Eyüp’teki Miniatürk Sergi Salonu, Engelliler Haftası’nda bedensel engelli Suat Yüksel’in minyatür sergisine kapılarını açtı. Yüksel'in 2 yılda hazırladığı sergide, İstanbul’un tarihi ve mimari eserleri, Kız Kulesi, Kariye Müzesi, Yedikule Zindanları ile Balat gibi 45 minyatür maket yer alıyor. Sergisi, 22 Mayıs Pazar gününe kadar gezilebilecek.

Miniatürk Sergi Salonu, içine bulunduğumuz Engelliler Haftası’nda bedensel engelli Suat Yüksel’in ilk kişisel minyatür maket sergisine ev sahipliği yapıyor. Minyatür sanatçısı Suat Yüksel, çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

ÖNCE FOTOĞRAFLARINI ÇEKİYORUM

Maket çalışmalarından önce fotoğraflarını çektiğini söyleyen Yüksel, “Ahşap, Amerikan servisi, kontrplak gibi malzemelerle yapıyorum. Fazla malzemeye ihtiyacım olmuyor. Önce yapacağım çalışmanın fotoğraflarını çekiyorum ve sonra hangi malzeme ile yapacaksam bunu hazırlıyorum. Elim, el sanatlarına her zaman yatkındır. Kendi oturduğumuz evimizin mutfak dolabını 10 yıl önce el testeresi kullanarak yaptım. Son derece güzel ve sağlam oldu. Evde herhangi bir tadilat olduğunda ben yaparım. Evimize hiç tamirci girmez.” dedi.

Tarihî eserlerin maketlerini yapmayı sevdiğini vurgulayan Yüksel, “Bir haftada biten maket de var 6 ayda biten de. Aslında bu hiç belli olmuyor. Maketin ince işçiliğine göre yapım süresi değişiyor. Bu anlamda özellikle tarihî eserlerin olduğu semtleri gezip görüyorum; beğendiğim eserlerin fotoğraflarını çekip, aynısı yapmaya çalışıyorum. Bazen bir semtte gördüğüm değişik bir ev mimarîsi de bana ilham olabiliyor.” diye konuştu.

Genellikle İstanbul’dan seçtiği mimari eserlerin ya da figürlerin yanı sıra Türk folkloruna ait objelerin maketlerini yaptığını belirten Yüksel’in maketleri arasında Kız Kulesi, Kariye Müzesi, Yedikule, Balat gibi eski İstanbul semtlerinde bulunan tarihî evlerin, kağnı arabası gibi eski ulaşım araçlarının maketleri bulunuyor.

Suat Yüksel’in minyatür maket sergisi, 22 Mayıs Pazar gününe kadar Miniatürk Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.


Cihan
Kaynak: cha