Kruvaziyer artık trenin yerine oynuyor

Bundan 15 yıl önce yüksek fiyat algısıyla çoğu tatilcinin seçenekleri arasında yer almayan kruvaziyer turizmi, gemi sayılarının artması ve ebatlarının büyümesiyle çok daha fazla rağbet görmeye başladı. Türkiye'de de 15 yıl önceki 2.000 euro seviyelerinde bulunan lüks gemilerle yapılan turların fiyatı da düşük sezonda 500 euroya kadar geriledi. Sektörün çok daha hızlı büyüyeceğini öngören gemi sahipleri ise yüksek liman kirası ve hizmet ücretleri nedeniyle potansiyelin tam olarak kullanılamadığı eleştirisini getiriyor.

Kruvaziyer turizminde yıllık 1.4 milyon yolcu kapasitesiyle üçüncü sırada yer alan İtalya merkezli MSC Cruises şirketinin davetlisi olarak gittiğimiz Cenova'da sorularımızı yanıtlayan şirketin CEO'su Pierfrancesco Vago, Türk vatandaşlarının bu tatil tipini keşfettiğini ancak Türkiye'ye dışarıdan daha fazla turist getirmek için gemilere verilen hizmetin maliyetinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Vago şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve kruvaziyer gemilerinin ülkenize daha sık gelmesiyle Türk vatandaşları bu tatil tipini keşfetti. Sakin başlayan bu ilgi daha sonra artarak devam etti. Türkiye'deki büyümemiz her yıl iki haneli rakamlarda gerçekleşiyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Ancak, bizim beklentimiz hükümetin yapacağı düzenlemelerle liman park ücretleri ve lojistik sağlamada fiyatları aşağı çekmesi. Böylece, gemilere sadece Türk turistler binmez aynı zamanda yurt dışından gelen turistler de Türkiye'de konaklayabilir. Aynı şekilde Türkiye'ye gelen gemi sayısı da çok daha fazla artabilir" dedi.

Son dönemde liman ücretlerinde çok sert artışlar yaşandığını ve gemi sahiplerinin de elbette bu maliyetleri göz önünde bulundurduğuna dikkat çeken Vago, bu nedenle Türkiye'de geceleme yapamadıklarını belirtti.

TRENİN YERİNİ ALDI

Kruvaziyer turizminin daha önce yaşlı ve zengin turistin tercih ettiği tatil anlayışı olarak görüldüğünü ifade eden Vago, fiyatların düşmesiyle artık çok genç hatta öğrenci müşterilerinin arttığını da belirtti.

Vago, "Çok genç müşterilerimiz var. Daha önce tren kullanan bu gençler şimdi gemilerle gezmeyi tercih ediyor. Bu tatil, onlara uygun fiyatla bu lükse ulaşmanın en kolay yolu olarak görünüyor" dedi.

YÜZDE 50'Sİ UZUN TATİL İÇİN DÖNÜYOR

Vago, kruvaziyer turistlerinin yüzde 50'sinin kısa süreyle ziyaret ettikleri ülkelere daha sonra uzun tatil için döndüklerini bu durumunda o ülkenin turizmine önemli katkı yaptığını da hatırlattı.

Vago, "Çünkü kısa konaklamada o ülkenin tadına tam varamıyorlar. Dolayısıyla aslında gemiyle gelen turiste o ülkenin reklamı yapılmış oluyor. Bu turistlerin tüm maliyetlerini de gemi sahibi karşılıyor. Bu yüzden, orta vadede daha çok kazanması için maliyetler konusunda daha anlayışlı davranılması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

ANTALYA KÜÇÜK KALIYOR

Kruvaziyer turizmiyle Türkiye'ye 2012 yılında 2 milyona yakın turistin geldiğini söyleyen MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel, bu yıl 200 bin turisti sadece kendilerinin getirmeyi planladığını söyledi.

Tuncel de Türkiye'deki potansiyelin artırılması için Antalya gibi limanların büyütülmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Tuncel şöyle konuştu, "Bizim bölgemizdeki diğer liman ülkeleriyle karşılaştırıldığında liman ve diğer hizmetlerin fiyatı çok fazla. Yunanistan, Hırvatistan gibi bizimle aynı kategoride olan ülkelerde 3 bin kişilik bir gemi için 8 ila 10 bin dolarken, Türkiye 90 bin dolar alıyor.

"Ne de olsa gemiler geliyor biz zam yapalım" doğru bir anlayış değil. En fazla uğrak alan Barcelona ile aynı parayı alıyoruz. Bir gemi içinde mürettabatıyla birlikte yaklaşık 6 bin kişiyle geliyor ve beğendiği zaman da ülkenin reklamını yapıyor. Bunu parayla yapamazsınız. Yılda Türkiye'ye 1.5 milyondan fazla turist kuruvaziyer turizmiyle geliyor ve bunların yüzde 90'ı İstanbul'a geliyor. Diğer taraftan İstanbul dışındaki limanlarımız küçük olması da gemi turistini kaçırmamıza neden oluyor."

RAKAMLARLA TÜRKİYE VE DÜNYADA KRUVAZİYER TURİZM

* Sezon fiyatlarına göre farklılaşan gezilerin fiyatları kişi başına 500 euro ile 1.200 arasında değişiyor. Aileleriyle seyahat eden 18 yaşındaki çocuklardan ek ücret alımazken, çocuk başına sadece 120 euro liman ve diğer hizmetler için ücret alınıyor.

* Gemilerde Türk personel azlığı dikkat çekiyor. Sadece İngilizce bilen personel İstanbul çıkış ve varışlı gemilerde çalışırken, yanına Almanca ve İtalyanca gibi ikinci dil eklendiğinde kuzey ülkelerine yapılan gemi turlarında iş bulabiliyor.

* Türk vatandaşları, bu yolculuklarda kişi başına en çok para harcayan ülke sıralamasında Ruslardan sonra ikinci durumda yer alıyor.

* Yılda 22 milyon turistin tercih ettiği ve 20 milyar euro ciro elde edilen kruvaziyer gezilerinde 16 milyon turistle ABD başı çekiyor. Avrupa'dan tura katılanların sayısı da 6.1 milyon kişi. Kruvaziyer turizmde tekrar tur oranı yüzde 85, yani tura çıkanların çoğu yeni bir rota için talepte bulunuyor.

* Bundan 10 yıl önce Türkiye'den biniş olmadığı ve maliyetlerin yüksekliği nedeniyle kişi başı 2 bin euro seviyesinde olan tur fiyatı, gemi sayılarındaki artışla bu miktar 500 euroya kadar gerilemiş durumda.

* Normal şartlarda 42 olan gemi turisti yaş ortalaması, Türk turistlerde 40 yaşın altına iniyor.

LOREN 10 YILDIR VAFTİZ ANNESİ

333 metre uzunluğunda, 68 metre yüksekliğinde ve 38 metre genişliğindeki Preziosa isimli geminin vaftiz annesi ise ünlü İtalyan sinema sanatçısı Sophia Loren oldu. Akdeniz kadınının simge isimlerinden olan Loren, yaklaşık 10 yıldır şirketin gemilerinin vaftiz anneliğini yapıyor.

MSC PREZIOSA ÖLÇÜLERİ:

Uzunluk: 333 metre

Genişlik: 38 metre

Yükseklik: 68 metre

Ağırlığı: 140 bin ton

Kapasite: 4,345 konuk ve 1,390 mürettebat

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer gemisi denize indi

 

Editör: TE Bilişim