Kritik 17. Madde Kılpayı Geçti

Meclis, Anayasa değişikliği mesaisine hafta sonunda da devam etti. Askere sivil yargı yolunu açan 16. madde 337 oyla kabul edildi.

En tartışmalı maddelerden biri olan Anayasa Mahkemesine ilişkin düzenleme ise kabul sınırını kılpayı aşarak 331 oy aldı.

CHP’li Şevki Kulkuloğlu, Başbakan Erdoğan’a pankartla hakaret ettiği gerekçesiyle kınama cezası aldı.

Genel Kurul’da Gergin Anlar
Meclis Genel Kurulu’nun 6. gün mesaisi yaklaşık 16 saat sürdü. Görüşmelerde tansiyon zaman zaman yükseldi,

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in "Sinirlerimize hakim olalım" çağrısı pek de karşılık bulmadı.

Genel Kurul(un tansiyonu ilk kez 16. maddenin görüşmeleri sırasında yükseldi.

Kulkuloğlu’nun Pankartından Sonra Meclis Karıştı
CHP’li Şevki Kulkuloğlu’nun Başbakan Erdoğan aleyhine pankart açması sonucu Genel Kurul karıştı. Oturuma ara verildi, AK Partililer ile CHP’lileri araya girenler ayırdı.

Daha sonra Kulkuloğlu kendisini savundu, Başkan Şahin verilen cezayı açıkladı.

Kulkuloğlu, "Haddini aşan kötü söz sahibine yani bana aittir" derken Meclis Başkanı Şahin, "Şu anda kınama cezası almış bulunuyorsunuz" diye konuştu,

Askere Sivil Yargı Yolu
Askerlerin, askerlik görevi dışındaki suçlarda sivil mahkemelerde yargılanmalarını öngören 16. madde 337 oyla kabul edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren 1. maddedeki görüşmelere ise, muhalefet ile Meclis Başkanı arasındaki gerginlik damgasını vurdu.

MHP’li Şandır, "Sabahtan bu yana taraflı olmakla suçlanıyorsunuz" derken, Şahin, bu sözlere "İyi niyetimi istismar ediyorsunuz" sözleriyle yanıt verdi.

En Kritik Maddeye 331 Oy
Paketin en kritik maddelerinden biri olan 17, madde, 331 kabulle teklifte en düşük oyu alan madde oldu.

Buna göre Anayasa Mahkemesi 17 üyeden oluşacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sayıştay ve barolar tarafından gösterilen adaylar arasından 3 üyeyi mahkemeye gönderecek. Diğer üyeler, Cumhurbaşkanı tarafından ilgili kuruluşların önerdiği isimler arasından belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi Üyelerinin Görev Süresi
335 oyla kabul edilen 18’inci madde de Anayasa Mahkemesi ile ilgili. Anayasa Mahkemesi üyeleri, 12 yıllığına bir defa seçilebilecek; 65 yaşını dolduran üye emekliye ayrılacak.

Editör: TE Bilişim