Umman Körfezi’nde ilerleyen Panama bandıralı Duqm adlı petrol tankerinin mürettebatı, civardaki gemilere Somalili korsanların gemilerine çıkmaya çalıştığı sinyalini gönderdi.

Sinyali alan ve o civarda bulunan iki ABD savaş gemisi, olay yerine doğru harekete geçti. Duqm gemisinin ilerlerken bıraktığı izleri takip ederek bulunduğu yeri tespit eden savaş gemileri, geminin etrafında Somalili korsanların kaçış için kullanmayı planladıkları iki boş tekneyi gördü.

Korsanların kaçışını engelleyebilmek için, ana gemiye müdahale etmeden önce bu iki tekne havaya uçuruldu. Ardından ana gemideki korsanlar etkisiz hale getirildi. Savaş gemileri baskın sonrası yaptıkları açıklamada, baskının BM Güvenlik Konseyi’nin korsanlara karşı geliştirdikleri çözümler dahilinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Gemide bulunanlardan hiçbiri operasyon sırasında zarar görmedi.

Somalili korsanlar “rehine ticareti” sayesinde ciddi kazanç elde ederken, uluslararası alanda Birleşmiş Milletler, korsanlara karşı savunma yolları arıyorlar. İngiliz Independent gazetesi, Somalili korsanların ayda 106 kişi kaçırdıklarını, 2010 yılında en büyük vurgunlarını kaçırdıkları bir gemidekileri serbest bırakmak için aldıkları 7 milyon dolar (11 milyon TL) ile yaptıklarını açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim