Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın 5-7 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da yapılan Seatrade-Kış Kruvaziyer Forumu'nda açıkladığı liman hizmetlerinde yüzde 50 indirim müjdesi için karar alındı. 

 Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gelirler Dairesi Başkanlığı, 1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe girecek olan yeni tarifeyle ilgili alınan kararı denizcilikle ilgili kuruluşlara gönderdi.

Karara göre, kruvaziyer gemilerine kademeli indirim geldi. Kruvaziyer gemileri İzmir Alsancak Limanı'na yaptıkları sefer sayısına göre kılavuz ve fener indiriminden yararlanacak. İndirim için en az 20 sefer yapılması şartı getirildi. Kademeli indirim modelinin firmaları daha fazla sefer için teşvik etmesi bekleniyor. İndirim gemi başına 5-6 bin doları bulacak. Kruvaziyer firmalarının temsilcileri indirimleri teşvik edici bulduklarını söyledi.

Yeni Asır gazetesinde yer alan habere göre yeni tarifeye göre İstanbul ve İzmir limanlarına aynı takvim yılı içinde toplam 20 seferden fazla gelen 10 bin gros tondan büyük yolcu ve kruvaziyer gemilerine 20-30 sefer arasına yüzde 20, 30-40 sefer arasına yüzde 30, 40-50 sefer arasına yüzde 40, 50 ve üstü sefer için yüzde 50 kılavuz ve fener ücretlerinde indirim yapılması kararı alındı.

Buna göre İzmir'e yaklaşık 85 sefer yapan Costa Cruise ile yaklaşık 50 sefer yapan MSC firmalarına yüzde 50 indirim uygulanacak. İzmir'de 20'den fazla sefer yapan Aida ile Norwegian firmaları da indirimden yararlanacak. İndirim için gereken 20 seferin altında kalan Iberocruceros, Core Marina Louis Cristal, Thomson Celebration gibi firmaların da indirim almak için seferleri artırabilecekleri belirtiliyor. Bu indirimin Alsancak Limanı'na uğrayan kruvaziyer gemileri için yıllık yaklaşık 10 milyon dolarlık avantaj getirecek.

TATİL ZAMMI KALKTI

Tarifede yapılan revize ve düzenlemeler kapsamında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından verilen liman hizmetlerinde cumartesi günü saat 13.00'ten itibaren uygulanan tatil zammı kaldırıldı. Tankerler dışında IMDG kodu klas 2-5.1-5.2 ve 6.2 yükleri taşıyan gemilerin tehlike zammı oranı yüzde 30'dan yüzde 10'a düşürüldü. Daha önce tarifede yer alan makine arızası yapan gemilere uygulanan yüzde 50 ilave ücret uygulaması da kaldırıldı. Havuz, şat, duba, klepe, yüzer vinç ve barge de gemi formunda olmayan deniz araçları sınıfından çıkartıldı. MSC Cruises Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Kaptan Savaş Ercan, kademeli indirimin kruvaziyer firmaları için olumlu olduğunu söyledi. Ercan, "Kademeli indirim ile devlet 'Biz size destek oluyoruz, siz de destek verin' dedi. Amaçlanan düzenli seferlerin artması. Kazan-kazan ilkesi ile hem ülke hem armatörler kazanacak" dedi.

Yeni tarife

İstanbul ve İzmir limanlarına aynı yıl toplam 20 seferden fazla gelen 10 bin gros tondan büyük yolcu ve kruvaziyer gemilerine 20-30 sefer arasına yüzde 20, 30-40 sefer arasına yüzde 30, 40-50 sefer arasına yüzde 40, 50 ve üstü sefer için yüzde 50 kılavuz ve fener ücretlerinde indirim yapılacak.
 

Editör: TE Bilişim