Kruvaziyer turizmden Çeşme'ye doping

Çeşme dünya cenneti de bir türlü beklenen patlama olmuyor.

Turizmciler büyük çaba gösteriyor da devlet, tanıtıma katkı koymuyor. İşler ağırdan alınıyor. Yatırımcılar beklemekten bıkıyor.

İşte şimdi kapıda yeni bir şans: Kruvaziyer turizmi. Dev kruvaziyer gemiler, İzmir, Kuşadası ve Marmaris limanlarına sürekli olarak uğruyor.

Her yıl binlerce yolcu getiren bu dev gemiler, milyonlarca dolar döviz bırakıyor.

Bugün dünyada kruvaziyer turizmi yüzde 7,4 ile en hızlı büyüyen sektör konumunda. Yılda 16 milyon kişi gemilerle seyahat ediyor.

Türkiye'ye gelen kruvaziyer yolcu sayısı ise 1 milyon 250 bin. Bu yılın son verilerine göre Kuşadası'na 553 bin, İzmir Alsancak Limanı'na ise 320 bin yolcu geldiği görülüyor. Bu nedenle gemi ile seyahat son yıllarda turizm sektörünün en gözde pazarlama aracı oldu.

İzmir'in gözde turizm merkezi Çeşme, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin vazgeçemediği tatil yerlerinden birisi haline geldi. Bodrum'a alternatif olan Çeşme'de yat turizminin yanı sıra son dönemlerde kruvaziyer turizmi de öne çıkmaya başladı.
 
Çeşme Limanı kruvaziyer turizmine açılıyor

Bunun bilincinde olan Ulusoy Ticari Yatırımlar Holding, 3 yıldır Alsancak Limanı'na yanaşan dev gemilerin Çeşme'ye de uğraması için limanın mevcut iskelesini 335 metreye çıkarma kararı aldı.

Bugüne kadar iskelesi yeterince uzun olmadığı için sadece Ro-Ro ve küçük yolcu gemilerine hizmet verebilen Çeşme Limanı, Ulusoy Ticari Yatırımlar Holding'in gerçekleştirdiği 50 milyon dolarlık yatırımla kruvaziyer turizmine açılıyor.

Ulusoy, dev gemilerin Çeşme'ye de yanaşabilmesi için limanın 150 metrelik mevcut iskelesini 335 metreye çıkaracak ve 213.5 metrelik yeni bir iskele yapacak.

Ulusoy Ticari Yatırımlar Holding Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Yılmaz Ulusoy, geçen günlerde başlattıkları yeni yatırımı en geç 2009 yılının mayıs ayında tamamlayacaklarını belirterek "Çeşme Limanı'na 2003'ten bu yana gelen küçük yolcu gemisi sayısı 5'i geçmedi. Bu rakamlar yeterli değil. Bugüne kadar ben 13 kez kruvaziyer gemisi ile tura çıktım. Çeşme'nin kruvaziyer turizminden daha fazla nasiplenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla yatırımımızı büyüttük. Kruvaziyer firmalarıyla bağlantı kurmaya da başladık. Bir limanın kataloglara girmesi bir yıl, müşteriye sunulması ve program yapılması da 1 yıl sürüyor. Biz yatırımı en geç Mayıs 2009'da tamamlayacağız. 2011'de Çeşme'ye kruvaziyer gemileri de yanaşmaya başlayacak" diyor.

Ulusoy Ticari Yatırımlar Holding, Çeşme Limanı'nı yurtdışı fuarlarında pazarlamaya şimdiden başladı bile. Bu amaçla Ulusoy Çeşme Liman İşletmesi AŞ, geçen günlerde Çeşme'nin tanınmış isimlerinin de aralarında bulunduğu 6 kişilik bir ekiple İtalya'nın Venedik kentinde gerçekleşen "Seatrade Cruise-Super-yacht Convention" isimli kruvaziyer fuarına katıldı.

Seyahat acenteleri, liman işletmeleri, tur operatörleri, gemi acenteleri ve gemi malzemesi imalatçılarının katıldığı fuarda önemli bağlantılar yapıldı.

Ulusoy'un işlettiği Çeşme Limanı'na şu anda Orient Queen, Agean Pearl, Ankara ve Samsun gibi 15 bin ve 25 bin grostonluk yolcu gemileri yanaşabiliyor.

Bakalım limanda gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra Çeşme ne olacak? Yıllardır beklediği patlamayı gerçekleştirebilecek mi? Neden olmasın?

Editör: TE Bilişim