve iki gün süren Tarihi Kentler Birliği (TKB) Bölge Toplantısı sona erdi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans salonunda gerekleşen toplantıda Mithat Kırayoğlu’nun yönetiminde, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ‘ Deneyim Paylaşımı: Safranbolu Örneği’, Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan ‘Yeni Bir Örgütlenme Sürecinde İpekyolu: Karadeniz Bölgesi’, Şehir Plancısı Esra Karataş ‘ Karadeniz bölgesinin zengin doğal ve kültürel varlıkların çok yönlü değerlendirilmesi’ konuları üzerinde konuşmalar yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de programa telefonla katılarak dilek ve temennilerini iletti.

Programın kapanışında konuşan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, korumacılık alanında işbirliği ve sürekliliğe evet dediklerini belirterek, “ Korunmaya, bütünlük, beraberlik ve kuşaklara saygı göstermek istiyoruz. Geçmişte yapılanları unutmuş, bilmeyen veya bilmek istemeyen, araştıran bir birliğe, kafaya ve yapıya sahip olmayan benliğini yitirmiş toplum olmak istemiyoruz. Türkiye çok ciddi bir şekilde varlık nedeninin altını kesin bir şekilde izleyecek şekilde Kültür öncelikli bir gündemin kaçınılmaz yolunu söylemesi lazım. Şuan belde ve ilçe belediyeleri UNESCO Dünya Mirasına girmeye başladılar. Türkiye’de ilk defa 19 mahallesiyle UNESCO’nun doku konusunda dünya mirasına girdi” dedi.

TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Safranbolu’da evlerin birbiri ile hiç yarışmadığını belirterek, “ Neredeyse hepsi aynı kat yüksekliğinde birbirini rahatsız etmeden önünü kesmeden panoramik manzaraya bakıyor. Şuanda belediye meclis toplantılarında uğraştığımız olay imar tadilatları. O onun önünü kesmek için öneri getiriyor, oda onun önünü kesmek için öneri getiriyor. Hep yükseklik talebi ile karşı karşıyayız. Allah gözümüzü doyursun. Safranbolu’da yaşamış insanların hiçbiri yok şimdi. Tarihi Kentler Birliğimiz kurulduğundan beri, ÇEKÜL Vakfı ile beraber çalışıyor. Binlerce belki on binlerce insanı, şehir plancısını, mimarını ve mühendisinin eğitimine katkı sağladı bir büyük okul oldu, akademi olma yolunda ilerliyor. Binlerce belki on binlerce insanı, şehir plancısının, mimarının, mühendisinin eğitimine katkı sağladı bir büyük okul oldu, akademi olma yolunda ilerliyor. Bu gençlerimizin belediyemizde alışan insanlarımızın bu eğitimi onlarda kaldı asıl karar verici Belediye Başkanına bu yansımadı yansıdı ise az oranda yansıdı. Bizim 450 Belediye başkanımız varsa, bunlardan arzu edenleri eğitmeliyiz" ifadesinde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’e Türkiye’nin teşekkür borcu olduğunu belirterek, “ O ülkemizde bu koruma, kültürel mirasın kollanması hareketinin öncüsüdür, bayraktarıdır. Bunca yıldır talebeleri ile Anadoluyu adım adım dolaşarak, bu anlamda şuurlaşma ve bilinçlenme olgusunu Anadolu’ya yerleştirmeye çalışıyor. O anlamda Türkiye Metin Sözen hocam önderliğinde çok önemli bir mesafe kat etti “diye konuştu.
Kaynak: iha