Kriz Hükümetleri Sarsıyor

Küresel mali kriz hükümetleri sarsıyor. Küçük ada ülkesi İzlanda, haftalardır protesto gösterilerine sahne oluyor. Ekonomisi kriz yüzünden resmen çöken İzlanda'da 17 gündür hükümeti protesto gösterileri yapılıyor.

Parlamento binası önünde toplanan binlerce kişi, hükümetin istifasını istedi. Göstericiler, merkez bankası ve diğer mali kuruluşların yöneticilerinin görevden alınmasını da talep etti. Tencere, tava ve davullarla sokaklara dökülen göstericiler, hükümetin 9 Mayıs'ta erken seçime gitme kararını yeterli bulmuyor. 320 bin nüfuslu İzlanda'da bankalar milli gelirin kat kat üzerinde borçlanmış durumda. Borcun yüzmilyarlarca dolar olduğu bildiriliyor. İzlanda'da kriz, Başbakan Geir Haarde'yi de kanser yaptı. Haarde, 9 Mayıs seçimine katılmayacağını, tedavi amacıyla Hollanda'ya gideceğini açıkladı.

Bu arada krizin vurduğu bir diğer ülke olan Rusya'da işsiz sayısının geçen aralık ayında bir milyon kişi daha artarak altı milyona ulaştı. Uzmanlar, işsiz sayısının 10 milyonu aşması durumunda, sosyal patlamalar olabileceği uyarısında bulundu. Moskova'da ise hükümetin yılbaşında yürürlüğe koyduğu ithal otomobillere ek vergi uygulamasına destek mitingi düzenlendi.

Editör: TE Bilişim