KRUVAZİYERDE TÜRKİYE MARKASINA İNANIYORUZ 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordine ettiği "Deniz Turizmi Çalıştayı", İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ev sahipliğinde Kaya İzmir Thermal Otel'de yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Hızırreis Deniz, deniz turizmi işletmeleri ve denizcilik sektörünün yetkililerinin katıldığı çalıştayda, kruvaziyer turizmi, deniz turizmi mevzuatı, teşvik ve destekler, tanıtım ve pazarlama ile deniz turizmi işletmeciliği konuları ele alındı.  

"ÜLKEMİZE İNANCIMIZI KAYBETMEYECEĞİZ" 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli'nin yönettiği oturumda kruvaziyer turizmi sektörünün sorunları, yeni sezon beklentileri ve çözüm önerileri değerlendirildi. Kruvaziyer turizminde Türkiye'nin 1980'li yıllardan beri yılda ortalama yüzde 7.6'lık büyüme gerçekleştirdiğini dile getiren Şevli, "Ancak 2015 Kasım itibariyle 1.9 milyona ulaşan kruvaziyer yolcu sayısı bu yılın aynı döneminde 600 bin civarına geriledi. 1451 gemi olan gemi sayısı bu yıl 589'a düştü. Bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz. Ülkemize yönelik karalama kampanyaları ile bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu mücadeleyi beraber vereceğimize göre bu algıyı da beraber yönetmek zorundayız. Türkiye'ye zarar veren, hiç hak etmediğimiz algının değişmesi için paniğe kapılmadan mücadele etmek zorundayız. Ülke olarak, sektör olarak yurtdışında yapılacak fuarlara ve diğer organizasyonlara daha güçlü şekilde katılacağız. Ülkemize inancımızı kaybetmeyeceğiz" dedi. 

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, kruvaziyer turizmine ülke tanıtımı açısından bakmakta büyük fayda olduğunu belirterek, "Kruvaziyer turizmi aynı zamanda şehir esnafı için büyük gelir kaynağıdır. Sektördeki düşüşten en büyük kaybı İzmir yaşadı.  Kruvaziyerde gelişmek istiyorsak homeport olmamız gerekiyor. Bunun yolu havayolu şirketlerinin yurtdışındaki önemli merkezlere İzmir'den direkt sefer düzenlemesinden geçiyor" diye konuştu. 

Oturumda İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MSC Grubu Genel Müdürü Savaş Ercan, Global Liman Holding Kuşadası ve Bodrum Limanları Genel Müdürü Aziz Güngör, İMEAK DTO Meclis Üyesi ve Maskot Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Subay, Marmaris Liman İşletmeleri Genel Müdürü Şükrü Tugay, İMEAK DTO Düzenli Sefer Gemi Acenteliği Meslek Komitesi Başkanı Sadettin Bülbül, Karavan Turizm Yetkilisi Nazım Akseki söz aldı.  

TEKNELER TÜRK BAYRAĞI ÇEKECEK 

Deniz Turizmi Çalıştayı'nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Hızırreis Deniz'in yönettiği oturumda deniz turizmi mevzuatı ele alındı. Hızırreis Deniz, ciddi oranda vergi indirimi yaparak, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerde Türk bayrağına geçileceği müjdesini verdi. Çalıştayı sektör odaklı bir toplantı olarak gerçekleştirdiklerini ve mevzuatla ilgili sorunların masaya yatırıldığını ifade eden Deniz, Bakanlık olarak deniz turizm mevzuatının güncellenerek yaşanan sıkıntıların giderilmesi için diğer bakanlıklarla beraber çalışacaklarını söyledi. Bu çalıştayın sektör adına önemli bir fırsat olduğunu belirten Deniz, olası tüm görüşleri ve mevzuatla ilgili düzenlemeleri vermelerini istedi. Türkiye'nin denizci bir ülke olduğunu, denizci bir millet olma yolunda Bakanlık olarak yoğun çalışma yaptıklarını ifade eden Deniz, deniz turizminin çok önemli bir alan olduğunu dile getirdi. 

Oturuma UDHB Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Güven Duran, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Okay Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Zehra Gamgam katıldı. 

Editör: TE Bilişim