Krizin Az Vurduğuna Maliye Gözaltısı 
 
Maliye Bakanlığı, bu yılki vergi denetimlerinde ekonomik krizden en az etkilenen sektörleri gözaltına aldı.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, bu çerçevede turizm, enerji, sağlık, kozmetik, deterjan ve hizmetler sektörünü denetliyor. Denetimlerde İstanbul, Ankara, İzmir’in yanı sıra Kocaeli, Adana, Antalya ve Muğla gibi merkezlerde yoğunlaşıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden yararlanılarak yapılan analiz çalışmalarına göre ekonomik krizden en az etkilenen sektörler belirlenirken turizm, enerji, sağlık, kozmetik, deterjan ve hizmetler sektörünün krizden fazla etkilenmediği saptandı. Sağlık sektörünün 3 büyük ilde sektörel incelemeye alınması kararlaştırıldı.

Ankara, İstanbul ve İzmir’deki özel sağlık kuruluşlarıyla ilgili bilgiler toplandı. Daha sonra da söz konusu 3 ilde büyük hastanelerden başlanarak, özel sağlık işletmelerinde geniş kapsamlı bir vergi denetimine başlandı. Bu arada turnelere dönük de yeni bir Denetim Planı da oluşturuldu.

Vergi kaçırma merkezi

Denetimler sırasında Antalya ve Bodrum gibi turizm merkezlerinde, yabancılara mülk satışı rakamlarına da bakılacak. Tapu kayıtlarıyla banka bilgileri karşılaştırılacak.

Mülk satışlarında satış tutarlarının tapu kayıtlarına doğru yansıtılıp yansıtılmadığı incelenecek. 2008 yılında yabancılara mülk satışında Antalya’nın adeta vergi kaçırma merkezi olduğu saptandı.

Editör: TE Bilişim